Πέμπτη 21 Ιαν 2021 11:08      

Στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Λιβαδιωτών Κατερίνης

Με πολλά παρεπόμενα

Μπορεί να ακούγεται και να διαβάζεται ως υπερβολικό, είναι όμως πέρα για πέρα αληθινό. Την Κυριακή στη Λέσχη Λιβαδιωτών Κατερίνης στα πλαίσια των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Συλλόγου στην Κατερίνη, έλαβε χώρα η «αδελφοποίηση» του Συλλόγου με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της «Ένωσης Ποντίων Πιερίας», της «Παναγίας Σουμελά», του «Αλέξανδρου Υψηλάντη’» της Ν. Τραπεζούντας, της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής και του «Ποντιακού Συλλόγου Σιδηροδρομικού Σταθμού» Κατερίνης, σε ένα κλίμα πραγματικά πανηγυρικό, ηρωικό και πένθιμο. 

Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑ

Κατά την εκδήλωση έγινε αναφορά στην ισχυρότατη φιλία ανάμεσα στον Αλέξανδρο Υψηλάντη και Γεωργάκη Ολύμπιο, συναίσθημα από τα συγκινητικότερα στη διαδρομή των αιώνων, όταν ο Ολύμπιος έχοντας σώσει τον Υψηλάντη μετά τη συντριβή του Ιερού μας Λόχου στο Δραγατσάνι, τον φυγάδευσε στην Αυστρία, και ευγενέστατα αρνείται να τον ακολουθήσει ο ίδιος. Εχει αποφασίσει να εκδικηθεί τους δολοφόνους των νεαρών Ιερολοχιτών και το πράττει… Κι όταν προδομένος ανατινάζεται στη Μονή του Σέκου, το Σεπτέμβριο του 1821, προκαλεί στον Υψηλάντη, μέσα στη φυλακή της Αυστρίας, ένα από τα πιο εμπνευσμένα τετράστιχα της  νεοελληνικής ποίησης. 

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ 

Ενθουσιώδεις και περιεκτικότατοι ήταν οι Πρόεδρο των Συλλόγων των Ποντίων κατά τους χαιρετισμούς τους  ( Ζαϊρα Λαζαρίδου, Άρης Κασιμίδης, Δημοσθένης Σεϊταρίδης, Σ. Παραδεισόπουλος) στο πληθωρικό και ιστορικά υποψιασμένο κοινό που πλαισίωσε την εκδήλωση. Ιστορικοί, λογοτέχνες, ποιητές, πανεπιστημιακοί άνδρες, εκπρόσωποι δημάρχων, ο πρώην Δήμαρχος Μενέλαος Τερζόπουλος, Ο πρόεδρος ΔΗΜΤΟ Κατερίνης Ευθύμιος Τσίρκος, ο πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Ελασσόνας Αντώνης Μπίσμπας, πλήθος εκπαιδευτικών και άλλων, με απόφαση ανταπόκρισης στην πρόταση του Γ. Ράπτη να παρεμβαίνουν συχνά στα πολιτιστικά θέματα της πόλης, όπως π.χ. να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, στο οβάλ τμήμα του αγάλματος της Ελευθερίας, την προσθήκη, δεξιά και αριστερά της, των προτομών του Αλέξανδρου Υψηλάντη (Πόντου) και Γεωργάκη Ολύμπιου (Βλαχόφωνου Έλληνα) με διπλό σημαινόμενο. Από τη μια «Οι αιώνιοι Ηρακλείς της Ελευθερίας μας» και από την άλλη θα δηλώνουν την συναντήληψη και την αγαθή συνύπαρξη και συνεργασία για πρόοδο και προκοπή όλων των «μελιετών»  του έθους μας. Εξάλλου Βλάχοι και Πόντιοι αποτελούν ανέκαθεν (ιδίως από το 1922 και εξής)  το κύριο συστατικό της πληθυσμιακής σύνθεσης της Κατερίνης. 

Εξίσου συγκινητικό ήταν το τραγούδι του λυράρη Κώστα Ζαπουνίδη, με όλο τον πόνο για τον Πόντο, και το τραγούδι της χορωδίας των γυναικών του Συλλόγου για το Γιωργάκη, συμπληρωμένο με το εμπνευσμένο ποίημα για τον ήρωα από την Ελένη. 

Σημαντικές ήταν οι προτάσεις της Ζαϊρας Λαζαρίδου και του Αρη Κασιμίδη για κοινή δράση των Συλλόγων μας γενικότερα, καθώς και του Δημοσθένη Σεϊταρίδη για κοινές εκδρομές στην Αυστρία, Ιάσιο και ΣΕΚΟ, για αποτίμηση φόρου τιμής στους σημαντικότατους συντελεστές της Εθνεγερσίας του 1821. 

Η ΚΥΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΣΥΝΕΦΑΚΗ 

τα πλαίσια της επετείου, η προγραμματισμένη εκδήλωση ήταν η ομιλία του Αρχιτέκτονα καθηγητή του Α.Π.Θ. Γιώργου Συνεφάκη με θέμα «Το Λιβάδι της χαρμολύπης», με τα  πολλά χαρούμενα και τα λίγα στραβά ( κυρίως) πολεοδομικά και εικαστικά  στην κωμόπολη), καθώς και η παρουσίαση  του «Επετειακού Λευκώματος» του Συλλόγου με τις δράσεις στα 100 χρόνια στην Κατερίνη και στη γενέτειρα, που ξάφνιασε με το πλήθος πληροφοριών  και ιστορικών και νέων φωτογραφιών (μέχρι και Ντούφες με κιθάρες γυναικών το 1925) που έγινε ανάρπαστο (αλλά θα ξανατυπωθεί εντός των ημερών).

ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ «ΠΙΕΡΙΔΑ»
Ο ΧΟΡΟΣ – ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 

  Το Σάββατο το βράδυ στην αίθουσα «ΠΙΕΡΙΔΑ» προς το Ν. Κεραμίδι, ο Σύλλογος διοργανώνει φέτος «επετειακό» τον ετήσιο χορό του με συμμετοχή όλων των Δ.Σ των Συλλόγων Λιβαδιωτών (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Ελασσόνας), με πλούσιο φολκλορικό πρόγραμμα με τα Λιβαδιώτικα Κλαρίνα, και με αξιόλογα δώρα στη λαχειοφόρο αγορά. Η επιτυχία στις μέχρι τώρα εκδηλώσεις, που τις αγκάλιασαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου ενθουσιαστική, εγγυώνται και την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης. 
Γ.Ρ.

 

100 χρόνια ίδρυσης Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top