Δευτέρα 1 Μαρ 2021 11:48      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προς κατασκευή και τρίτου φατνώματος στο ΧΥΤΑ Κατερίνης

Το θέμα του ΧΥΤΑ Κατερίνης επανήλθε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο κατά πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ζ.) για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προκειμένου να κατασκευαστεί και τρίτο φάτνωμα.

«Άλλος Δρόμος»

Σύσσωμη η μειοψηφία ψήφισε «παρών» με διαφορετική αιτιολογία από τις παρατάξεις και τους ανεξάρτητους βουλευτές. Όπως ανέφερε εκ μέρους του «Άλλου Δρόμου» η Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη, οι επιφυλάξεις της παράταξης είχαν εκφραστεί και κατά τη συνεδρίαση της ΕΠΖ, Η κα Νταρλαγιάννη αναρωτήθηκε γιατί το τρίτο φάτνωμα θα είναι επιτυχές από τη στιγμή που τα άλλα δύο έχουν υπερκορεστεί και μάλιστα το δεύτερο φάτνωμα από το 2015. Έθεσε επίσης το ερώτημα ποιοι είναι οι μηχανισμοί και ο αρμόδιος για τον έλεγχο και τη συντήρηση κατά την πορεία υλοποίησης και μετά την ολοκλήρωσή του. Επιπλέον η Γνωσούλα Χαϊλατζίδου υπενθύμισε πως στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου είχαν τεθεί ερωτήματα για τον ΧΥΤΑ, τα οποία μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα.

Γ. Κυριακίδης

Μια σειρά από ερωτήματα έθεσε και ο ανεξάρτητος Γιώργος Κυριακίδης, ο οποίος αρχικά ζήτησε να μάθει γιατί θα πρέπει το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης να εκφράσει άποψη για την περιβαλλοντική μελέτη του ΧΥΤΑ, από τη στιγμή που την ευθύνη του την έχει αναλάβει πλέον ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) Κεντρικής Μακεδονίας. «Με ποιον τρόπο θα αποκατασταθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο ΧΥΤΑ με την υπερπλήρωσή του κατά 40% και τι θα γίνει αν προκληθεί κάποιο ατύχημα, αν καταρρεύσουν τα πλαϊνά από τις στοίβες που έχουν δημιουργηθεί από την υπερπλήρωσή του, ποιος θα είναι υπεύθυνος; Επίσης, τι γίνεται με τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ, που οδηγούνται και γιατί;» αναρωτήθηκε.

Δ. Ντούρος

Απαντώντας ο Δημήτρης Ντούρος, που πρέπει να σημειωθεί πως είναι και μέλος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ, εξήγησε το ιστορικό λέγοντας πως η σχετική μελέτη είχε ανατεθεί από το 2011 και η σύμβαση για την επέκταση του ΧΥΤΑ υπογράφηκε το 2012. Τον Οκτώβριο του 2012 και πριν λήξουν οι άδειες λειτουργίας του ΧΥΤΑ, ο δήμος είχε υποβάλλει στην αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας τη μελέτη για νέα αδειοδότηση προκειμένου να κατασκευαστεί το τρίτο φάτνωμα. Μεσολάβησε όμως η σύσταση του ΦΟΔΣΑ και το Δεκέμβριο του 2013, με απόφαση του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όλοι οι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων υπάγονται στον ΦΟΔΣΑ, ο οποίος είναι πλέον αρμόδιος για μελέτες κ.τ.λ.
Ωστόσο, κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Κατερίνης και του νέου Φορέα και με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ παραχωρείται η αρμοδιότητα στο Δήμο Κατερίνης προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μελέτης. Η οποία τροποποιήθηκε (ώστε να συμβαδίζει με όσα ζητά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος) και υποβλήθηκε ξανά τον Οκτώβριο του 2015, πριν δηλαδή ένα χρόνο. Βάσει αυτής της μελέτης η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ζήτησε τον προηγούμενο Ιούνιο την γνωμοδότηση φορέων, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Κατερίνης.

ΧΥΤΥ και όχι ΧΥΤΑ

Ο κ. Ντούρος πρόσθεσε πως αυτό είναι το τελευταίο στάδιο, καθώς μετά τις γνωμοδοτήσεις το θέμα θα περάσει προς έγκριση των περιβαλλοντικών όρων από το περιφερειακό συμβούλιο. Το έργο, όπως ανέφερε, έχει ενταχθεί στο ΠΕΔΣΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) Κ. Μακεδονίας και ο σημερινός ΧΥΤΑ θα διαμορφωθεί ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του τρίτου φατνώματος.
Όσον αφορά την αποκατάσταση των άλλων δύο φατνωμάτων, στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ήταν επιλέξιμη δαπάνη και χρηματοδοτούνταν. «Στη νέα περίοδο δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη αλλά δεν είναι και υποχρέωση του δήμου η αποκατάσταση, αφού η αρμοδιότητα έχει περάσει στον ΦΟΔΣΑ. Στο προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο πήραμε απόφαση και βάσει της νέας τιμολογιακής πολιτικής δημιουργείται ένα ταμείο με στόχο καθαρά αυτές τις διαδικασίες αποκατάστασης όλων των ΧΥΤΑ της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας» εξήγησε ο κ. Ντούρος συμπληρώνοντας πως και για τα στραγγίσματα λαμβάνεται μέριμνα.
Και κατέληξε: «Επειδή πολλά λέγονται και ακούγονται, είμαστε στο τελικό στάδιο να γίνει ένα πλαίσιο συμμόρφωσης με τη διεύθυνση περιβάλλοντος για να λειτουργεί νόμιμα ο ΧΥΤΑ για ένα τετράμηνο μέχρι να ολοκληρωθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες».

Μ. Τσιώνη

ΧΥΤΑ ΦΟΔΣΑ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top