Πέμπτη 4 Ιουν 2020 7:09      

Σφίγγει ο κλοιός για τη Μέι: «Ή την συμφωνία μου ή καθόλου Brexit»

Σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσει αφενός το σχέδιο συμφωνίας και αφετέρου το δικό της πολιτικό μέλλον, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής

Σε ιδιαίτερα δεινή θέση βρίσκεται η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά το ντόμινο παραιτήσεων πρωτοκλασάτων υπουργών της, στον απόηχο της συμφωνίας Λονδίνου – Βρυξελλών.

Παρουσιάζοντας το πλαίσιο συμφωνίας στο βρετανικό κοινοβούλιο, η Τ. Μέι επιχείρησε να υπερασπιστεί τη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αφήνοντας σαφή υπονοούμενα ότι η κυβέρνηση Κάμερον προχώρησε σε ένα δημοψήφισμα χωρίς να έχει εμπεριστατωμένο σχέδιο για το Brexit.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να σώσει αφενός το σχέδιο συμφωνίας και αφετέρου το δικό της πολιτικό μέλλον, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι η επιλογή που έχει μπροστά του είναι σαφής.

«Η επιλογή είναι ξεκάθαρη, μπορούμε να επιλέξουμε να μην έχουμε καθόλου συμφωνία ή καθόλου Brexit» είπε η ίδια, υπονοώντας ότι Brexit χωρίς αυτή τη συμφωνία είναι αδύνατο να υπάρξει.

«Μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση» δήλωσε η Μέι ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

Παράλληλα, επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές ότι η ασφαλιστική δικλείδα που ζητούν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία δεν ήταν εύκολη διαδικασία, είναι ωστόσο μονόδρομος. «Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων θα επιλυθεί καλύτερα μέσω των μελλοντικών σχέσεων» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι το backstop είναι μία προσωρινή και όχι μία μόνιμη λύση.

Κόρμπιν: Σε χάος η κυβέρνηση
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμμματος, κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι ωθεί την κυβέρνησή της προς το χάος, συνάπτοντας μια συμφωνία για το Brexit που είναι μια «τεράστια και επιζήμια αποτυχία».

«Η συμφωνία για την αποχώρηση και η πολιτική δήλωση αντιπροσωπεύουν μια τεράστια και επιζήμια αποτυχία» δήλωσε ο Κόρμπιν στη Βουλή των Κοινοτήτων, αφού η πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιό της για το Brexit.

«Η κυβέρνηση … βρίσκεται σε χάος» τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών.

Brexit Ηνωμένο Βασίλειο

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top