Κυριακή 13 Οκτ 2019 23:26      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συνέδριο Μαθητικής Δημοσιογραφίας από το Γυμνάσιο Μακρύγιαλου

Η μαθητική εφημερίδα… ένα «βήμα» εκφοράς δημόσιου λόγου των μαθητών.

Εισηγητές του Συνεδρίου θα είναι:

Ο κ.  Δημήτρης Αθανασόπουλος, Προϊστάμενος  του τμήματος Ενημερωτικών Εκπομπών της  ΕΡΤ3 Ο κ. Λάζαρος Θεοδωρακίδης, Δ/ντης της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV 100 .Ο κ. Ευάγγελος  Ζαμαντζάς, Δημοσιογράφος της εφημερίδας  «Επτά- Πολιτεία» .Ο κ. Ξενοφών  Μπαραλιάκος, Εμπορικός Δ/ντης της εφημερίδας «Ολύμπιο Βήμα» Η κ. Αικατερίνη Τσαλού, Δημοσιογράφος της εφημερίδας  «Ημερήσια Πιερίας».

Το συνέδριο

Το συνέδριο θα διοργανωθεί στις 27 Μαρτίου 2018 στο Συνεδριακό Κέντρο «ΕΚΑΒΗ», με την υποστήριξη της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας μέσω του Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων και απευθύνεται  στις δημοσιογραφικές ομάδες μαθητών και εκπαιδευτικών των Γυμνασίων και των Λυκείων της Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας που εκδίδουν ή σχεδιάζουν να εκδώσουν μαθητικά έντυπα.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ενημέρωση-επιμόρφωση μαθητών και εκπαιδευτικών για σημαντικά θέματα που αφορούν στο σχεδιασμό, στη συγγραφή και στην έκδοση μαθητικών εντύπων.

Για αυτό κύριοι ομιλητές του συνεδρίου είναι έγκριτοι δημοσιογράφοι από το χώρο των ΜΜΕ με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις:

  • Δημήτρης Αθανασόπουλος:  «Το Survivor της Εφημερίδας: Παλεύοντας με τα ηλεκτρονικά μεγαθήρια...»
  • Λάζαρος Θεοδωρακίδης : «Εφημερίδα: μια συλλογική ενημερωτική διαδικασία, ένα προϊόν σε χαρτί»
  • Βαγγέλης Ζαμαντζάς : «Αληθινές και αληθοφανείς ειδήσεις - Η εγκυρότητα της είδησης μέσα από τις λέξεις του ρεπορτάζ» 
  • Κατερίνα Τσαλού : «Δεοντολογία, περιορισμοί και αυτολογοκρισία της δημοσιογραφίας»  
  • Ξενοφών Μπαραλιάκος: «Οικονομική διαχείριση της σχολικής εφημερίδας»

Δεύτερος στόχος του συνεδρίου είναι η δημιουργία, η ανάδειξη και η επιβράβευση των μαθητικών εντύπων, επιδιώκοντας την καλλιέργεια ενός μαθητικο-δημοσιογραφικού περιβάλλοντος, μέσα από το οποίο θα προκύψουν νέες δημιουργίες. 

Γι αυτό στο πλαίσιο της Τοπικής Εκπαιδευτικής Ιστορίας θα πραγματοποιηθεί με την επιμέλεια  της κ. Ευαγγελίας Κανάλη συστηματική καταγραφή και μόνιμη καταχώριση των μαθητικών εντύπων των Γυμνασίων και των Λυκείων της Β/θμιας Εκπ/σης Πιερίας που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο σε ένα Αρχείο Μαθητικού Εντύπου.

Βραβεύσεις

Επίσης θα βραβευτούν τα καλύτερα μαθητικά έντυπα. Κριτήρια αξιολόγησης των μαθητικών εντύπων θα αποτελέσουν η πρωτοτυπία, η δημιουργικότητα, η ποικιλία της ύλης, η ποιότητα του δημοσιογραφικού λόγου, η ενασχόληση με καίρια κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, η καλή χρήση της γλώσσας,  η τήρηση των κανόνων αισθητικής και η εμφάνιση της εφημερίδας.

Τα βραβεία θα συνοδεύονται από ένα laptop για τις ανάγκες των δημοσιογραφικών ομάδων των σχολείων. Σε όλα τα σχολεία που θα πάρουν μέρος στο Συνέδριο θα δοθεί Έπαινος Συμμετοχής, σε όλους τους σύνεδρους μαθητές και εκπαιδευτικούς θα δοθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης του Συνεδρίου.

Συνέδριο Μαθητικής Δημοσιογραφίας Γυμνάσιο Μακρυγιάλου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top