Πέμπτη 21 Ιαν 2021 7:32      

Σάββας Χιονίδης: «Αυξήσαμε την αξία της περιουσίας του Δήμου στα χρόνια της κρίσης, παράγοντας κοινωνικές υπεραξίες για όλους τους δημότες»

Το όραμά του για τη νέα 4ετία θέτει ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης. Στα χρόνια που διοίκησε το δήμο πολλά άλλαξαν. Ο δήμος διευρύνθηκε δύο φορές, ενσωμάτωσε με επιτυχία έναν όγκο χωριών και κωμοπόλεων, απορροφώντας και τα προβλήματα που συνακόλουθα υπήρχαν.

Λειτούργησε τεχνοκρατικά και υπερασπίστηκε με σθένος τα συμφέροντα του Δήμου. Έδωσε λύσεις  σε πολλά προβλήματα και εξορθολόγησε την οικονομική διοίκηση. Με συνεχείς παρεμβάσεις έδωσε άλλο πρόσωπο στην Κατερίνη. Υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν, κανείς δεν το αρνείται. Κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει ότι διαθέτει δυναμισμό, εξειδικευμένη γνώση της αυτοδιοικητικής πραγματικότητας, και ένα κριτήριο να επιλέγει το σωστό δρόμο, μπρος στις συμπληγάδες που   κατακλύζουν σήμερα την ελληνική πραγματικότητα.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές προσδιορίστηκανγια το Μάιο του 2019. Έχουμε λίγο καιρό ακόμα ή άρχισαν οι διεργασίες;

Η προεκλογική περίοδος αργεί πολύ ακόμη. Εμείς είμαστε απασχολημένοι με τη δουλειά μας στο δήμο και αυτό θα συνεχίσουμε μέχρι τότε.  

Θα πορευτείτε με την ίδια ομάδα ή θα υπάρξουν αλλαγές;

Τις ομάδες τις επιλέγουν οι επικεφαλής και τις εκλέγουν οι δημότες. Αναμφισβήτητα οι «Πολίτες σε Δράση» θα ενδυναμωθούν και θα πλαισιωθούν από νέα πρόσωπα και ανθρώπους που θέλουν να αφιερωθούν και έτσι η ομάδα θα γίνει ακόμη πιο δυνατή.

Θα μπορούσατε να θεωρηθείτε ένας τυχερός δήμαρχος. Η ομάδα σας έχει συνοχή, και η αντιπολίτευση σαςείναι κόσμια, ευπρεπήςαλλά και ουσιαστική. Όλα αυτάπόσο κάνουντο έργο σαςαποτελεσματικό;

Η «καλή τύχη» είναι τις περισσότερες φορές εκτός από «τύχη» και εύστοχος προγραμματισμός, σωστή διαχείριση, επιτυχής πρόβλεψη, συνεχής παρουσία στην κοινωνία, βούληση να δώσεις τη μάχη υπέρ του πολίτη, αντοχές για να ξεπεράσεις τις δυσκολίες. Είναι άθροισμα γνώσης, εμπειρίας, ενθουσιασμού, σύνθεσης και πάνω απ’ όλα εμπνευσμένης ηγεσίας, οράματος, σκληρής δουλειάς και υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού. Την καλή τύχη λοιπόν, την φτιάχνουμε με τα έργα μας. Συν Αθηνά και χείρα κίνει!

Υπήρξε γόνιμη η περίοδος που πέρασε για τα αυτοδιοικητικά δεδομένα του Δήμου;

Πιστεύω, όπως και οι πολίτες που συναντώ στο δρόμο μου λένε, ότι ήταν μία από τις γονιμότερες στην ιστορία της πόλης και του δήμου γενικότερα. Περάσαμε από την πρώτη περίοδο κάλυψης βασικών υποδομών στις οποίες υστερούσε ο Δήμος, στην επόμενη περίοδο δημιουργίας νέων υποδομών για μία σύγχρονη πόλη, για να φτάσουμε στη σημερινή περίοδο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και της φροντίδας των πολιτών που το χρειάζονται στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Είμαστε ένας σύγχρονος δήμος, με εξαιρετικές υποδομές σε κάθε τομέα και φυσικά ένας δήμος που παράγει κοινωνικές υπεραξίες για όλους. Είμαστε κάθε μέρα μαζί, κάθε μέρα δίπλα στο δημότη μας.

