Τρίτη 23 Απρ 2019 23:12      

Συνεργασία ΣΠΕΚΟ Βροντούς με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Υψηλή ποιότητα προστιθέμενης αξίας για τα σταφύλιαΈνα πρωτότυπο μηχάνημα που μπορεί να «διαβάζει» ένα αγροτικό προϊόν, έχουν εφεύρει Ιταλοί ερευνητές μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας   της Ιταλίας, ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τους ορίζοντες και τις προοπτικές χρήσης των νέων τεχνολογιών στην κατεύθυνση της  περεταίρω βελτίωσης της ποιότητας των αγροτικών  προϊόντων, στην εξοικονόμηση χρόνου, χρημάτων και κόπου με απώτερο στόχο τη δημιουργία υψηλής ποιότητας προϊόντων και υψηλής προστιθέμενης αξίας. 

Οι ερευνητές από την Ιταλία 
Ο ερευνητής Τζοβάνι Αγκάτι του Εθνικού Συμβουλίου Ιταλίας και η Λορέντζα Τούτσο μεταδιδακτορική ερευνήτρια, επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας δημιούργησαν αυτήν την ειδική συσκευή η οποία μπορεί να «διαβάζει» όλες τις ουσίες που βρίσκονται στο καρπό ενός προϊόντος χωρίς καν να το ακουμπήσει.

Στη ΣΠΕΚΟ Βροντούς 
Οι δυο ερευνητές μαζί με τον Δρ Φίλιππο Παπαδόπουλο, Διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της  Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, και τον Δρ Ηλία Κάλφα  project  leader του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων, βρέθηκαν χθες στα γραφεία της ΣΠΕΚΟ Βροντούς όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο κ. Γιώργο Νατσιό, τα μέλη του συνεταιρισμού και νέους αγρότες. Ο συνεταιρισμός που δραστηριοποιείται σε σταφύλια της ποικιλίας crimson, ακτινίδια και άλλα προϊόντα είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί με τους επιστήμονες για τις τεχνολογικές εξελίξεις και την χρησιμότητα της συσκευής. Στο πλαίσιο αυτό μετέβησαν σε αμπελώνα όπου οι δυο ερευνητές χρησιμοποίησαν την συσκευή στα σταφύλια κάνοντας «ακτινογραφία» του προϊόντος δίνοντας παράλληλα και το στίγμα της τοποθεσίας μέσω gps που υπάρχει στη συσκευή. 

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού 
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Γιώργος  Νατσιός  εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνάντηση που την χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική για την ενημέρωση των αγροτών. «Η επιστήμη προχωράει νέοι μέθοδοι ανακαλύπτονται, συσκευές και μηχανήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν σημαντικά , έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο την παραγωγής μας» επεσήμανε. 

Πρώτη φορά εφαρμογή στην Ελλάδα 
Ο Δρ Ηλίας Κάλφας  project  leader του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων και οι δύο ερευνητές κ. Αγκάτι και κα Τούτσο αναφέρθηκαν στην επίσκεψη τους στην Πιερία και στην επίδειξη με το συγκεκριμένη συσκευή έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχουν επιλεγεί συγκεκριμένες περιοχές με την συνεργασία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος, όπως ανέφερε ο Κάλφας.

Όπως τόνισαν οι ερευνητές, «τα κύρια ενδιαφέροντα είναι να εφαρμόσουμε  οπτικοηλεκτρονική σε όλο τον αγροτικό τομέα. Κάποιες  εφαρμογές αφορούν τον έλεγχο της λίπανσης των καλλιεργειών, χρησιμοποιώντας δείκτες του περιεχομένου αζώτου στα φυτά και διαβάζεται με αισθητήρες. Από τις πιο σημαντικές εφαρμογές είναι ο έλεγχος της ποιότητας των φρούτων, έτσι ώστε να προβάλλουμε δείκτες ωριμότητας, ειδικά στα επιτραπέζια σταφύλια. Μπορούμε χωρίς να καταστρέψουμε το προϊόν να το «διαβάσουμε» αν είναι έτοιμο να γίνει η συγκομιδή» υπογράμμισαν.

«Μετράμε το χρώμα  με το να μετράμε τις χρωστικές που έχει μέσα ένας καρπός και τη  χλωροφύλλη με την οποία διαπιστώνουμε  σε τι επίπεδα είναι τα ζάχαρα που είναι βασικό συστατικό των σταφυλιών. Προχωρώντας προς την ωριμότητα των φρούτων αναμένουμε να μικραίνουν τα επίπεδα χλωροφύλλης και  να ανεβαίνουν τα επίπεδα των άλλων χρωστικών.Μπορούμε  να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία κατευθείαν στα χωράφια, στην θέση που βρίσκοντα. Έτσι για παράδειγμα θα μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη της ωρίμανσης κατά την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, κάνοντας μετρήσεις σε εβδομαδιαία βάση» σημείωσαν. 

Χωρίς να επηρεάζεται ο καρπός 
Οι μέθοδος  που ακολουθούνται είναι  μη καταστροφικές δεν επηρεάζεται καθόλου ο  καρπός είναι ένα απλό σκανάρισμα με φως, με μήκη φωτός, είναι φθηνή  γίνεται την ώρα και στον χώρο που υπάρχουν τα σταφύλια στο χωράφι. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Κάλφας, είναι  πολύ σημαντικό για έναν συνεταιρισμό όπως είναι η ΣΠΕΚΟ Βροντούς, να  παρακολουθεί  τις τεχνικές εξελίξεις που υπάρχουν στον τομέα, άσχετα αν είναι στη χώρα μας ή στην Ευρώπη. «Εμείς ως Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή θέλουμε να μάθουν  οι παραγωγοί, να δούνε ποιες είναι οι διαθέσιμες τεχνολογίες και να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις για τα μηχανήματα που θα χρησιμοποιήσουν έτσι ώστε να παράξουν προϊόν υψηλής ποιότητας και υψηλής προστιθεμένης αξίας». 

ΣΠΕΚΟ Βροντούς Γεωργία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top