Τετάρτη 27 Ιαν 2021 6:21      

Σ’ αγαπώ αλλά χρειάζομαι χώρο …

Τρόποι να παραμείνετε μαζί

Και τι είναι η αγάπη για να θέλει χώρο; Ξέρω πως όταν αγαπάς, όταν αγαπάς πολύ, δε θέλεις το αγαπημένο σου πρόσωπο να το αφήσεις παραπέρα μόνο του ούτε για μια μέρα. Αυτό όμως το λέμε αγάπη ή εγωισμό, άγχος, φόβο, εγκατάλειψη; Η αληθινή αγάπη δίνει χώρο. Ξέρει να δίνει, επειδή ξέρει ότι θα πάρει. Σε αυτήν τη δυάδα καλλιεργείται η εμπιστοσύνη και η αφέλεια, η στοργή και το θάρρος, το μαζί και το χώρια, το εγώ και το εμείς, το εμείς και το ζευγάρι μας. Αν δεν είσαι σίγουρος για τον σύντροφο που έχεις επιλέξει, πάρε τις αποστάσεις σου και σκέψου τι αναζητάς, τι σε κάνει να αισθάνεσαι πλήρης. Οι σχέσεις διαφέρουν, δε βγαίνουν σε ίδια κουτάκια, αν και δε θα ήταν πολύ πιο βολικό αυτό;

Η αμφιβολία λαμβάνει μεγαλύτερο έδαφος στη σχέση είτε διότι μπορεί να υπάρχει λόγος που ο ένας εκ των δύο αμφιβάλλει, είτε συμβαίνει συχνά να οφείλεται σε προσωπικές ανησυχίες, δυσάρεστα βιώματα του παρελθόντος ή στην έντονη εικόνα του ζευγαριού για το μέλλον η οποία δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να χαλάσει σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του ενός. Βέβαια, η αμφιβολία γεννά μια γοητεία, τη γοητεία της έρευνας, που ως ένα όριο θεωρείται αποδεκτή.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κινείται σε μια ίδια τροχιά και να έχει μια υγιή επικοινωνία. Κι όμως, οι περισσότερες σχέσεις λήγουν άδοξα καθώς υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, έλλειψη έκφρασης των αναγκών. Ο καθένας δεν ακούει τον σύντροφό του αντίστοιχα και δημιουργούνται παρεξηγήσεις, προβλήματα που όσο περνά ο καιρός και δεν επιλύονται, γιγαντώνονται έχοντας ως αποτέλεσμα τις ατελείωτες διαφωνίες και τους τσακωμούς. Ευτυχισμένο ζευγάρι προϋποθέτει και ευτυχισμένο άτομο. Ευτυχία πλήρης κι απεριόριστη δεν υπάρχει κάθε ημέρα, κάθε ώρα. Υπάρχει όμως ατομική ισορροπία και αυτή είναι κύριο συστατικό για υγιείς κοινωνικές σχέσεις.

Σε μία διαφωνία ή όταν βρεθείτε αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με τον αγαπημένο σας, μην ξεχάσετε να ακούσετε τι έχει να σας πει. Ρωτήστε τον πως αισθάνεται. Κατανοήστε την έκρηξή του και αφήστε τον να μοιραστεί μαζί σας τις ανησυχίες του. Έπειτα παρακολουθήστε τη δική σας συμπεριφορά και προσπαθήστε να καταλάβετε τι πυροδοτεί τις εντάσεις. Είναι δύσκολο και για αυτό θα σας ελαφρύνει σε αυτήν τη προσπάθεια η παρουσία ενός ειδικού.

Ένα αρνητικό κλίμα διαρκείας ανάμεσα στο ζευγάρι δε γεννήθηκε τώρα, προϋπάρχει από καιρό. Σε αυτήν την κατάσταση και οι δύο έχουν μερίδιο ευθύνης. Και οι δύο οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μην τα παρατήσετε όμως. Δύο άνθρωποι που έχουν αγαπηθεί στο παρελθόν δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τη σχέση. Με γνώμονα τη θέληση του «μαζί» θα βρείτε τρόπο να ξανασυναντηθείτε, θα τα καταφέρετε.

Προσπαθήστε να έρθετε κοντά όχι μόνο με λόγια αλλά και με πράξεις. Χρησιμοποιείστε τα σώματά σας, αγγίξτε ο ένας τον άλλον. Η σωματική εγγύτητα δημιουργεί και συναισθηματική εγγύτητα.

Συζητήστε για θέματα που σας ενδιαφέρουν, ταχθείτε ως ομάδα απέναντι στους άλλους. Αυτό θα σας δέσει.

Διατηρήστε προσωπικό χρόνο ατομικά αλλά και ως ζευγάρι. Το να περνάτε εποικοδομητικό χρόνο μαζί, σας βοηθά να δημιουργείτε κοινές αναμνήσεις και οι αναμνήσεις είναι αυτές που μας ενώνουν. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, όσο πιο συχνά γελάει ένα ζευγάρι μαζί τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να κρατήσει η σχέση του σε βάθος χρόνου. Ας διαχωρίσουμε όμως τα σχόλια με παιχνιδιάρικη διάθεση από τα προσβλητικά σχόλια με δόση υποτίμησης που μπορεί να κάνει ο ένας σύντροφος στον άλλον και αποτελούν δείγμα ρήξης στη σχέση τους. Το να αποδεικνύεται ακόμη και καθημερινά ο σεβασμός προς το πρόσωπο του αγαπημένου μας αποτελεί σημαντικό συστατικό διατήρησης της αυτοπεποίθησής του και της εικόνας του μέσα στο ζευγάρι. Η από κοινού αποδοχή τους καλλιεργούν θετικά συναισθήματα και βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για μια αγάπη αμφίπλευρη που θα κρατήσει χρόνια.

Το κλειδί για την τέλεια σχέση κανείς δεν το βρήκε ακόμη. Η σχέση είναι κάτι το μεταβαλλόμενο, κάτι το οποίο, αναλόγως των περιστάσεων και των κομβικών σημείων που περνά κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της, αλλάζει και διαφοροποιείται προς οποιαδήποτε άγνωστη κατεύθυνση και το άγνωστο τρομάζει. Για αυτό οι σχέσεις θέλουν δουλειά, χρόνο, προσπάθεια. Επειδή αλλάζουν. Μην αφήσετε τις αλλαγές να επηρεάσουν το οικοδόμημα που έχετε δημιουργήσει και στο οποίο έχετε επενδύσει.

Τριανταφύλλου Μαριάννα

Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Οικογενειακή θεραπεύτρια

marianna.triadafyllou@gmail.com

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top