Ο Δήμος Κατερίνης, ο μεγαλύτερος του Νομού έχει ένα τεράστιο εύρος πλέον.Πόσο εύκολη είναι η διαχείριση τόσων και ποικίλων προβλημάτων;

Τα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι σίγουρα περισσότερα λόγω του μεγαλύτερου εύρους του δήμου, αλλά πλέον έχουμε την εμπειρία, τους ανθρώπους και πάνω απ’ όλα τη βούληση να τα λύσουμε και φυσικά το επιτυγχάνουμε. Οι εργαζόμενοι στο δήμο αντιμετωπίζουν κάθε είδους πρόκληση με σθένος και αποτελεσματικότητα, ανεξαρτήτως μεγέθους του θέματος και της στιγμής. Να σας θυμίσω πως όταν πέρυσι επλήγη η χώρα από την σφοδρότερη βροχόπτωση των τελευταίων δεκαετιών, στην Αττική το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέγραψε 16 πόντους βροχής, ενώ μέσα στην πόλη της Κατερίνης ξεπέρασε τους 40 πόντους! Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι 24 ώρες.

Βλέπουμε το διάστημα αυτό στραμμένη την προσοχή του Δήμου στην Κατερίνη. Η πόλη με την παρέμβαση στο υποβαθμισμένο πάρκοΕυκαρπίδη, αποκτά ένα άλλο πρόσωπο. Άρχισε να θυμίζει μεγαλούπολη.Αισθητικά ικανοποιεί. Μια ερώτηση όμως. Έγινε το καλύτερο κύριε Δήμαρχε;

Στόχος μας είναι πάντοτε το καλύτερο. Έχουμε από μόνοι μας βάλει τον πήχυ ψηλά και αυτό το ξέρουν οι δημότες μας. Το απαιτούν πλέον. Ό,τι φτιάχνουμε, ό,τι δημιουργούμε έχει υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Στην Πλατεία Δημοκρατίας δώσαμε ζωή, δώσαμε πράσινο, δώσαμε χώρο αλλά τώρα πιά και αιτία στον πολίτη να το επισκεφθεί, να καθίσει και να το απολαύσει ή να κάνει μία βόλτα μέσα στη φύση, σε ένα σημείο της πόλης που είναι ουσιαστικά κέντρο. Ενισχύσαμε το περιβάλλον, δώσαμε νέα πνοή στην πόλη, καθαρό οξυγόνο και ανάσα ζωής στον πολίτη, δώσαμε χρώμα και χαμόγελο στην καθημερινότητα.

Ως δήμαρχος με εμπειρία και ως μηχανικός πείτε μας πιαάλλη παρέμβαση θα άλλαζε το πρόσωπο τηςΚατερίνης;

Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα δοθεί σε κυκλοφορία το πρώτο μισό της Περιφερειακής Οδού της Κατερίνης. Ένα έργο που θα αλλάζει καθοριστικά τόσο τις ζωές των πολιτών του Δήμου Κατερίνης, όσο και τις συνθήκες στην ίδια την πόλη αλλά και τις προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για ένα έργο – σταθμό στην ιστορία της πόλης, το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στο Δήμο Κατερίνης (προϋπολογισμός: 65,5 Εκατομμύρια Ευρώ). Ως δημοτική αρχή φροντίσαμε και δεν μας κόστισε ούτε ένα ευρώ μιας και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους και είμαστε πολύ περήφανοι που η δική μας διοίκηση ολοκλήρωσε τις απαιτούμενες ενέργειες ωρίμανσης και ένταξής του στο Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας.

Μας κατηγορούν εμάς τους Κατερινιώτες ότι έχουμε μια πόλη χωρίς ταυτότητα. Ότι το αστικό μας τοπίο είναι άναρχο και εν πολλοίς επαρχιώτικο, χωρίς καλαισθησία. Πόσο μπορεί να αλλάξει αυτό;

Όλα αυτά τα χρόνια, είναι εμφανείς οι προσπάθειές μας να κρατήσουμε οτιδήποτε θετικό έχουμε από το «άναρχο» παρελθόν μας, να το αναδείξουμε, να βελτιώσουμε τα σημεία που επιδέχονται βελτιώσεων και εν συνεχεία να εμπλουτίσουμε αυτό το αστικό τοπίο με νέες προσθήκες που σιγά σιγά έχουν αρχίσει και φωτίζουν τα χαρακτηριστικά της νέας ταυτότητας της πόλης, του δήμου μας. Η Κατερίνη αλλάζει, μεγαλώνει, ωριμάζει και γίνεται μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη που αξίζει να ζεις. Για παράδειγμα ο ποδηλατόδρομος που θα διασχίζει την Κατερίνη είναι μία πρωτοβουλία η οποία προσθέτει ευρωπαϊκή διάσταση στο προφίλ και την καθημερινότητα της πόλης μας. Σιγά, σιγά φιλοτεχνούμε και διαμορφώνουμε τη νέα μεγάλη εικόνα της Κατερίνης που είναι πιο πράσινη και δεντροφυτεμένη από ποτέ, πιο επισκέψιμη, πιο φιλική στον πεζό, στα παιδιά, στους γονείς, στην τρίτη ηλικία και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Η αναβάθμιση του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού πάρκου στην Ελλάδα μετά τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, το δημοτικό πάρκο Κατερίνης, η αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση της Πλατείας Δημοκρατίας, η χωροθέτηση 325 κοινόχρηστων χώρων εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης και διαμόρφωση αυτών με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, δώδεκα εκ των οποίων έχουν ήδη ενταχθεί σε χρηματοδοτικά προγράμματα (Πράσινο Ταμείο, Life +), αναβάθμιση της Πλατείας Δημαρχείου και του Δημαρχιακού Μεγάρου, οι αστικές αναπλάσεις στο σκληρό αστικό ιστό της πόλης που επίσης χρηματοδοτήθηκαν 100% από το Π.Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας κ.α. είναι όχι απλά χαρακτηριστικά μίας νέας πόλης, αλλά ενός νέου, σύγχρονου Δήμου.

