Παρασκευή 10 Απρ 2020 6:26      

Στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας η τελευταία κίνηση του Μαξίμου

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει το μεσημέρι τις κινήσεις της μετά την εθνική τραγωδία, προχωρώντας στην αναδιοργάνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Μία αλλαγή η οποία πριν ανακοινωθεί έχει ήδη αμφισβητηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση λόγω της τοποθέτησης του Γιάννη Τριφύλλη τον οποίο η ΝΔ τον χαρακτηρίζει κομματικό στέλεχος με σκοτεινό παρελθόν.

Το Μαξίμου υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων και του μακρύ καταλόγου των θυμάτων αποφάσισε με μεγάλη καθυστέρηση να αναγνωρίσει τους λάθους χειρισμούς που έγιναν το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου και να προχωρήσει σε καρατομήσεις και αλλαγές που θα έπρεπε να είχε γίνει από την επόμενη μέρα της φονικής πυρκαγιάς.

Ο πρωθυπουργός στις 2 το μεσημέρι θα επισκεφθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και παρουσία του Πάνου Σκουρλέτη θα παρουσιάσει το νέο οργανόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το οποίο θα είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Τι θα περιλαμβάνει η αναδιοργάνωση

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας θα ενδυναμωθεί τόσο θεσμικά όσο και σε στελεχιακό δυναμικό, ενώ θα υπάρξει και ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής.

Θεσμικά θα αναβαθμιστεί σε υφυπουργείο και ο Γενικός Γραμματέας, θα έχει το πρώτο λόγο στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και γι αυτό τον λόγο οι επικεφαλής που θα εμπλέκονται στο επιχειρησιακό σχέδιο (Πυροσβεστική, ΕΛ.ΑΣ κ.ο.κ) θα αναφέρονται σε αυτόν. Το ίδιο θα ισχύει και για το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων που παίρνουν μέρος έστω και βοηθητικά στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Επίσης υπό την εποπτεία του νέου Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας θα είναι και τα εθελοντικά σωματεία προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.

Παράλληλα στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης σημαντικό ρόλο θα έχει και το προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το οποίο θα περνά από συγκεκριμένη εκπαίδευση.

Η συγνώμη και οι αποστάσεις 

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1, ερμηνεύοντας την πολιτική ευθύνη που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, έκανε λόγο για «έμπρακτη συγνώμη» για τα όσα συνέβησαν. «Η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τα όσα συνέβησαν και η συγγνώμη της είναι έμπρακτη. Είναι μια έμπρακτη συγγνώμη με ποιο τρόπο: Με τις πρωτοβουλίες που παίρνει για την αποκατάσταση των καταστροφών και των ζημιών, με τις πρωτοβουλίες που παίρνει για τη στήριξη των ανθρώπων» είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα όμως πήρε ξεκάθαρες αποστάσεις από εκείνη την συνέντευξη τύπου – παρωδία –  που ο ίδιος συντόνιζε και στην οποία όσοι μετείχαν έχουν ήδη παραιτηθεί ή καρατομηθεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι την συνέντευξη Τύπου την ζήτησαν ο Νίκος Τόσκας και οι Αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας για να δώσουν απαντήσεις σε επιχειρησιακά ζητήματα.

«Αυτό το οποίο θεώρησαν ότι έγινε ήταν, ότι και η Πυροσβεστική και η Αστυνομία έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Το ζήτημα των ευθυνών, βεβαίως, των επιχειρησιακών ευθυνών ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο ο καθένας επανέρχεται στα γεγονότα εκείνης της Δευτέρας, είναι ζήτημα που θα απασχολήσει και την ελληνική δικαιοσύνη και την απασχολεί ήδη με ενέργειες τις οποίες κάνει και έρευνες τις οποίες διεξάγει» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Μητσοτάκης βάζει στο κάδρο των ευθυνών τον Τσίπρα

Η ΝΔ πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Τριφύλλης έχει ζητήσει την παραίτηση του, υποστηρίζοντας πως για μια τέτοια θέση θα έπρεπε να οριστεί ένα υπερκομματικό πρόσωπο. Την άποψη αυτή επανέλαβε με συνέντευξη του στην Athens Voice ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν διδάχθηκε τίποτα από την φονική πυρκαγιά.

«Στην κρίσιμη θέση του Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να κάνει πραγματικά μια προσπάθεια να επιλέξει -αν είναι δυνατόν και με διακομματική συναίνεση- ένα πρόσωπο αναγνωρισμένου κύρους και επιχειρησιακής επάρκειας. Αντ’ αυτού, επέλεξε ένα κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα έχει ένα γκρίζο παρελθόν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Έμαθε άραγε τίποτα ο κ. Τσίπρας από όλα αυτά τα τραγικά τα οποία έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες; Φοβάμαι πως όχι.»

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θεωρούν άμοιρο των ευθυνών τον πρωθυπουργό τον οποίο βάζουν συνεχώς στο στόχαστρο κατηγορώντας τον για διάλυση του κράτους κάτι που όπως λένε επιβεβαιώθηκε και από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. «Εγώ περίμενα, στα πρόσωπα των ανθρώπων αυτών που διαχειρίστηκαν την κρίση, να δω -με πρώτο τον Πρωθυπουργό - πραγματική συντριβή. Αντ’ αυτού, είδα πάλι χθες αυτήν τη θλιβερή επικοινωνιακή φιέστα στο Λαύριο, ούτε καν στο Μάτι, στο Λαύριο, 30 χιλιόμετρα μακριά από το Μάτι, χαμόγελα και χαριεντίσματα. Είναι ντροπή και είναι θλιβερό το θέαμα, για άλλη μια φορά».

Αλέξης Τσίπρας Μέγαρο Μαξίμου Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ Νέα Δημοκρατία Κυριάκος Mητσοτάκης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top