Δευτέρα 1 Μαρ 2021 0:40      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στους 98 κορυφαίους επιστήμονες ο Α. Λάλας

ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ως αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής, του ΑΠΘ Αιμίλιος Λάλλας που μεγάλωσε στην Κατερίνη και αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης, συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 98 καθηγητών και καθηγητριών που είναι στην ανανεωμένη κατάταξη «Data for updated science-wide author databases of standardized citation indicators» 2020 που δημοσιεύθηκε από ομάδα καθηγητών του Stanford.

Συγκεκριμένα, 98 Επιστήμονες του ΑΠΘ περιλαμβάνονται στην ανανεωμένη κατάταξη των πιο σπουδαίων επιστημόνων του κόσμου για το 2020, που δημοσιεύθηκε από ομάδα Καθηγητών του Stanford University της Αμερικής, με βάση τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους κατά τη διάρκεια του έτους 2019. Παράλληλα, από την παραπάνω κατάταξη έχει συνταχθεί και λίστα με τους/τις κορυφαίους/κορυφαίες επιστήμονες παγκοσμίως, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο του δημοσιευμένου έργου τους καθόλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Σε αυτή συγκαταλέγονται 99 μέλη ΔΕΠ από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Στις λίστες περιλαμβάνονται οι κορυφαίοι/κορυφαίες 100.000 επιστήμονες παγκοσμίως από όλα τα επιστημονικά πεδία, καθώς και το 2% των κορυφαίων επιστημόνων του επιστημονικού τους υποπεδίου, που έχουν δημοσιεύσει τουλάχιστον πέντε άρθρα. Η αξιολόγηση βασίστηκε στον αντίκτυπο του ερευνητικού τους έργου και συγκεκριμένα στις αναφορές που έχει λάβει σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Scopus.

«Οι εξαιρετικές αυτές διακρίσεις αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά τον ισχυρό αντίκτυπο του ΑΠΘ στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Μέσα από αυτές φαίνονται περίτρανα το μέγεθος και η σπουδαιότητα της έρευνας που παράγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, καθώς και το υψηλό επίπεδο και η διεθνής αναγνώριση που έχει το επιστημονικό μας δυναμικό», επισημαίνει ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, εκφράζοντας θερμά συγχαρητήρια στα μέλη της οικογένειας του ΑΠΘ για τις ξεχωριστές αυτές διακρίσεις.

Ποιος είναι ο Αιμίλιος Λάλλας

Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1980 και μεγάλωσε στην Κατερίνη. Το 1997 αποφοίτησε από το 4ο Γενικό Λύκειο Κατερίνης και την ίδια χρονιά εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή τον Ιούλιο του 2003 και εκπλήρωσε την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου στη νήσο Οθωνοί (νομού Κέρκυρας). Εκπαιδεύτηκε 1 χρόνο στη Γενική Παθολογία στο Γενικό Νοσοκομείο “Γεώργιος Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης και στην ειδικότητα της Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης (2009-2012) Μεταπτυχιακός τίτλος και Διδακτωρικό Δίπλωμα To 2008 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία” της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Το 2010 ανακυρήχθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., εκπονώντας την εργασία με τίτλο: “Συμβολή στο ρόλο της χημειοπροφύλαξης σε προκαρκινικές βλάβες και στον καρκίνο του δέρματος”.

Μετεκπαίδευση και Εξειδίκευση

Μετά τη λήψη του τίτλου ειδικότητας μετεκπαιδεύτηκε για 3 μήνες, με υποτροφία της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, στο Skin Cancer Unit του νοσοκομείου “Santa Maria Nuova” στο Reggio Emilia της Ιταλίας, στο αντικείμενο: “Δερματοσκόπηση, ψηφιακή απεικόνιση, πρόληψη, διάγνωση και διαχείριση του καρκίνου του δέρματος”. Στη συνέχεια εργάστηκε για δύο χρόνια ως εξειδικευμένος Δερματολόγος στο παραπάνω κέντρο. Ερευνητική – Συγγραφική δραστηριότητα Είναι συγγραφέας 190 πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών δημοσιευμένων σε διεθνή περιοδικά, οι οποίες είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική βάση Pubmed Central (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=lallas+a). Μέχρι σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 2000 αναφορές άλλων ερευνητών στο ερευνητικό του έργο (https://scholar.google.gr/citations?user=mmRpGIkAAAAJ&hl=el).

Έχει εισαγάγει και τεκμηριώσει καινοτόμες διαγνωστικές μεθόδους στη δερματοσκόπηση για την αναγνώριση του μελανώματος, του βασικοκυτταρικού και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και φλεγμονωδών δερματοπαθειών. Είναι εκδότης 4 συγγραμμάτων διεθνών εκδοτικών οίκων: Cutaneous melanoma: a pocket guide for diagnosis and management (Elsevier). Altlas of diagnostically challenging melanocytic neoplasms (Springer). Comprehensive Dermoscopy (Springer). Dermoscopy in General Dermatology (CRC Press). Επίσης, είναι συγγραφέας πολλών κεφαλαίων με θέμα τη Δερματοσκόπηση σε βιβλία διεθνών εκδοτικών οίκων άλλων εκδοτών. Συμμετέχει ως κύριος ερευνητής σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στο αντικείμενο της διάγνωσης του μελανώματος και των άλλων όγκων του δέρματος. Επίσης συμμετέχει σε κλινικές δοκιμές φαρμάκων για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος, του βασικοκυτταρικού καρκινώματος και των ακτινικών υπερκερατώσεων. Τέλος, για το έτος 2017 έχει καταταγεί στο 1% των κορυφαίων αξιολογητών ερευνητικών/επιστημινικών εργασιών (peer reviewer) παγκοσμίως. (https://www.dropbox.com/s/f2yi77d6fumdccn/Pe er%20Review%202017%20Award.pdf?dl=0)

Ο Α. Λάλας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top