Οι ανοικτοί ελεύθεροι χώροι, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα, είναι μια απτή αντανάκλαση της ποιότητας ζωής σε μια πόλη, σε έναν Δήμο και συντελούν σε αυτό που λέμε ταυτότητα για τους πολίτες όπως επίσης και σημαντικό παράγοντα της αντίληψης της ποιότητας ζωής σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Οι ανοικτοί ελεύθεροι χώροι όπως τους δημιουργούμε στην Κατερίνη, αναφέρονται συχνά ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες προσδιορισμού των βιώσιμων πόλεων (πόλεων για να ζεις) και είναι ένας από τους τρεις πρώτους λόγους που οι επιχειρήσεις επικαλούνται στις αποφάσεις μετεγκατάστασης.

Είναι γνωστό ότι η χρηματοδότηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης, στην ουσία την περίοδο της δικής σας δημαρχίας.Παρόλα αυτά οΔήμος Κατερίνης τα χρόνια αυτά τα κατάφερε και οικονομικά . Πώς έγινε αυτό;

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση έφερε πολλούς δήμους σε εξαιρετικά δεινή θέση έως και χρεοκοπία. Οφείλω να σας πω ότι οι δημότες μας μπορούν να είναι περήφανοι γιατί εμείς καταφέραμε να αυξήσουμε την αξία της περιουσίας του δήμου μας σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια με συνετή διαχείριση και προγραμματισμό σε βάθος χρόνου. Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις και τις υποδομές για να αντέξουμε στην κρίση και να περάσουμε στην ανάπτυξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δημιουργήσαμε ένα δήμο που παράγει κοινωνικές υπεραξίες για όλους.

Υπάρχουν πόλεις στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο σε μεγάλες χώρες που είναι εντελώς ανεξάρτητες οικονομικά από την κεντρική διοίκηση. Δεν φλερτάρατε ποτέ με την ιδέα αξιοποιώντας τα ακίνητα της παραλιακής έκτασης που διαθέτειη πόλη στην Κατερινόσκαλα να δημιουργήσετε μια τουριστική δημοτική επιχείρηση που θα φέρει έσοδα στην πόλη και θέσεις εργασίας στους νέους της;

Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή αυτονομία από το κεντρικό κράτος. Άλλωστε, αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργώντας υποδομές και υλοποιώντας μία συνετή οικονομική πολιτική σε ότι αφορά στα περιουσιακά στοιχεία του δήμου μας. Υπάρχει η πολιτική βούληση και στόχος μας είναι ως δήμος να έχουμε την αξιοπιστία και τις υποδομές να προσελκύσουμε επενδυτές όχι μόνον για την  εν λόγω περιοχή, αλλά και για το ευρύτερο μέτωπο. Η πολεοδόμηση έκτασης στην Ολυμπιακή Ακτή μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον έσοδα, να συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά και στην αύξηση της αξίας των ακινήτων της ευρύτερης περιοχής. Σκοπός της πολεοδόμησης είναι η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, ώστε να αναβαθμιστεί συνολικά σε τουριστικό, εμπορικό, οικονομικό και αισθητικό επίπεδο. Με την ολοκλήρωση του σχεδίου ο οικισμός από 294.000 τ.μ. θα φτάσει τα 1.440.000, ενώ το «πρόσωπο» στην ακτη θα πενταπλασιαστεί, αφού συνολικά θα δημιουργηθεί μια νέα ακτή μήκους 2.300 μέτρων. Ο νέος παραθεριστικός οικισμός θα διαθέτει ακτή 2.800 μέτρων.

Σάββας Χιονίδης Συνεντεύξεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top