Σάββατο 19 Ιαν 2019 14:49      

Συνέντευξη Δημάρχου: Σάββας Χιονίδης: « Η Κατερίνη άντεξε»

«Στην Πιερία και στην Κατερίνη με  μέσο ετήσιο ύψος βροχόπτωσης να  είναι 80 εκατοστά, σε δύο μέρες, τις μέρες της έντονης κακοκαιρίας , έπεσαν  περίπου 220   χιλιοστά, δηλαδή 20 πόντοι» τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες μαζί με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Ντούρο, ο δήμαρχος επεσήμανε  ότι στην Κατερίνη έπεσαν  419,5 χιλιοστά, δηλαδή  42 πόντοι νερό, και στην ευρύτερη περιοχή 419,6 χιλιοστά. 
 

«Αντιμετωπίσαμε ένα γεγονός, το οποίος ήταν το  μεγαλύτερο πολλών δεκαετιών και το  αντιμετωπίσαμε με το στρατηγικό σχέδιο που έχουμε» σημείωσε ο δήμαρχος Κατερίνης και ευχαρίστησε το προσωπικό του δήμου , τον αντιδήμαρχο κ. Ντούρο, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Δρούγκα,   όλους τους συνεργάτες που υπερέβαλαν εαυτόν  για να γίνουμε  τις παρεμβάσεις. Επιπλέον ευχαρίστησε τον διοικητή της Πυροσβεστικής κ. Φαλάρα, τον κ. Τζήμα διευθυντή της Αστυνομικής διεύθυνσης Πιερίας, τους βουλευτές , για την αντιμετώπιση μιας δύσκολης κατάστασης.

«Η πόλη είναι οχυρωμένη»

«Λέγαμε ότι η πόλη  είναι  οχυρωμένη και αποδείχθηκε ότι είναι.  Ο Δήμος σε ένα μεγάλο βαθμό είναι δυναμικά οχυρωμένος και  αυτό φάνηκε από  το γεγονός δεν είχαμε  κανένα θύμα ούτε μικροτραυματισμό. Επίσης δεν είχαμε  τεράστιες ζημιές πλην των παραλιακών όπου και εκεί δεν ήταν τεράστιες.  Μια ακόμη απόδειξη είναι ότι  όλες αυτές τις μέρες ο κόσμος κυκλοφόρησε ελεύθερα, πήγαινε στις δουλειές του.  Προληπτικά μόνο επιλέξαμε να κλείσουμε τα σχολεία στην ορεινή περιοχή, επίσης σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς ζητήσαμε  να μην φέρουν τα παιδιά τους για μια ήμερα» τόνισε ο κ. Χιονίδης και πρόσθεσε πως  δεν υπήρχαν « ιδιαίτερα βλάβες. Τώρα αν έσταξαν δυο σταγόνες σε σχολεία αυτά είναι λογικά». 

Ζημιές 

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος σε ότι αφορά τον Πέλεκα το 2009 ήταν η τελευταία φορά που  έφτασε στα όρια του, πάρα πολύ ψηλά ενώ στην παρούσα φάση ήταν τρία με τέσσερα μέτρα κάτω, σε σχέση με τότε. 

Μεγάλη ζημιά υπήρξε με το σπάσιμο του ποταμού Αίσονα, όπως είπε,   που πλημμύρισε το Βαρικό,  είναι μια ζημιά που την εκτιμούν. 
Οι ζημιές θα καταγράφουν, υπογράμμισε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως ζημιές σημειώθηκαν  σε κάποια χωράφια στη Λαγόραχη,  ένα πτηνοτροφεία στη Βρύα,  αλλά γλύτωσαν τα χοιροστάσια ενώ έκλεισε μια  μικρή γέφυρα λόγω πτώσης δένδρων στη ΛαγΌραχη.  Οι ζημιές ήταν ανάλογα με την ποσότητα νερού που έπεσε, αφού για παράδειγμα στον Άγιο Δημήτριος έπεσε μόλις έξι με επτά εκατοστά  νερό. 

