Πέμπτη 22 Αυγ 2019 12:17      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στον «αέρα» τα επείγοντα της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Κατερίνης

Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να ανασταλεί η λειτουργία της λόγω έλλειψης γιατρών. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Παιδιατρική δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τα επείγοντα περιστατικά του νομού.

Μέχρι πρότινος την Παιδιατρική Κλινική στελέχωναν τέσσερις γιατροί, από τους οποίους οι δύο είναι μόνιμοι και οι άλλοι δύο εργάζονταν με μπλοκάκι. Τη "χαριστική βολή" στη λειτουργία της Παιδιατρικής έδωσε απόφαση της επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που ουσιαστικά απαγορεύει (ή στην καλύτερη περίπτωση δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό) την πληρωμή των γιατρών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με μπλοκάκι. Όπως ήταν φυσικό, εκ των δυο παιδιάτρων που εργάζονταν με μπλοκάκι στο Νοσοκομείο Κατερίνης η μία σταμάτησε αμέσως να παρέχει τις υπηρεσίες της ενώ η δεύτερη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα παραμείνει μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό σημαίνει πως στο εξής τις εφημερίες στα επείγοντα περιστατικά θα πρέπει να τις "μοιράζονται" οι δυο μόνιμοι γιατροί, που πρακτικά μεταφράζεται πως θα πρέπει να κάνουν εφημερία μέρα-παραμέρα, πράγμα ανέφικτο! Όπως είναι φυσικό και αν δεν βρεθεί άμεσα λύση, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να ανασταλεί η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής όσον αφορά στα επείγοντα περιστατικά, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο για ένα γιατρό να κάνει τόσες εφημερίες το μήνα.

Υπάρχει όμως ένας ακόμη κίνδυνος: αλυσιδωτά η αναστολή της λειτουργίας της Παιδιατρικής Κλινικής θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική, αφού όπως είναι γνωστό σε κάθε γέννα πρέπει να παραβρίσκεται και παιδίατρος.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ανέστης Μυστρίδης, ο οποίος έκανε λόγο για μια έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της απόφασης της επιτρόπου. Όπως είπε, ήδη έχουν ενημερωθεί η 3η ΥΠΕ, στην οποία ανήκει το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, και το Υπουργείο Υγείας, που ευαισθητοποιήθηκαν για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος. Όμως, αν και υπήρξε ανακοίνωση της 3ης ΥΠΕ για εκδήλωση ενδιαφέροντος από παιδίατρο άλλου νοσοκομείου, ανταπόκριση προς το παρόν δεν υπάρχει.

"Αυτό που συμβαίνει είναι οξύμωρο γιατί η παροχή υπηρεσιών με μπλοκάκι είναι μια νόμιμη διαδικασία που αναιρεί η απόφαση της επιτρόπου δημιουργώντας πρόβλημα στο Νοσοκομείο και κατ' επέκταση σε έναν ολόκληρο νομό. Πάντως το πρόβλημα με τους παιδιάτρους δεν είναι τωρινό, αφού όλοι οι ιδιώτες γιατροί δουλεύουν καλά. Οπότε και υπάρχει θέμα στελέχωσης, καθώς οι παιδίατροι δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα όπως είναι δομημένο. Και αυτό το πρόβλημα υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Δυστυχώς τα δημόσια οικονομικά είναι πενιχρά και τα κίνητρα που δίνονται στους γιατρούς δεν είναι αυτά που υπήρχαν παλιότερα" σημειώνει ο κ. Μυστρίδης.

Αξίζει να σημειωθεί πως έχει προκηρυχθεί μόνιμη θέση παιδιάτρου για το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, αλλά στην καλύτερη των περιπτώσεων ο διορισμός θα γίνει σε ένα χρόνο, αφού η διαδικασία της πρόσληψης είναι χρονοβόρα. Σκοπός είναι να δώσουμε μακροπρόθεσμες λύσεις και η αλήθεια είναι ότι περιμένουμε γιατρούς αλλά μας καθυστερεί το τέρας της γραφειοκρατίας, λέει ο διοικητής.

Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης Παιδιατρική Κλινική Ανέστης Μυστρίδης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top