Κυριακή 24 Ιαν 2021 5:48      

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΝΙΑΤΗ ΒΙΚΥ: Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλη μας

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλη μας - ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης μας δεν είναι μεγάλη. Δεν είναι όμως αμελητέα λέει η πρόεδρος των Αρχιτεκτόνων Πιερίας Βίκυ Μανιάτη.

Αυτή την αρχιτεκτονική κληρονομιά αναδεικνύει και πάλι το 3ο Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής που πραγματοποιείται στην πόλη μας από τη Δευτέρα 7 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2019.

Τα ιδιαίτερα σημεία των φετινών εκδηλώσεων αναλύει η πρόεδρος και ταυτόχρονα απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους πολίτες της Κατερίνης που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της πόλης μέσα από την Αρχιτεκτονική της κληρονομιά και την οικιστική της εξέλιξη και κυρίως στην ποδηλατοδρομία που λειτουργεί στα πλαίσια open house και παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πόσο μεγάλη είναι η αρχιτεκτονική κληρονομιά της Κατερίνης;

Δεν μεγάλη, αλλά δεν είναι και αμελητέα. Υπάρχουν τα πέντε χαρακτηρισμένα μνημεία της Κατερίνης, που είναι το κτίριο της Αστικής Σχολής, το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης, πρώην Οθωμανικό Διοικητήριο, το Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες, πρώην Τσαλόπουλου, το αρχοντικό Τσιουπλή στην οδό 25ης Μαρτίου και ο Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης.

Πέραν αυτών όμως ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων με την καταγραφή που έκανε τα τελευταία χρόνια, συγκέντρωσε 120 περίπου κτίρια που είτε έχουν ιστορική ή αρχιτεκτονική αξία .

Σ’ αυτά ξεχωρίζουν η οικία Μπίσμπα, η οικία Ευαγγελάκη, η οικία Λαϊνόπουλου που είναι το μοναδικό δείγμα μοντέρνου κινήματος στην Κατερίνη, ο Τουρπές, το παλιό τζαμί, που είναι το παλιότερο κτίσμα μαζί με το 5ο Γυμνάσιο, που σώζονται από την Οθωματική περίοδο, καθώς και το Πνευματικό Κέντρο Άγιος Φώτιος.

Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες σας όσον αφορά τα συγκεκριμένα κτίρια;

Μετά την καταγραφή και την τεκμηρίωση των κτιρίων ακολουθούν οι διαδικασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανακαίνισής τους.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Ιερά Μητρόπολης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος με στόχο την ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Φωτίου, καθώς πρόκειται για κτίριο της δεκαετίας του ’60 και έχει επέλθει η φθορά του χρόνου προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών, τα αποτελέσματα του οποίου θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση της Δευτέρας 7.10. 2019 όπου θα δοθούν και τα βραβεία από το Σεβασμιώτο. Και στην οποία θα εκτεθούν και όλες οι προτάσεις για το συγκεκριμένο κτίριο.

Είναι πρώτο κτίριο για το οποίο γίνονται ενέργειες αποκατάστασης και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων εκφράζει την ευαρέσκεια του για τον ορθή οδό του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, όσον αφορά ένα κτίριο δημόσιας χρήσης, δηλαδή μέσω προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού.

Είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου κ. Γεωργίου.

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τη συμμετοχή των πολιτών στις δράσεις των Αρχιτεκτόνων. Πόσο δηλαδή ο κόσμος αγκαλιάζει παρόμοιες ενέργειες και συμμετέχει;

Εδώ και τρία χρόνια που διοργανώνεται το φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής υπάρχει μεγάλη απήχηση στο κοινό της Κατερίνης. Δράσεις όμως η αρχιτεκτονική ποδηλατοβόλτα σε συνεργασία με την ποδηλατική απόδραση Πιερίας, αλλά και τα Κτίρια Ανοιχτά, στα πρότυπα του open House, βρίσκουν απήχηση στους πολίτες της Κατερίνης που θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την ιστορία της πόλης μέσα από την Αρχιτεκτονική της κληρονομιά και την οικιστική της εξέλιξη.

Η αρχιτεκτονική ποδηλατοβόλτα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας στις 5μ.μ. και θα περιλαμβάνει περιήγηση σε διάφορες γειτονιές της πόλης με στάσεις όπου θα γίνεται ξενάγηση είτε στις γειτονιές, είτε μπροστά από σημαντικά κτίρια της πόλης.

Η δράση κτίρια ανοικτά θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει ξενάγηση σε τρία κτίρια της Κατερίνης. Σημείο συνάντησης το Πνευματικό Κέντρο Άγιος Φώτιος, από όπου θα ξεκινήσει η ξενάγηση και στο εσωτερικό του κτιρίου και θα ακολουθήσουν η Αστική Σχολή Κατερίνης και τέλος το Κέντρο Τεχνών Εννέα Μούσες.

Συνεντεύξεις Αρχιτεκτονική

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top