Κυριακή 19 Μάιος 2019 11:45      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε περιοχές του Ολύμπου και των Πιερίων από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης καταπολέμηση της «σφήκας» της καστανιάς

Το πρόγραμμα για την στοχευμένη αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς με φυσικό εχθρό, ώστε να ανακοπεί και να ανασχεθεί η εξάπλωση του εντόμου, υλοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Πιερία. Η  σφήκα της καστανιάς, εντοπίσθηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην  Πιερία, προκαλώντας  σοβαρά προβλήματα στις καστανοκαλλιέργειες,  γεγονός το οποίο οδήγησε στην άμεση κινητοποίηση  των παραγωγών και  των βουλευτών της κυβέρνησης, ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά.  Το εν λόγω έντομο μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής κάστανων (60-85%), μείωση ανάπτυξης και εξασθένηση των δένδρων.

 

Το πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης

Στα πλαίσια  λοιπόν του προγράμματος «Βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς», που υλοποιείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συνδρομή του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, στις 25 και 26 Απριλίου,  η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis στην  Πιερία. Η εξαπόλυση έγινε από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, παρουσία του Προϊσταμένου του Τμήματος Προστασίας Φυτών του ΥΠΑΑΤ, γεωπόνων του τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΠΕ Πιερίας και δασολόγων της Δ/νσης Δασών Πιερίας. Το έντομο εξαπολύθηκε σε περιοχές του ανατολικού Ολύμπου (Σκοτίνα, Παντελεήμονας) και των Πιερίων (Κάτω Μηλιά, Βρία, Ρητίνη, Ελατοχώρι), σε θέσεις με έντονα συμπτώματα προσβολών. Στόχος της εξαπόλυσης είναι να επιτευχθεί μακροχρόνια η αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς.

 

Προσοχή από τους καστανοπαραγωγούς

Οι καστανοπαραγωγοί θα πρέπει να μην προβούν σε ψεκασμούς με εντομοκτόνα έως και τις αρχές Ιουλίου, καθώς είναι καθοριστικής σημασίας η επιτυχής εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου. Επίσης, καλούνται οι παραγωγοί να μην απομακρύνουν τους κλάδους των δέντρων που φέρουν κηκίδες του τρέχοντος έτους έως και την ερχόμενη άνοιξη, καθώς σε αυτές εναποθέτουν τα αβγά τους τα θηλυκά του ωφέλιμου εντόμου και από αυτές θα εξέλθουν τα ενήλικα άτομα.

           

καταπολέμηση «σφήκας» της καστανιάς Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top