Τρίτη 9 Μαρ 2021 5:59      

Προβλήματα σχολικής στέγης στην Κ. Μακεδονίας και προτάσεις

Με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς, την οποία κοινοποιεί στους Αρχηγούς των Κομμάτων και τους Βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, περιγράφει τις ελλείψεις της Σχολικής Στέγης των Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας , όπως αυτές αναδεικνύονται μέσα από αναλυτική, ανά Δήμο, καταγραφή τους, την οποία διενήργησε η ΠΕΔΚΜ.  Παράλληλα, διατυπώνει σειρά συγκεκριμένων προτάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔΚΜ, οι οποίες στοχεύουν στην συνολική, μεθοδική και συντεταγμένη επίλυση των προβλημάτων της Σχολικής Στέγης.

Η επιστολή 
 
Όπως αναφέρεται στην επιστολή πρόκειται για αιτήματα και τι προτάσεις , για την συνολική, μεθοδική και συντεταγμένη αντιμετώπιση των ελλείψεων της Σχολικής Στέγης στους Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, και ζητεί, τουλάχιστον αυτή την φορά, να εισακουστούν τα αιτήματα αυτά και να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις.
 «Η κατασκευή, διαχείριση και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του εθνικού συστήματος της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Παιδείας και ιδιαίτερα η συντήρηση, η καθαριότητα και η φύλαξη των σχολικών κτιρίων» καθώς πλήθος συναφών λειτουργιών συνιστούν, όπως είναι γνωστό, θεμελιώδη αρμοδιότητα των Δήμων, η δε ύπαρξη και λειτουργία «σχολείου στοιχειώδους εκπαιδεύσεως» αποτελεί, ιστορικά, υποστατική ιδιότητα των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τονίζεται στην επιστολή. Πρόκειται για ποικίλα προβλήματα, οφειλόμενα τόσο στις αναπόδραστες επιπτώσεις της γενικότερης παρατεταμένης κρίσης, που μαστίζει τον τόπο μας, όσο και σε ειδικότερα φαινόμενα κρατικών αγκυλώσεων, διοικητικής αβελτηρίας, ατελειών και ελλείψεων. 

Από τα  191 εκ ευρώ στα 24 εκ για τα σχολεία 
 
Ελλείψεων που, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη έκταση, εμφανίζονται και, πολλές φορές, διαιωνίζονται σε όλους τους Δήμους, δυσχεραίνοντας τόσο την ίδια την εκπαιδευτική λειτουργία όσο και το έργο των οικείων τοπικών αρχών, αλλά και ελλείψεων που, ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, επιτείνονται και προσλαμβάνουν δραματικές διαστάσεις, καθώς κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο  είχαν διατεθεί, για την Σχολική Στέγη, στην Κεντρική Μακεδονία, 191 εκατ. €, ενώ για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο (2014-2020 ) προβλέπονται μόλις 24 εκατ. €, από τα οποία 12 εκατ. € προορίζονται για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και μόνον 12 εκατ. € προβλέπεται να διατεθούν για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και μάλιστα σχεδόν το σύνολο αυτού του ποσού (11,9 εκατ. €) έχει ήδη δεσμευθεί για συγκεκριμένα έργα. Επομένως, αν δεν πραγματοποιηθούν εγκαίρως διορθωτικές κινήσεις, καμία παρέμβαση στον κρίσιμο τομέα της Σχολικής Στέγης δεν πρόκειται να συντελεσθεί στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι το 2020.

Στον Δήμο Δίου – Ολύμπου 

Στην Πιερία προβλήματα αναφέρονται στον δήμο Δίου Ολύμπου και συγκεκριμένα σε ότι αφορά στην κατασκευή διδακτηρίων,  η κατασκευή κτιρίου για την στέγαση του Νηπιαγωγείου Αγ. Σπυρίδωνα,  η κατασκευή κτιρίου για Νηπιαγωγείο Πλαταμώνα, η κατασκευή κτιρίου για Νηπιαγωγείο Παντελεήμονα, η κατασκευή κτιρίου για Νηπιαγωγείο Ν. Πόρων. Επίσης χρειάζεται προσθήκη αιθουσών για την  επέκταση Λυκείου Λεπτοκαρυάς, την  επέκταση 1ου Δημοτικού  Σχολείου Λεπτοκαρυάς και κατασκευή αποθήκης στο Νηπιαγωγείο Κονταριώτισσας, ενώ τέλος επιβάλλεται η κατασκευή ράμπας στον Σχολικό χώρο για μαθητές ΑΜΕΑ

Στον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού 

Στον Δήμο Πύδνας – Κολινδρού χρειάζεται να κατασκευαστούν γυμναστήρια στα σχολεία του δήμου. Επίσης, η ανακατασκευή  στεγών σχολικών κτιρίων του Δήμου, επισκευές και συντηρήσεις δαπέδων, υποδομές πρόσβασης και χώρων υγιεινής για ΑΜΕΑ και διαμορφώσεις αύλειων χώρων σχολείων του Δήμου. Στα διάφορα άλλα προβλήματα περιλαμβάνονται η τοποθέτηση νέων λεβήτων και ηλεκτρομηχανικού εξοπλισμού και η  προσθήκη θερμομόνωσης σε σχολεία του Δήμου. 
 
Οι προτάσεις 

Στις προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η επαναπροκήρυξη του ΣΔΙΤ Κεντρικής Μακεδονίας για την κατασκευή σχολικών κτιρίων, η διάθεση ενός σημαντικού μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα, που επιτυγχάνει η εθνική οικονομία, για την κατοχύρωση, μέσω απαλλοτριώσεων, των απαραίτητων, για την ανέγερση των σχολικών μονάδων, αστικών εκτάσεων. Επίσης στην  αναθεώρηση του ΕΣΠΑ να διενεργηθεί, με άντλησή τους από λιμνάζοντα κονδύλια, ανακατανομή πιστώσεων υπέρ των ΠΕΠ Περιφερειών που αντιμετωπίζουν με οξύτητα, προβλήματα Σχολικής Στέγης.
Να προβλεφθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ειδικά κονδύλια για την κατασκευή:  (α)Νηπιαγωγείων, (β) ΕΠΑΛ, (γ) Σχολικών Κτηρίων σε περιοχές που υπάρχουν ακόμη διπλές βάρδιες, (δ) την ενεργειακή αναβάθμιση των υφισταμένων σχολικών μονάδων, πολλές από τις οποίες αριθμούν ήδη αρκετές δεκαετίες λειτουργίας.

Σχολική Στέγη Δίον Δήμος Κολινδρού Επιστολή Πρωθυπουργός

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top