Κυριακή 20 Ιαν 2019 19:04      

Σχολή Γονέων: O Διευθυντής Ιστορίας Ναυτικού Πλοίαρχος Λ. Τσιαντούλας

O Διευθυντής Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού (Υ.Ι.Ν.) Πλοίαρχος Λεωνίδας Τσιαντούλας  Π.Ν θα είναι ο ομιλητής σήμερα  Δευτέρα 27 στη Σχολή Γονέων. 

Με την ευκαιρία της έλευσης (ύστερα από 72 χρόνια) του Θωρηκτού Αβέρωφ στην Θεσσαλονίκη, στο οποίο ομιλητής διετέλεσε και Κυβερνήτης του θα Αναπτύξει το θέμα «Από την Αθηναϊκή τριήρη στο Θωρηκτό Αβέρωφ. Τα ξύλινα τείχη της Πατρίδας μας»  Tο Πολεμικό μας Ναυτικό, διανύοντας μια ένδοξη πορεία τρεισήμισι χιλιάδων ετών, έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην παγκόσμια ναυτική ιστορία.

Από την Αθηναϊκή τριήρη και την ναυμαχία της Σαλαμίνας μέχρι το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ των Βαλκανικών πολέμων και 2ου Παγκόσμιου πολέμου, από τους Βυζαντινούς Δρόμωνες με το υγρό πυρ μέχρι τα πυρπολικά των μπουρλοτιέρηδων του ’21, έχει καταστεί σαφές ότι διαχρονικά η ναυτική ισχύς διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στην ύπαρξη της χώρας μας. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί με δραματικό τρόπο, ότι η παραμέληση της ναυτικής ισχύος οδήγησε κατά καιρούς σε εθνικές περιπέτειες και καταστροφές.

Η διάλεξη 

Στόχος της διάλεξης είναι να αναπτυχθεί με τρόπο παραστατικό και εύληπτο, μέσω συγκεκριμένων ιστορικών παραδειγμάτων και με πλούσια παράθεση φωτογραφικού υλικού, το πώς τα «ξύλινα τείχη» της Ελλάδος, δηλαδή τα πλοία μας, έχουν επανειλημμένα σώσει τη χώρα μας από την καταστροφή και την υποδούλωση. Η θρυλική φράση του Θεμιστοκλή, λίγο πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, είναι αιώνιας αξίας:

«Έχουμε γη και πατρίδα, όταν έχουμε πλοία στη θάλασσα» . Ας μην ξεχνάμε την φράση του Θουκυδίδη από το 416 π.Χ. "Ο ισχυρός επιβάλλει ότι του επιτρέπει η δύναμίς του και ο ασθενής παραχωρεί ότι του επιβάλλει η αδυναμία του".

Βιογραφικό

Ο Πλοίαρχος Λ. Τσιαντούλας ΠΝ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Το 1980 εισήχθη στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ), από την οποία αποφοίτησε το 1984 ως Μάχιμος Σημαιοφόρος. Το 1989 εκπαιδεύτηκε ως Χειριστής Ελικοπτέρων. Έχει ιπταθεί με πολλους τύπους Ε/Π ως Κυβερνήτης, Εκπαιδευτής και Αξιολογητής. Έχει υπηρετήσει σε Μονάδες και Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Έχει διατελέσει Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδος στο Μαυροβούνιο και την Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Έχει φοιτήσει σε όλα τα σταδιοδρομικά σχολεία που προβλέπονται για τον βαθμό του. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις και την Στρατηγική από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι επίσης απόφοιτος του Κολλεγίου Αμύνης του NATO (NADEFCOL) στη Ρώμη. Ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντού Υ.Ι.Ν. την 4/9/15.

Στην αρχή της εκδήλωσης θα ακουστούν τραγούδια από την Χορωδία Εκπαιδευτικών Πιερίας υπό την διέθυνση του κ.Δημητρίου Καραμούζα
 

Πνευματικό Κέντρο «Εκάβη» Λεωνίδας Τσιαντούλας Σχολή Γονέων Κεντρικός ομιλητής Διάλεξη

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top