Πέμπτη 2 Απρ 2020 6:48      

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Μια από τις πιο αξιόλογες και ουσιαστικότατες από κάθε πλευρά εκδήλωση – σεμινάριο, ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε  στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης για τους εκπαιδευτικούς (κυρίως) αλλά και για τους εκδότες και συγγραφείς συνάμα.   Κάλυψε πράγματι ΑΠΟΛΥΤΑ όλες τις πτυχές των ενδιαφερομένων για πλήθος ενεργειών ή δράσεων τόσο στη σχολική πραγματικότητα όσο και εξωδιδακτικά και διαδραστικά ( πότε μπορούμε ανώδυνα να χρησιμοποιούμε βιβλία ή αποσπάσματα ή video ή οτιδήποτε έχει σχέση με αναπαραγωγή και χρήση από δεύτερο ή άλλο χέρι, για να τεκμηριώσουμε  ή να διαφωτίσουμε ή να κάνουμε  πιο αφομοιώσιμο ένα θέμα σε σχολική τάξη, σε συγγραφή βιβλίων, μελετών, ομιλιών κ.λ.π.)

Τα συγχαρητήρια για τους διοργανωτές του σεμιναρίου μεταξύ των οποίων ήταν και είναι αυτονόητα η  Ένωση Συγγραφέων Πιερίας!

Το ωραίο της υπόθεσης ήταν ότι το σεμινάριο είχε και εισηγητή για τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών πάσης φύσεως (αυτό είναι ο Ο.Π.Ι.,  ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας). 
Κι αν κάποιοι αναρωτήθηκαν  τι ήταν ο ΕΟΠΙ (που λεηλάτησε τα δικαιώματα ιδίως των μουσικών και τραγουδιστών, ηθοποιών και ζωγράφων κ.λ.π.),  πότε και γιατί «φαλίρισε», όπως είπαν οι ομιλητές, ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ  πότε έγινε αυτό, ούτε είπαν ότι το Δ.Σ αυτής της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ αποτελούνταν κυρίως από μέλη μιας οικογένειας μόνο, που από μόνη της είχε ορίσει κάθε άτομο να αμείβεται το μήνα 30 έως 40.000 χιλιάδες ευρώ, οι άμοιροι, όπως έγραψε ο Αθηναϊκός τύπος.

Ασφαλώς και φαλίρισε η επιχείρηση,  επιτέλους. Όμως όλα τα καφενεία της χώρας, οι καφετερίες, τα κέντρα διασκέδασης, ακόμα και οι προθάλαμοι των νεκροτομείων, αν είχαν ραδιόφωνο, και  άκουγαν μουσική,  πλήρωναν γερά «κουστούμια»   στα δικαστήρια, οδηγημένοι εκεί ύστερα από αθρόες μηνύσεις από μεγαλόσχημους δικηγόρους της ΑΕΠΙ.

Και καλά, εντάξει, φαλίρισαν. Τους εξανάγκασε όμως κανένα ελληνικό δικαστήριο να φέρουν πίσω τα κλεμμένα, που τα εισέπρατταν από όλα τα καφενεία κ.λ.π., τάχα να τα διανείμουν στους καλλιτέχνες, αλλά «τα μασούσε χοντρά»  ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ,  μάλιστα ιδιωτική  και όχι κρατική, χρησιμοποιώντας εκβιασμούς χειρότερους από τις οχλήσεις που ασκούσαν μέχρι πρότινος οι ιδιωτικές εταιρίες οικονομικής δραστηριότητας που αναλάμβαναν για λογαριασμό των Τραπεζών να υπενθυμίζουν ότι χρωστάνε αυτοί που  έχουν κόκκινα δάνεια, τηλεφωνώντας ακόμη και στα παιδιά τους και σε ώρα κοινής ησυχίας, οι αδίσταχτοι, παραβιάζοντας ωμά προσωπικά δεδομένα; 

Σ’ ένα ευνομούμενο κράτος θα ήταν αδήριτη  ανάγκη να επιστραφούν τα κλεμμένα και να διανεμηθούν στους δικαιούχους (τραγουδιστές και καλλιτέχνες για την περίπτωση.)

Αυτά ολίγον εκτός του συγκεκριμένου θέματος του σεμιναρίου, όμως  ενδιαφέρον έχει να γίνει κατανοητό από το πλήθος εκπαιδευτικών  που παρακολούθησαν το Σεμινάριο για τον Ο.Π.Ι. στην Εκάβη  ότι έχουν απαράγραπτα δικαιώματα (και οικονομικά από τον ΟΣΔΕΛ) και πρέπει να τα διεκδικούν. Ταυτόχρονα, να προσέχουν τι ξένο χρησιμοποιούν και κατά πόσο μπορούν να το κάνουν, γιατί κρύβονται και πολλές παγίδες, όπως πολύ εύστοχα τόνισαν ο Δ/ντής του ΚΕΣΥΠ και πρώην Δ/ντης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Συργιαννίδης και ο συμπατριώτης μας Αθανάσιος Χαρίσης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου. Μακάρι να το επαναλάβουν στο εγγύς μέλλον, γιατί τα προβλήματα οσημέραι αυγατίζουν… 

Κρίτων Π.

 

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top