Τετάρτη 11 Δεκ 2019 18:06      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόταση του προέδρου Δ. Αδαμόπουλου για έγερση μνημείου των 13 πεσόντων

Πρόταση για ανέγερση μνημείου πεσόντων στο Λιτόχωρο κατά την έναρξη της τελευταίας φάσης τού Εμφύλιου, κατατέθηκε από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.Σ.Α.) Ν.Πιερίας, Δημήτριο Αδαμόπουλο, σε ομιλία που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του 18ου Συνεδρίου τής Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας

Το συνέδριο έγινε το διήμερο 26 και 27 Μαΐου 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο των Κατασκηνώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, με την παρουσία τού Προέδρου τού Σ.Α.Σ.Α. Πιερίας Δ.Αδαμόπουλου και του Γραμματέα Χρήστου Δέλλα
   

Πρόταση για ανέγερση μνημείου      

Πρόκειται για ανέγερση μνημείου προς τιμήν των εννέα Χωροφυλάκων και των τριών Στρατιωτών που έπεσαν υπέρ Πατρίδος, στο Λιτόχωρο, το βράδυ Σαββάτου 30ης Μαρτίου 1946 προς ξημερώματα Κυριακής 31ης Μαρτίου 1946, ημέρας Εθνικών Εκλογών, ύστερα από επίθεση ένοπλων στασιαστών κομμουνιστών στον Σταθμό Χωροφυλακής Λιτοχώρου αλλά και στο Μεταβατικό Απόσπασμα. Η ημέρα αυτή καταγράφτηκε ως η έναρξη της τελευταίας φάσης τού Εμφύλιου 1946 - 1949 στην Ελλάδα.     

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σ’ εκείνη την επίθεση έχασε τη ζωή της και μια γυναίκα, κάτοικος Λιτοχώρου, που ήταν το 13ο θύμα τής επίθεσης και η οποία χαρακτηρίστηκε ως Εθνομάρτυς. Το όνομά της μνημονεύθηκε, για πρώτη φορά, στη φετινή Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεων των ψυχών των πεσόντων, που τελέστηκε στο Λιτόχωρο. Στην ίδια εκδήλωση, ένας πολίτης εξέφρασε την επιθυμία να συνεισφέρει οικονομικά για την ανέγερση μνημείου.       

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι ως προς το ζήτημα του μνημείου πεσόντων, πρόκειται για μια δεύτερη προσπάθεια ανέγερσης δεδομένου ότι στο Λιτόχωρο υπήρχε κάποτε μνημείο τιμής. Ωστόσο, κάποιοι το έριξαν με προφανή σκοπό να μην υπάρχει εκεί και να μη θυμίζει την ξαφνική επίθεση που έγινε σε ημέρα Δημοκρατικών Εκλογών, να μη θυμίζει τον θάνατο Χωροφυλάκων και Στρατιωτών που υπερασπίζονταν τη Δημοκρατία και την Πατρίδα.       

Όπως, κατ’ επανάληψη, έχει επίσημα δηλώσει ο κ. Αδαμόπουλος, η ανέγερση μνημείου δεν έχει χαρακτήρα αναμόχλευσης παλιών παθών και ξυσίματος πληγών, σε καμία περίπτωση δεν έχει κομματικό χαρακτήρα, αλλά έχει τον χαρακτήρα τιμής και μνήμης στους πεσόντες υπερασπιστές τής Δημοκρατίας και της Πατρίδας.       

Επιπλέον, επιδιώκεται η προώθηση της ιστορικής μνήμης στις νεότερες γενιές ως προς τις καταστροφές, τα μαρτύρια, τους θανάτους και γενικά όλα τα δεινά που επέφερε ο εμφύλιος σπαραγμός, καθώς επίσης και οι παντός είδους αρνητικές συνέπειες που είχε, για όλες τις πλευρές, ο εμφύλιος, μέχρι τις μέρες μας.      

Ακόμη, ως προς την τελετή που γίνεται στο Λιτόχωρο κάθε χρόνο, αυτή δεν αποτελεί γιορτή μίσους, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι. Δεν είναι καν γιορτή. Είναι Επιμνημόσυνη Δέηση. Τα παιδιά και οι λοιποί συγγενείς των θυμάτων έχουν θρησκευτικό καθήκον και οπωσδήποτε δικαίωμα να τιμούν την ιερή μνήμη των νεκρών τους. Επομένως, κάθε χρόνο τελούν Μνημόσυνο στον τόπο τής θυσίας υπέρ αναπαύσεως των νεκρών τους. 
      
Ο Σύνδεσμος Αποστράτων       

Στην ίδια ομιλία ο κ. Αδαμόπουλος κατέθεσε και μια άλλη πρόταση και ζήτησε την κατά τόπους στήριξη των Συνδέσμων Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας, ήδη έχει αρχίσει η συλλογή στολών, παρασήμων, ιστορικών εγγράφων, διαφόρων αντικειμένων και άλλων στοιχείων που αφορούν την εθνική δράση των Σωμάτων Ασφαλείας σε περιόδους πολέμων αλλά και σε περιόδους ειρήνης.      

Με την ανακοίνωση αυτή, το Δ.Σ. των Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας καλεί παλιές οικογένειες Σωμάτων Ασφαλείας, νεότερες οικογένειες στελεχών αλλά και πολίτες που διαθέτουν τέτοιου είδους αντικείμενα και στοιχεία, να τα προσφέρουν στο υπό ίδρυση μουσείο προκειμένου αφενός μεν τη διάσωσή τους, αφετέρου δε την προβολή τους, με σκοπό την ιστορική μνήμη, και μόνο.       

Όσοι διαθέτουν τέτοιου είδους στοιχεία, μπορούν να επικοινωνούν με τον Πρόεδρο Δημήτριο Αδαμόπουλο στο τηλέφωνο 6947 071 556, καθώς επίσης και με τον Γραμματέα Χρήστο Δέλλα στο τηλέφωνο 6945 119 114. Κατά την παράδοση - παραλαβή των αντικειμένων, θα υπογράφεται και σχετικό πρωτόκολλο μεταξύ εκείνων που προσφέρουν τα αντικείμενα και μεταξύ τού Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Ν.Πιερίας. 

18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αποστράτων Δημήτριος Αδαμόπουλος Μνημείο Πεσόντων

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top