Πέμπτη 2 Ιουλ 2020 15:48      

Σε εκλογικό φόντο: Σφοδρή κόντρα στη Βουλή για την αξιολόγηση

Η σκληρή κόντρα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη για τα μέτρα της δεύτερης αξιολόγηση και τις επιπτώσεις που θα έχουν στο πολιτικό σκηνικό, επισκίασαν την υψηλών τόνων πολύωρη αντιπαράθεση για τα σκάνδαλα που εξελίχθηκε κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προτάσεων για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Αν και βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο αφού ο κ. Μητσοτάκης μίλησε το μεσημέρι και ο κ. Τσίπρας το βράδυ, η σύγκρουσή τους υπήρξε σφοδρή και οι χαρακτηρισμοί που αντηλλάγησαν έντονοι. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιχειρηματολόγησε υποστηρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση για την δεύτερη αξιολόγηση κατέληξε σε βατερλό και η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή. Ο πρωθυπουργός απαντώντας ανάλωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην προσπάθεια να πείσει για τη λανθασμένη επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητεί εκλογές.

«Η αλήθεια είναι σκληρή», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Και ακόμα σκληρότεροι είναι οι αριθμοί. Τα συμφωνημένα μέτρα για το 2019 και το 2020 είναι 3,6 δισ. Αυτά προστίθενται στα 9 δισ. μέτρα που ήδη έχει πάρει ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ», είπε σημειώνοντας  ότι ο λογαριασμός έφθασε στα 12,5 δισ. νέα μέτρα, αντί για τα 12 δισ. που «τάζατε χωρίς καμία ντροπή και χωρίς καμία συστολή στη Θεσσαλονίκη».

Συνεχίζοντας το «κατηγορώ» για τα πιο πρόσφατα, συμπλήρωσε: «Συμφωνήσατε ήδη – όπως φαίνεται- αφορολόγητο κοντά στα 6.000 ευρώ, λίγο πάνω, λίγο κάτω. Και φυσικά, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι ένας πολίτης που δήλωνε σήμερα εισόδημα 8.000 ευρώ ετησίως θα πληρώνει από το 2019 φόρο 450 ευρώ, περίπου. Εκεί που σήμερα δεν πλήρωνε τίποτε. Σημαίνει επίσης ότι ένας συνταξιούχος θα δει να χάνεται και η 12η σύνταξη, ίσως ενδεχομένως και η 11η για κάποιους, εκεί που του τάζατε 13η σύνταξη. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια και δεν πάει μακριά. Δυστυχώς, όμως, μ’ αυτά και μ’ αυτά, η χώρα βρίσκεται στο πουθενά».

Αυτογελοιοποίηση και Βατερλό

Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, «η δεύτερη αξιολόγηση, όπως εξελίσσεται, δεν συνιστά απλά μια άτακτη υποχώρηση, αυτο-γελοιοποίηση και παράδοση. Αποτελεί το Βατερλό μιας θλιβερής διακυβέρνησης. Και μαζί αποτελεί και την απόδειξη ότι το παρελθόν εκδικείται. Και ότι το πολιτικό ψέμα του παρόντος παράγει, ενδεχομένως, μια εθνική τραγωδία για το μέλλον. Η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει την υποτιθέμενη διαπραγμάτευση περίπου σαν έναν εθνικό θρίαμβο. Κάποιοι πανηγύρισαν το τέλος της λιτότητας». 

¨Όπως είπε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, «τέταρτο Μνημόνιο χωρίς λεφτά, αυτό συνομολογήσατε. Είχατε να διαλέξετε μεταξύ συνθηκολόγησης και εκλογών. Επιλέξατε τη συνθηκολόγηση, αλλά δεν θα αποφύγετε τις εκλογές. Πιστεύετε αλήθεια ότι το λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι επόμενοι;». 

Επικρίνοντας τον κ. Τσίπρα ότι το μόνο που έφερε είναι «φτώχεια στους πολίτες και πολύ λάσπη στους πολιτικούς του αντιπάλους», υποστήριξε ότι επιδιώκει τη φτωχοποίηση της κοινωνίας και τη διαιώνιση της κρίσης «γιατί μόνο μέσα από αυτήν μπορείτε να υπάρξετε, γιατί στην Ελλάδα της κανονικότητας δεν έχετε ρόλο».

Όπως είπε, «η χώρα αξίζει κάτι πολύ καλύτερο» και ο ίδιος «αισθάνεται προσωπικό χρέος: Να ενώσω όλους τους Έλληνες. Να αφήσουμε πίσω μας τους τεχνητούς διχασμούς και το μίσος που καλλιεργείτε, του φθόνου και των διακρίσεων. Αυτά που μας κρατάνε όλους πίσω. Και να ξαναβάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά που να την φέρνει σε ένα καλύτερο μέλλον».

Αλέξης Τσίπρας Βουλή δεύτερη αξιολόγηση Κ. Μητσοτάκης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top