Τετάρτη 3 Ιουν 2020 7:41      

Πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο;

Αν και το σενάριο ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και οι πληροφορίες λένε ότι ούτε έχει γίνει καμία συζήτηση γι αυτό στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχουν ορισμένοι που το κυκλοφορούν. Για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο λέμε, ώστε ο Πρωθυπουργός να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, να επωφεληθεί από τις δημοσκοπήσεις που τον δίνουν πολύ ψηλά -και τον ΣΥΡΙΖΑ στα χειρότερά του- ενώ θα έχει χρόνο και ελεύθερο το πεδίο για να οργανώσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που θα υποστεί προφανώς τεράστια ζημιά από την παγκόσμια ύφεση.

Από τους υποστηρικτές της άποψης αυτής, που όμως δεν έχει ανταπόκριση ούτε καν σε συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο γνωστός αρθρογράφος των Νέων Γιάννης Πρετεντέρης.

Γράφει ο Γιάννης Πρετεντέρης στα Νέα:
Θα κάνει ο Μητσοτάκης εκλογές μετά το κορονοϊό; Υπο κανονικές συνθήκες ούτε που θα ασχολιούμασταν με το ζήτημα. Αλλά αν οι συνθήκες ήταν κανονικές, τώρα θα ψαχναμε να κλείσουμε εκδρομή για το Πάσχα. Οι συνθήκες λοιπόν προφανώς δεν είναι κανονικές. Και οι εκλογές είναι κάτι που το κουβεντιάζουν όλοι, ακριβώς επειδή οι συνθήκες δεν είναι κανονικές.

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης θα μας το πει ο ίδιος την κατάλληλη στιγμή. Υποθέτω όμως ότι θα κληθεί να πάρει υπόψιν του δύο πράγματα. Πρώτον την εικόνα της οικονομίας μετά τον κύκλο της επιδημία.

Θα πρέπει δηλαδή να μετρήσει αν αρκούν κάποιες διορθωτικές κινήσεις για να προωθήσει το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησής του ή αν θα πρέπει να μεταβάλλει ριζικά την προσέγγισή του για την επόμενη τριετία. Αν ισχύει το πρώτο το κουβεντιάζουμε. Αλλά με τα ως τώρα δεδομένα μάλλον ισχύει το δεύτερο και όλα (μειώσεις φόρων, πλεονάσματα, δημοσιονομικός χώρος, εισφορές) θα χρειαστεί να μπούν σε άλλη βάση.

Τότε ο Μητσοτάκης πρέπει να μηδενίσει με κάποιο τρόπο το κοντέρ. Δεν μπορεί να κάνει σαν να μην συνέβη τίποτα. Και στην περίπτωση αυτή οι εκλογές τον Σεπτέμβριο θα καταστούν μονόδρομος. Δεν νομίζω οτι προλαβαίνει νωρίτερα.

Δεύτερον, την εικόνα των πολιτικών συσχετισμών όπως διαμορφώνονται τους τελευταίους μήνες. Αν η εικόνα παραμείνει εκείνη που αποτυπώνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, τότε μόνο αν τρελαθεί από την καραντίνα ο Μητσοτάκης δεν θα κάνει εκλογές.

Μεταξύ μας δεν νομίζω ότι σας λέω καμία εξυπνάδα….

Στην συνέχεια πάντως ο Γιάννης Πρετεντέρης σπεύδει να διευκρινίσει ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στην πολιτική, ότι μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και προσεκτικός σημειώνει:

Προς το παρών η κατάσταση βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κυριάκου Μητσοτάκη και μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας, θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις του.

Την φιλολογία περί εκλογών σχολίασε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καρελιάς:
Λοιπόν, να το θυμηθείτε. Αυτή η(επί του παρόντος) συζητησούλα θα φουντώσει σε κάνα δυο μήνες, όταν θα αρχίσουν οι ζέστες και θα πάει για μπάνιο ακομα και ο κορονοϊός. Ηδη έχει αρχίσει δειλά-δειλά. Την διακινούν, επί του παρόντος, ορισμένοι μητσοτακικότεροι του Κυριάκου σε μέσα ενημέρωσης. Ιδού πώς.Ο Μητσοτάκης-λένε-δεν πρέπει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη τώρα που "σαρώνει" και κοντεύει να ξεπεράσει και τον...Τσόρτσιλ σε επιτεύγματα. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο να προκηρύξει εκλογές, οι οποίες θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, να "τελειώσει" τον Τσίπρα και να κυβερνήσει αδιατάρακτα για άλλα τέσσερα χρόνια. Βεβαίως, υπάρχουν κάποιες "λεπτομέρειες". Για παράδειγμα, το ότι μπορεί να χρειαστούν και δεύτερες εκλογές τον Οκτώβριο, αν το εκλογικό σώμα δεν δώσει στον Μητσοτάκη πάνω από 50%. 'Η ότι οι εκλογές αυτές μπορεί να χρειαστεί να γίνουν μέσα σε νέα επιδημία, αν ο ιός επανακάμψει. Ή ακόμα ότι τότε θα έχουν φουντώσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, που μπορεί να έχουν οδηγήσει τη χώρα σε χειρότερη κατάσταση από το 2010.

Εν κατακλείδι: τον Δεκαπενταύγουστο, που θα έχουν ανοίξει οι Εκκλησίες, ο Μητσοτάκης θα πάει να πάρει τη φώτιση της Παναγιάς, θα ανάψει μια λαμπάδα ίση με το μπόι του και θα αποφασίσει αναφωνώντας: "Κορονοϊέ μου,β(γ)άλε το χέρι σου...

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top