Τρίτη 18 Φεβ 2020 3:20      

Πρόσκληση από το Kέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου

Το Kέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου με την συμμετοχή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας σας προσκαλούν στην Παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Ντελή «Ο καλλιτέχνης», εκδόσεις Κέδρος ρην Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017, ώρα 20:00 μ.μ. στο θέατρο «Μώ», Γεωργούλη 15, Κατερίνη.

Συντονίζει ο Θάνος Κόσυβας, συγγραφέας, Έφορος Λογοτεχνίας & Εικαστικών.

Το βιβλίο αναλύει η αρχαιολόγος Άντα Αδαμίδου  και ο συγγραφέας με την προβολή διαφανειών για τον Μινωικό Πολιτισμό.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν η αρχαιολόγος Ελένη Γεροφωκά και η συγγραφέας Χρυσούλα Λουλοπούλου.  Μουσικά επενδύει την εκδήλωση η Ορχήστρα Νέων Δίου του Kέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου. 

Τραγούδι η Μαρία Τσιούχα. Μουσική επιμέλεια ο μαέστρος Νίκος Πατρής. Η αρχαιολογική σκαπάνη δεν φέρνει στο φως μόνο χαμένους πολιτισμούς, αλλά και καλά κρυμμένα μυστικά… 

Γύρω στο 2300 π.Χ. ένας ανώνυμος καλλιτέχνης, τον οποίο ονομάζουμε συμβατικά Καλλιτέχνη Γουλανδρή, δημιουργεί κυκλαδικά ειδώλια απαράμιλλης τέχνης. Το 1997 μ.Χ. ένας αρχαιολόγος επιχειρεί να αναβιώσει μια παλαιότερη ανασκαφή στη Νάξο, αναζητώντας το σημαντικότερο εργαστήριο των κυκλαδικών ειδωλίων, το οποίο δημιουργούσε έργα τέχνης για έξι αιώνες.

Παράλληλα με τις έρευνες του αρχαιολόγου, παρακολουθούμε την πορεία του Καλλιτέχνη Γουλανδρή από τη Νάξο, όπου γεννήθηκε, στη Σαντορίνη, όπου γνωρίζει μια όμορφη και δυναμική γυναίκα, και έπειτα στη μινωική Κρήτη, όπου καταφεύγει στο παλάτι του Μίνωα ζητώντας του να απελευθερώσει τη Θήρα και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Οι επιθυμίες του Μίνωα όμως και η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης έχουν απρόβλεπτες συνέπειες στη ζωή όλων. 

Η αγάπη για την τέχνη και τη ζωή οδηγεί τους ήρωες δύο διαφορετικών εποχών να βρουν το δρόμο προς τη λύτρωση και την ευτυχία. Ο μεν καλλιτέχνης χαρακτηρίζει με τα ειδώλιά του ολόκληρο τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, ο δε σύγχρονος αρχαιολόγος ανακαλύπτει βήμα βήμα τις δικές του χαμένες ρίζες. 

Δύο ιστορίες γεμάτες ανατροπές, σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους. Ωστόσο είναι φανερό, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα είναι αυτά που καθορίζουν την εξέλιξη της ζωής αλλά και του πολιτισμού.

Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top