Κυριακή 19 Ιαν 2020 18:12      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΟΚ: Μόλις το 19% των φορολογουμένων πληρώνει πάνω το 90% των φόρων !

Ένας μικρός – σχετικά – αριθμός φορολογουμένων είναι αυτός που σηκώνει τα φορολογικά βάρη και αυτοί είναι ουσιαστικά που πληρώνουν τα ματωμένα πλεονάσματα. Παρά τις υποσχέσεις, για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αυτό όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν συμβαίνει.

Όπως προκύπτει από μελέτη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, μόλις το 19% των φορολογουμένων πληρώνουν το 90% του φόρου εισοδήματος. Ακόμη μικρότερος είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων – μόλις τι 4,5% – που πληρώνουν το 83% των φόρων, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ το 33% των ιδιοκτητών πληρώνει το 66% του φόρου.

Η υψηλή φορολογία είναι μία από τις βασικές αιτίας που πολλές επιχειρήσεις διαλέγουν την μετανάστευση, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τα νοικοκυριά τα οποία απλά έχουν γονατίσει και ειδικά η μεσαία τάξη που τείνει προς εξαφάνιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος τα φορολογικά βάρη έχουν πέσει στις πλάτες:

Περίπου 1,6 εκατ. φορολογούμενων σε σύνολο 8,5 εκατ. ΑΦΜ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν φόρο εισοδήματος 7,6 δισ. ευρώ από τα περίπου 8,5 δισ. ευρώ που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία. Το στοιχείο αυτό μπορεί να ερμηνευτεί από τρεις παράγοντες: σχεδόν 3 εκατ. φορολογούμενοι είναι πλήρως αφορολόγητοι καθώς τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο αλλά και τη φοροδιαφυγή που εντοπίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων εμφανίσουν λιγότερα εισοδήματα από τα πραγματικά.

Περίπου 11.250 επιχειρήσεων εκ των 250.000 νομικών προσώπων που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Το 4,5% των επιχειρήσεων πληρώνει 2,9 δις. ευρώ από τα 3,5 δισ. ευρώ που είναι οι συνολικοί φόροι που βεβαιώνονται στις επιχειρήσεις.

Περίπου 2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που αντιστοιχούν στο 33% του συνολικού αριθμού των ιδιοκτητών πληρώνουν σχεδόν 2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που βεβαιώνονται συνολικά.

Από τους τρεις βασικούς φόρους (φόρος εισοδήματος, φόρος νομικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ) το κράτος εισπράττει κάθε χρόνο περίπου 15 δισ. ευρώ. Η είσπραξη του ποσού αυτού εξαρτάται επί της ουσίας από περίπου 2 εκατομμύρια φορολογουμένους και από 11.250 επιχειρήσεις που πρέπει να πληρώσουν κοντά στα 12,5 δισ. ευρώ.

Οι κερδισμένοι του προϋπολογισμού του 2019 θα είναι κυρίως οι φορολογούμενοι που διαθέτουν μικρή ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ καθώς θα δουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να μειώνεται κατά 30% έως όσοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα αφού για αυτούς δεν προβλέπεται καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Καμία αλλαγή δεν προβλέπεται το 2019 στο φορολογικό καθεστώς των φυσικών προσώπων με την κυβέρνηση ωστόσο να βάζει στο προεκλογικό παιχνίδι και την κατάργηση του ψηφισμένου μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες που προβλέπεται από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Του Θανάση Παπαδή

Φόροι

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top