Σάββατο 11 Ιουλ 2020 23:02      

«Σκουπίζουν» τα ταμειακά διαθέσιμα - Απειλούν διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης

Ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης στα υπουργεία, τους Δήμους, τους οργανισμούς, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τα ΝΠΔΔ που δεν θα μεταφέρουν, έως και σήμερα, τα αποθεματικά τους στους δύο ειδικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος, απειλεί η κυβέρνηση, επιχειρώντας να κάμψει τις αντιστάσεις κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να «σκουπίσει» όλα τα διαθέσιμα.

Η προθεσμία 

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες , η προθεσμία που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών λήγει σήμερα και, όσοι φορείς δεν το πράξουν, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις κυρώσεις που προβλέπονται, μεταξύ των οποίων και η διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

Μάλιστα, το υπουργείο, με έγγραφο προς τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φρ. Κουντεντάκης, με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου και με την επισήμανση «Εξαιρετικά Επείγον» ζητούσε τη συμμόρφωσή τους, υπενθυμίζοντας ότι θα έχουν κυρώσεις, εάν δεν το πράξουν.

Και αυτό, καθώς μεγάλος αριθμός κρατικών οργανισμών και κυρίως δήμων δεν μετέφεραν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ, αλλά τα κράτησαν στις εμπορικές τράπεζες, έπειτα και από τη σχετική απόφαση που είχε λάβει η ΚΕΔΕ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι η μεταφορά των αποθεματικών είναι υποχρεωτική με την από 20/04/2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και προσθέτουν ότι η πρακτική της κεντρικής διαχείρισης των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ξεκίνησε επί ΝΔ εν έτει 2014.

Οι δήμοι θα «πληρώσουν τη νύφη»! 

Κατ' ουσίαν, όμως, η κυβέρνηση επιχειρεί να τραβήξει «αίμα» από τις τράπεζες, όπου βρίσκονται τα αποθεματικά των δήμων, σε μια κίνηση που θυμίζει 2015, αλλά αυτή τη φορά με στόχο να στηρίξει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και να χτίσει το μαξιλάρι του «clean exit», δηλαδή το πολιτικό αφήγημα της (υποτιθέμενης) «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο.

Πιο απλά, επειδή η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην αξιοποιήσει έως και 30 δισ. ευρώ φτηνού δανεισμού από το Μνημόνιο 3, τα οποία εγκρίθηκαν από τους Ευρωπαίους μετά την καταρχήν ψήφιση των σκληρών μέτρων του Μνημονίου 3 από τη Βουλή το καλοκαίρι του 2015, κάποιοι θα πρέπει να... πληρώσουν τη νύφη της πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής.

Αντιδράσεις 

Αυτοί οι «κάποιοι» όμως φαίνεται ότι αντιδρούν. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από τις έντονες αντιδράσεις των δημάρχων στην εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, η οποία επιβάλλει τη μεταφορά όλων των ταμειακών διαθεσίμων και των αποθεματικών τόσο των ΟΤΑ όσο και των υπολοίπων φορέων της γενικής κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Τυπικώς, το «χέρι» στα αποθεματικά υπηρετεί τη μνημονιακή υποχρέωση της θέσπισης Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, όπου θα συγκεντρωθούν τα ποσά. Η έξτρα ρευστότητα όμως θα βοηθήσει την κυβέρνηση να βγει από τη δύσκολη θέση για το «ξεπάγωμα» της τελευταίας υπο-δόσης των 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων. Για να πάρουμε αυτά τα λεφτά, θα πρέπει τα πρώτα 800 εκατ. ευρώ από τη δόση του Ιουλίου να φτάσουν σε όσους χρωστάει το Δημόσιο (προμηθευτές νοσοκομείων, συνταξιούχοι κλπ.) αλλά και το κράτος να συνεισφέρει από ίδιους πόρους άλλα 400 εκατ. ευρώ.

Θα μειωθούν οι καταθέσεις 

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τα περίπου πέντε δισ. ευρώ, που θέλει να αφαιρέσει η κυβέρνηση από τα πιστωτικά ιδρύματα, σηκώνοντας τα αποθεματικά των Δήμων και διαφόρων φορέων της γενικής κυβέρνησης για να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας (προς όφελος του αφηγήματος), θα μειώσουν κι άλλο το ύψος των καταθέσεων που δεν έχουν ανακάμψει από την περίοδο Βαρουφάκη. Κάτι που θα έχει παρενέργειες στην οικονομία και τη ρευστότητα στην αγορά.

Ο Χ. Σταικούρας 

Όπως είχε επισημάνει, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας «η κεντρική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων είναι, καταρχήν, επιθυμητή» όχι όμως σε βάρος της ρευστότητας. 

Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι στο τέλος του 2014, τα ρέπος ανέρχονταν σε 8,6 δισ. ευρώ με καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες 160 δισ. ευρώ και μηδενική εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας (ELA), ενώ σήμερα τα ρέπος είναι 15 δισ. ευρώ οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά  40 δισ. ευρώ από το τέλος του 2014 και οι τράπεζες να αντλούν κεφάλαια με υψηλότερο κόστος από τον ELA.

Υπουργείο Οικονομίας Τράπεζα της Ελλάδος Ασφαλιστικά Ταμεία ΝΠΔΔ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top