Τετάρτη 24 Απρ 2019 21:07      

Ρέγκλινγκ σε κυβέρνηση: Εφαρμόστε τις περικοπές στις συντάξεις

Το αν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις το 2019 θα αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων στις συναντήσεις των δανειστών και του οικονομικού επιτελείο της κυβέρνησης με τις τελικές αποφάσεις να πρέπει να ληφθούν το αργότερο έως το Νοέμβριο.

Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι των θεσμών έρχονται Αθήνα μετά την ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος Προσαρμογής με στόχο τον μεταμνημονιακό έλεγχο των συμφωνηθέντων.

Στόχος της κυβέρνησης όπως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είναι να μην εφαρμοσθούν οι περικοπές έως 18% στις συντάξεις από την Ιανουαρίου 2019, όπως αυτές έχουν ψηφισθεί από την ίδια πριν δύο χρόνια.

Εμμένουν οι δανειστές 
Από την άλλη πλευρά οι δανειστές θέλουν οι μειώσεις να γίνουν κανονικά για να μην υπάρξει πρόβλημα με τις αγορές.
Όπως αναφέρει και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, «οι πρόσφατες δημόσιες εικασίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οδήγησαν σε υψηλότερα επιτόκια, ακόμα και αν αυτά υποχώρησαν λίγο αργότερα».

Συμβουλές 
Συνεπώς, συνεχίζει ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο capital.gr, συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η καλύτερη εξασφάλιση για την πρόσβαση στις αγορές.

Η Ελλάδα, σημειώνει ο επικεφαλής του ESM, ψήφισε τις περικοπές των συντάξεων, με βάση το πακέτο αυτό ολοκληρώθηκαν οι πρόσφατες αξιολογήσεις, έγιναν οι εκταμιεύσεις σημαντικών ποσών και αποφασίστηκαν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Και φυσικά οι δανειστές, περιμένουν τώρα από την Αθήνα να εκπληρώσει και αυτή τις υποχρεώσεις της. Το θέμα θα συζητηθεί πλέον με τους θεσμούς στην Αθήνα. Για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

«Άλλωστε δεν είναι μόνο απαίτηση των δανειστών. Είναι και των αγορών» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέγκλινγκ.

Αύξηση κατώτατου μισθού 
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο επικεφαλής του ESM αναφέρει «σαν οικονομολόγος συμβουλεύω γενικά ότι οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται ακολουθώντας την παραγωγικότητα. Το γεγονός ότι οι μισθοί αποσυνδέθηκαν από την αύξηση της παραγωγικότητας, στα χρόνια μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, ήταν ένας σημαντικός λόγος για τα προβλήματα που αντιμετώπισε αργότερα.

Ρέγκλινγκ Δανειστές ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top