Τετάρτη 27 Μάιος 2020 16:20      

Στις 21 Μαρτίου στο συνεδριακό κέντρο Εκάβη παρουσιάστηκε διάλεξη με κεντρικό θέμα τον Πόντο

Γράφει η Αντωνία Βαρμάζη, Ιστορικός

Στις 21 Μαρτίου στο συνεδριακό κέντρο Εκάβη παρουσιάστηκε διάλεξη με κεντρικό θέμα τον Πόντο

Η περιφερειακή ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και ο πανελλήνιος σύλλογος Ποντίων εκπαιδευτικών συνδιοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα <<ο διπλωματικός και οικονομικός ρόλος των δυνάμεων στον Πόντο>>,ο οποίος εκφωνήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή στην έδρα ποντιακών σπουδών στο ΑΠΘ Κυριάκο Χατζηκυριακίδη.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος ΟΠΑΠ κος Παυλίδης Θεόδωρος ο οποίος επεσήμανε την αναγκαιότητα της σφυρηλάτησης της Ιστορίας και τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης αναφερόμενος στην Ποντιακή Γενοκτονία είπε πως απαραίτητο στοιχείο για να αποδείξουμε τα αυτονόητα είναι η σύμπνοια.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Ανθοπούλου που ανέδειξε τα βήματα που έχουν πραγματοποιήθει και τόνισε την εφημερίδα Εύξεινος Πόντος καθώς και ραδιόφωνο που στηρίζει την ποντιακή παράδοση. Την σκυτάλη πήρε ο καθηγητης που εξήγησε πως ο Ιστορικός του μέλλοντός οφείλει να γνωρίζει την ποντιακή ιστορία ,καλή γεωγραφία και εξήγησε τον όρο Πόντος ως μια αναπεπταμένη θάλασσα. Μίλησε εκτενώς για τον οικονομικό και διπλωματικό έλεγχο στον Πόντο και πρόσθεσε πως το τμήμα ποντιακών σπουδών δεν προσφέρει μια στείρα γνώση αλλά συνδέει την γνώση με την προφορική παραδοση,τα ιερά κειμήλια και τους τόπους που λειτουργούν ως αποδεικτικά στοιχεία.

Την εκδηλώση πλαισίωσε το παραδοσιακό τμήμα του Μουσικού σχολείου και ιδιαίτερα το ποντιακό άσμα που εξυμνεί την Παναγία, καθώς συνέδεσε το παραδοσιακό με μια σύγχρονη χροιά.

εκδηλώσεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top