Πέμπτη 21 Ιουν 2018 15:13      

"Στον αέρα" 65.000 συνταξιούχοι

Στην «πλάτη» 65.000 συνταξιούχων παιζόταν εδώ και εννέα μήνες το παιχνίδι υπολογισμού των νέων συντάξεων, καθώς το υπουργείο Εργασίας ανέμενε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή τον ετήσιο συντελεστή μεταβολής μισθών, που γνώριζε εκ των προτέρων ότι ήταν αδύνατον να έχει.
Χθες, η κυβέρνηση επέλεξε να λύσει το πρόβλημα καταθέτοντας τροπολογία στη Βουλή, με την οποία ορίζεται πως ο υπολογισμός του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων θα βασίζεται στον πληθωρισμό (μέσος ετήσιος γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή) έως το 2020, ενώ για το διάστημα από το 2021 και εφεξής θα διενεργείται με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. 

Λίγο νωρίτερα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε ανακοίνωσή της έριχνε την ευθύνη του «φιάσκου» με τον δείκτη στο υπουργείο Εργασίας, υποστηρίζοντας πως το είχε ενημερώσει (όπως και την Εθνική Αναλογιστική Αρχή) για την αδυναμία κατάρτισης του μαθηματικού τύπου που της ζητήθηκε. «Οι αναφορές ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. επί εννέα μήνες εξέταζε την κατάρτιση του δείκτη είναι εκτός πραγματικότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, συμβούλεψε τους ιθύνοντες «να προβούν στη μελέτη και την αξιολόγηση των μεθοδολογιών που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην ανάπτυξη, με την υποστήριξη της ΕΛ.ΣΤΑΤ., της εθνικής μεθοδολογίας κατάρτισης του συντελεστή μεταβολής μισθών».
Η εμπλοκή με τον μαθηματικό τύπο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε «παγώσει» τις διαδικασίες υπολογισμού περισσότερων από 65.000 συντάξεων, με κίνδυνο να χαθεί η πρόσθετη επιχορήγηση ύψους 860.000.000 ευρώ που είχε προβλεφθεί από τον Προϋπολογισμό, προκειμένου να απονεμηθούν οι εκκρεμείς συντάξεις.

Mεθοδολογία

Ουσιαστικά, το υπουργείο Εργασίας με τη χθεσινή τροπολογία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να ξεμπλοκάρει την απονομή των συντάξεων, έως ότου η ΕΛ.ΣΤΑΤ. «ανακαλύψει» σε βάθος τετραετίας -μελετώντας τα συστήματα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών- τη μεθοδολογία για την κατάρτισή του συντελεστή μεταβολής μισθών.

Με τον ίδιο τρόπο (δείκτης τιμών καταναλωτή και στη συνέχεια δείκτης μεταβολής μισθών) θα υπολογίζονται το ποσό της καταβλητέας εισφοράς για την αναγνώριση πλασματικών χρόνων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα, η εισφορά προαιρετικής ασφάλισης σε περίπτωση υπαλλήλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η αναγνώριση πλασματικών χρόνων των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, η εφάπαξ παροχή, καθώς και η εισφορά των αυτοαπασχολουμένων κάτω της πενταετίας, η οποία αποτελεί ασφαλιστική οφειλή.

Σύνταξη Υπουργείο Εργασίας Ελληνική Στατιστική Αρχή

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top