Για τον Πέλεκα

Όπως είπε ο δήμαρχος Κατερίνης  για την  υποχώρηση τοιχωμάτων ένθεν και εκείθεν στον Πέλεκα που έγινε και πολύς λόγος «Έδωσα εγώ εντολή και η αστυνομία σε συνεργασία με την ένωση ξενοδόχων και να δώσω συγχαρητήρια για τις κλίνες όπως και τον Απόστολο Πόδα ότι διαθέτει αυτοκίνητα  τέσσερα επί τέσσερα, εάν χρειαστούμε, να φιλοξενηθούν περίπου 25 άτομα». Απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν για τον Πέλεκα ο κ. Χιονίδης είπε ότι οι γέφυρες δεν  θεμελιώνονται σε πέλματα αλλά σε πασσάλους.  «Η ασυνειδησία δεν έχει όρια, ο καθένας μπορεί να γραφεί ότι του κατέβει» είπε χαρακτηριστικά . Ο κ. Χιονίδης έκανε λόγο για κακεντρεχείς οι οποίοι « δεν θα έπρεπε να μιλούν» και αναφέρθηκε στην μελέτη για τις εργασίες στον Πέλεκα που  έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Αλεξιάδη και Μπαλάφα για τη δωρεάν παραχώρηση υλικού από τον Πέλεκα και την υποχρέωση του εργολάβου όπως αναφέρεται στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αποκατάστασης του χώρου με το αντιπλημμυρικό έργο.  «Δωρεάν παραχώρηση υλικού από τον Πέλεκα, υπογράφουν  ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Αλεξιάδης και ο κ. Μπαλάφας,  γιατί μερικοί γράψανε ότι χτίζουμε παλάτια στην άμμο.  31 Οκτωβρίου του   2016 υπεγράφη  η μελέτη και μέσα σε δυο χρόνια πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και να κάνει το αντιπλημμυρικό έργο ο εργολάβος»  σημείωσε ο κ. Χιονίδης.  Απαραίτητη προϋπόθεση της παραχώρησης του υλικού, όπως είπε, ήταν  η κατασκευή του έργου εντός προθεσμίας δυο ετών . 

Για την διακοπή της υδροδότησης 

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος, μετά τη μεγάλη καταιγίδα έπεσε το δίκτυο της ΔΕΗ ,δεν μπορούσαν  να προσεγγίσουν οι υπάλληλοι το αντλιοστάσιο   λόγω των συνθηκών. «Κρατήσαμε λοιπόν στην  αποθήκη μας τέσσερα εκατομμύρια λίτρα νερό. Ο Δήμος από το ΕΣΠΑ έκανε αποθήκες που χωρούν  δώδεκα εκατομμύρια λίτρα νερό. Μέχρι το βράδυ  οι υπάλληλοι με αυταπάρνηση αποκατέστησαν τη βλάβη. Είχαμε καταστροφή δυο αντλιών και λειτουργήσαμε με μια αντλία και μια συμπληρωματική συν δυο γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανδρομάχης Δώσαμε το νερό το πρωί στις πέντε με δική μου εντολή δόθηκε με λιγότερη πίεση για να έχουν νερό όλοι
Μετά από λίγες ώρες ξανά έπεσε το δικτύου της ΔΕΗ αλλά δεν το κατάλαβε κανείς, αποδείχθηκε ότι το σχέδιο μας ήταν σωστό» ανέφερε ο δήμαρχος. 

Ο δήμος σε έκτακτη σε ανάγκη 

Για την ένταξη του νομού σε κατάσταση  έκτακτης  ανάγκης  τόνισε ότι περιμένουν τις επόμενες μέρες τα αιτήματα ,  μετά που θα έχουν και  την επίσημη εξουσιοδότηση, έτσι ώστε να βοηθηθούν οι κάτοικοι του δήμου και της Πιερίας.  «Εμείς θα διεκδικήσουμε όσες ζημιές υπάρχουν» κατέληξε ο δήμαρχος Κατερίνης.  

Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης Κακοκαιρία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top