Πέμπτη 18 Οκτ 2018 19:46      

«Σύγχρονες τάσεις στη διατροφή – η Διατροφογενωμική σήμερα»

Ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία οι εργασίες της επιστημονικής ημερίδας «Σύγχρονες τάσεις στη διατροφή – η Διατροφογενωμική σήμερα», την οποία διοργάνωσε ο Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Πιερίας.

Η Ημερίδα φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης "ΕΚΑΒΗ", όπου και πραγματοποιήθηκε μια άρτια και άψογη διοργάνωση, η οποία κάλυψε πλήρως όλους τους παρευρισκόμενους.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΣΥ.Π.Φ.Α. κ. Ανδρέας Παπανικολάου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Συλλόγου να οργανώσει την επιστημονική ημερίδα εκπληρώνοντας έναν από τους βασικούς σκοπούς, που είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, διαβεβαίωσε ότι θα συνδράμουν, ώστε μέσα από τους αγώνες και τις εκδηλώσεις να προάγουν τα αθλητικά ιδεώδη, τον εθελοντισμό, την περιβαλλοντική συνείδηση και τον αθλητικό τουρισμό, απηύθυνε κάλεσμα σε καινούρια μέλη, κυρίως νέους πτυχιούχους Φ.Α., να πλαισιώσουν και να οδηγήσουν το Σύλλογο σε υψηλότερους στόχους και οράματα, ευχαριστώντας παράλληλα όλους εκείνους που βοήθησαν και βοηθούν το ΣΥ.Π.Φ.Α. Πιερίας να υλοποιήσει τους στόχους του.

Τα θέματα της Ημερίδας παρουσίασαν και ανέλυσαν τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες:
ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, Καθηγητής στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα:
«Οξειδωτικό στρες και νόσος», ο κ. Γεώργιος Λέων ειδικός σε θέματα μεταβολικής Φυσικής και διατροφικής Βιοχημείας με θέμα:
«Διατροφογενωμική και μεταβολική διαταραχή» και ο κ. Ιωάννης Χαριζάνης, ειδικός παθολόγος –διαβητολόγος με κοινή παρουσίαση των δύο προηγούμενων εισηγήσεων.

Η θεματολογία που συνολικά αναπτύχθηκε και από τους 3 ομιλητές ήταν:
Η εφαρμογή της εξατομικευμένης διατροφής που βασίζεται σε μια σειρά εξειδικευμένων αιματολογικών εξετάσεων και ότι, από την ανάλυση των αποτελεσμάτων ανιχνεύονται πιθανές μεταβολικές διαταραχές και διατροφικές ελλείψεις και καθορίζεται το μεταβολικό προφίλ του κάθε ανθρώπου.

Τονίστηκε, ότι στο προφίλ αυτό, εξέχουσα θέση λαμβάνει η αναχθείσα γλουταθειόνη που αποτελεί τον πιο σημαντικό βιοδείκτη για την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, καθώς και για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού σε συνθήκες
μεταβολικής διαταραχής.

Επιπροσθέτως, ότι, σε αυτό βασίζεται η εξατομικευμένη διατροφή και τα εξατομικευμένα προγράμματα διατροφής.
Επισημάνθηκε, ότι από άλλους δείκτες καθορίζονται το είδος, η διάρκεια, η ποιότητα της άσκησης και η ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης τροφής.

Ολοκληρώνοντας, έγινε αναφορά σε ειδικά λειτουργικά τρόφιμα και καλλυντικά, μελετημένα πάνω στα μεταβολικά ανθρώπινα αποτυπώματα και σχεδιασμένα μέσω κλινικών ερευνών να συμπληρώνουν διατροφή και άσκηση.

Στο τέλος, έγινε ευρεία συζήτηση σχετικά με τα θέματα που αναπτύχθηκαν και διατυπώθηκαν ερωτήματα προς τους ομιλητές.
Οι εισηγητές παρέλαβαν αναμνηστικά δώρα, ικανοποιώντας πλήρως το σύνολο των παρευρισκόμενων με την παρουσίαση των καινοτόμων ερευνών τους.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο απο το ΣΥ.Π.Φ.Α. Πιερίας στη συντοπίτισσά μας, κα. Κατερίνα Νικολαΐδου, Ολυμπιονίκη του Ρίο στην Κωπηλασία, ως αναγνώριση της προσφοράς της στον Αθλητισμό.

Ως ΣΥ.Π.Φ.Α. Πιερίας εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες σε όλους, όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τις προσπάθειες για τη διοργάνωση εκδηλώσεων που προάγουν την επιστήμη, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Ημερίδα Σύλλογος Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Πιερίας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top