Σάββατο 21 Απρ 2018 1:18      

Ρόλος «κλειδί» στον οικογενειακό γιατρό

Την κατάργηση του σημερινού ΠΕΔΥ και τη δημιουργία ενός νέου δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπου ρόλο «κλειδί» θα έχει ο οικογενειακός γιατρός, προωθεί το υπουργείο Υγείας.

Το προσχέδιο νόμου

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που παρουσίασαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, η νέα ΠΦΥ θα αναπτυχθεί σε δύο επίπεδα: τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), που θα στελεχώνονται από οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και θα στεγάζονται σε μικρά ιατρεία, καθώς και τις σημερινές δομές (Κέντρα Υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ - πρώην ΕΟΠΥΥ), που θα ονομαστούν όλες Κέντρα Υγείας. Οι πρώτες 50 ΤΟΜΥ θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τον ερχόμενο Ιούνιο.

Εως το τέλος του 2017 σχεδιάζεται να αναπτυχθούν 239 ΤΟΜΥ, σε 65 αστικά κέντρα, καλύπτοντας το 30% του πληθυσμού της χώρας κυρίως σε περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας, χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και «φτωχή» παρουσία του ΕΣΥ. Στο πλαίσιο αυτό, τον ερχόμενο μήνα θα βγει προκήρυξη για προσλήψεις 3.000 επαγγελματιών υγείας, εκ των οποίων 1.300 γενικοί γιατροί, παθολόγοι και παιδίατροι για να αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού.

Οι γιατροί θα έχουν συμβάσεις διετούς διάρκειας με δικαίωμα ανανέωσης και με απολαβές επιμελητή Α΄ ΕΣΥ (περίπου 1.500 ευρώ καθαρά τον μήνα), ενώ σκοπός του υπουργείου είναι να ενταχθούν ως μόνιμοι στο ΕΣΥ.

Αυτό θα εξεταστεί στο τέλος του τετραετούς προγράμματος βάσει του οποίου θα λειτουργήσει αρχικά το νέο σύστημα ΠΦΥ με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.

Σύμφωνα με το προσχέδιο νόμου που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, ρόλο οικογενειακού γιατρού θα αναλάβουν και παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας, ενώ για τον πληθυσμό που δεν θα καλύπτεται από τις ΤΟΜΥ ο ΕΟΠΥΥ θα κάνει συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς.

Οι εξειδικευμένοι γιατροί των Κέντρων Υγείας θα παρέχουν υπηρεσίες ως το ενδιάμεσο στάδιο μεταξύ ΤΟΜΥ και νοσοκομείου, ενώ θα δύναται να συμμετέχουν και στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Ο γιατρός

Κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει πληθυσμό ευθύνης 2.000-2.500 ατόμων (1.000-1.500 παιδιά εάν πρόκειται για «οικογενειακό παιδίατρο»). Εκτός από την παρακολούθηση της υγείας του πολίτη, ο οικογενειακός γιατρός θα τον «κατευθύνει» στο σύστημα υγείας και θα κλείνει ραντεβού με εξειδικευμένους γιατρούς.

Δεν θα απαγορεύεται η απευθείας πρόσβαση σε εξωτερικό ιατρείο νοσοκομείου, ωστόσο ο χρόνος για να κλείσει κάποιος ραντεβού μέσω του οικογενειακού γιατρού θα είναι μικρότερος

κατάργηση του ΠΕΔΥ ΠΦΥ προσχέδιο νόμου Υπουργείο Υγείας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top