Πέμπτη 26 Νοε 2020 5:47      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συντάξεις, επιδόματα στην ατζέντα των επαφών με τους Θεσμούς

Μετά την πρόοδο στις διαβουλεύσεις για τα ενεργειακά, οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης επικεντρώνονται στα ζητήματα των συντάξεων, των επιδομάτων, του ΦΠΑ στο Β.Αιγαίο. 

Χθες, Τετάρτη, οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν  με την Όλγα Γεροβασίλη για το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο. Εν όψει της συνάντησης, η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε τετράωρη στάση εργασίας.

Εν τω μεταξύ, με την κατάθεση μέσα στις επόμενες μέρες της ρύθμισης για τον τρόπο κήρυξης των απεργιών, κλείνουν και τυπικά τα θέματα που αφορούν την ατζέντα των εργασιακών με τους πιστωτές. 
Ανοιχτά ζητήματα 

Έτσι, ανοιχτά παραμένουν μόνο τα ζητήματα του επανυπολογισμού των συντάξεων, καθώς και η αναμόρφωση του προνοιακού χάρτη της χώρας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2018 και να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον ερχόμενο Ιούνιο. 

Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν την Παρασκευή στη συνάντηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά επιδόματα, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς αύξηση κατά 160 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους οι δανειστές ζητούν να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή επιδόματος.

Ένα ακόμη ζήτημα που παραμένει ανοιχτό είναι ο ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα 32 νησιά, που είχαν εξαιρεθεί από την εξομοίωση, υπενθυμίζοντας ότι η εξαίρεση είχε αποφασιστεί λόγω του προσφυγικού βάρους.

Μιλώντας στον Realfm, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε σχετικά με τη διαπραγμάτευση ότι εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και πολύ σύντομα θα υπάρξει τεχνική συμφωνία. 

«Θα είναι μία γρήγορη αξιολόγηση, χωρίς προβλήματα, για να περάσουμε, αμέσως μετά, στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος και να ανοίξει ο διάδρομος για την έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018» τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας. 

Τρίτη Αξιολόγηση Θεσμοί Συντάξεις Επιδόματα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top