Παρασκευή 25 Μάιος 2018 19:22      

Συνέντευξη Τσίπρα χθες στη ΔΕΘ: Μιλά για διορθώσεις και τάζει παροχές

Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν προτίθεται να προχωρήσει σε παροχές σε περίπτωση που υπάρξει υπεραπόδοση από τους φόρους που πληρώνουν οι Έλληνες. 

«Δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος από την προοπτική της οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το ενδεχόμενο υπεραπόδοσης «έχει συνυπολογιστεί με τους εταίρους μας που είναι εξαιρετικά αυστηροί».

«Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο πάνω από το 3,5% του πλεονάσματος γα να προβούμε σε διορθώσεις» υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι «η πορεία των δημοσιονομικών είναι θετική».

«Το πρώτο επτάμηνο του 2017 η υπέρβαση στα έσοδα ήταν ένα δισεκατομμύριο» είπε ο κ. Τσίπρας υποσχόμενος εμμέσως παροχές για το 2019, όταν για την περίοδο αυτή έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές να λάβει νέα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου. Ο κύριος Τσίπρας ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το άρθρο του για τον Αντρέα Παπανδρέου, οι οποίες εκτίμησε πως δεν προήλθαν τόσο από το κατεστημένο της Δεξιάς «αλλά είναι το κατεστημένο της διαπλοκής που έχει μεγάλη ευθύνη για την κατάρρευση της χώρας». Θα βγάλουμε τη χώρα από μια βαθιά περιπέτεια στην οποία άλλοι την έβαλαν, υποσχέθηκε.

Η προσπάθειά μας 

Ο πρωθυπουργός κατόπιν, απαντώντας σχετικά με την δήλωση Τσακαλώτου ότι οι καθυστερήσεις συντηρούν την αβεβαιότητα και οδηγούν σε απώλεια συμμαχιών και για το αν υπάρχει θέμα συντονισμού στην κυβέρνηση, που μπορεί να λυθεί με έναν ανασχηματισμό, απέφυγε να απαντήσει, αλλά απέδωσε την ευθύνη των καθυστερήσεων, κυρίως στους δανειστές: «Ο χρόνος ολοκλήρωσης μιας αξιολόγησης είναι πολύ σημαντικό θέμα. Τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση της 2ης αξιολόγησης δεν την έχει η ελληνική κυβέρνηση. Πρωτοφανής διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και νέα αιτήματα πολλές φορές έξω από τη συμφωνία». 

Θέλω να μιλήσω για το μέλλον αντί για το παρελθόν, είπε ακόμα και πρόσθεσε πως «είναι αυτονόητο ότι υπάρχουν και προβλήματα που προσπαθούμε να επιλύσουμε και προβλήματα συντονισμού, όμως η προσπάθεια που κάνουμε αποδίδει. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, το εκτιμούν και οι εταίροι μας και τα ξένα ΜΜε, θα το εκτιμήσουν και οι αντικειμενικοί παρατηρητές στην Ελλάδα αν δεν το εκτιμούν ήδη». 

Για την  τρίτη αξιολόγηση 

Δήλωσε αποφασισμένος για την τρίτη αξιολόγηση: «Είμαστε αποφασισμένοι να 
θα συγκαλέσω άμεσα το υπουργικό συμβούλιο, θέλουμε να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, θα κάνουμε τις αναγκαίες παρεμβάσεις». 

«Ο χρόνος είναι μέρος της στρατηγικής μας» είπε σε άλλο σημείο και επανέλαβε την επισήμανση του Εμανουέλ Μακρόν, κατά την παρουσία του Γάλλου προέδρου στην Ελλάδα, ότι «όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να έρθουν με καλή πίστη και να μην προβάλουν αιτήματα έξω από τη συζήτηση».

«Το τέλος της ελληνικής κρίσης θα είναι ταυτόχρονα και το τέλος της ευρωπαϊκής κρίσης», επανέλαβε.

Για  το ΔΝΤ 

Ακολούθως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στάση του ΔΝΤ σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας πως «τα χειρότερα είναι πίσω μας, διότι έχουμε βρεθεί και σε πιο δύσκολες συνθήκες. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα, άλλωστε έχει κυρίως εφαρμοστικά ζητήματα η νέα αξιολόγηση». 

«Αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές έχουν ένα κοινό στόχο. Εμείς μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς την παρουσία του. Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο πόδι έξω από το πρόγραμμα», δήλωσε με έμφαση.

«Είμαστε  φιλικοί  προς τους επενδυτές»

Παρουσιάζονται ως φίλοι των επενδύσεων αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την μεγαλύτερη αποεπένδυση που έχει γίνει στη χώρα, είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως το 2016 έγινε ρεκόρ σε ξένες άμεσες επενδύσεις: 2,8 δισ. ευρώ. «Ήταν το μεγαλύτερο ποσό από το 2009. Πώς έγινε αυτό ενώ έχουμε μια τόσο κακή κυβέρνηση που μισεί τις επενδύσεις; Μισεί τους επιχειρηματίες;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «Η κυβέρνηση αυτή είναι φιλική προς τους επενδυτές. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, όπως η γραφειοκρατία, το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων. Κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας έχουν γίνει περισσότερα απ' όσα είχαν γίνει για δεκαετίες». 

«Εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε να προστατεύσουμε τις εργασίες σχέσεις και το περιβάλλον. Αυτή είναι μια διαφορά ανάμεσα σε εμάς και τους νεοφιλελεύθερους. Να επενδύσουμε στην ελληνική φύση, στο περιβάλλον, στα αγροτικά προϊόντα», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως πριν από λίγες ημέρες που επισκέφθηκε επιχειρήσεις, «πολλοί με κατηγόρησαν ότι ανακάλυψα όψιμα την επιχειρηματικότητα. Δεν επισκέφθηκα τυχαίες επενδύσεις: Επισκέφθηκα επενδύσεις που επενδύουν στους εργαζόμενος και στην ποιότητα». 

«Εκλογές στο τέλος της θητείας, το φθινόπωρο του 2019»

Εχουμε κουραστεί να απαντάμε στο πότε θα γίνουν εκλογές, απάντησε ο πρωθυπουργός σε σχετικό ερώτημα, προσθέτοντας πως «εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Δεν θα είχαμε μπει εξ αρχής σε αυτή τη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι». «Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, η χώρα έχει ανάγκη από ανάκτηση της εμπιστοσύνης και γι' αυτό εκλογές θα γίνουν στο τέλος της θητείας το φθινόπωρο του 2019», ξεκαθάρισε.

ΔΕΘ Αλέξης Τσίπρας Τρίτη Αξιολόγηση ΔΝΤ Συνέντευξη

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top