Τρίτη 27 Οκτ 2020 23:08      

Σύσκεψη για την αναπτυξιακή στρατηγική της Πιερίας το 2020 στο Επιμελητήριο Πιερίας

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ

Η αναπτυξιακή στρατηγική της Πιερίας για το 2020 ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου, με πρωτοβουλία του Επιμελητήριου Πιερίας. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα κ. Γεώργιος, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, οι τέσσερις βουλευτές του νομού, Φ. Μπαραλιάκος, Α. Μάνη- Παπαδημητρίου, Σ. Χιονίδης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ε. Σκούφα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γ. Κωνσταντόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σ. Μαυρίδου, οι δήμαρχοι Δίου Ολύμπου Β. Γερολιόλιος και Πύδνας Κολινδρού Α. Μανώλας, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Γ. Νταντάμης, η πρόεδρος της ΕΞΕΠ και μέλος του Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας κα Λάμπρου – Ξυπτερά, εκπρόσωποι φορέων του νομού και μέλη του Επιμελητήριου.

Οι προτάσεις του Επιμελητήριου

Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Η. Χατζηχριστοδούλου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους λέγοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι ο συντονισμός των δράσεων για την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων, έτσι ώστε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα για την πρόοδό τους. Παρουσίασε τις προτάσεις του Επιμελητήριου, όπως ο ορθολογικός καθορισμός της χρήσης γης και οι ζώνες οικιστικού ελέγχου (ΖΟΕ) που πρέπει, όπως είπε, να αποτελέσουν τη βάση του αναπτυξιακού σχεδιασμού για την Πιερία. Επίσης ο εμπορευματικός σταθμός που αποτελεί ένα αναπτυξιακό όραμα για την βόρεια Πιερία που παραμένει απραγματοποίητο εδώ και χρόνια, παρά την ολοκληρωμένη μελέτη που κατατέθηκε στα αρμόδια υπουργεία, το έργο αυτό έχει παραμείνει απραγματοποίητο.

«Για την καθυστέρηση αυτή ευθύνεται η οικονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας αλλά και η έλλειψη συντονισμένων και αποτελεσματικών ενεργειών από τους τοπικούς φορείς. Ελπίζουμε ότι δεν θα παραμείνει όραμα για πολύ καιρό ακόμη», ανέφερε ο κ. Χατζηχριστοδούλου. Έκανε λόγο για άμεσες ενέργειες που απαιτούνται για τον καθαρισμό της θάλασσας και των ακτών ενώ όπως τόνισε η γειτνίαση με το πολεοδομικό και βιομηχανικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης καθώς και οι εκβολές τεσσάρων μεγάλων ποταμών Γαλλικού, Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες πάσης φύσεως λυμάτων από δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδος, ο Αξιός για παράδειγμα μεταφέρει λύματα από τα Σκόπια, καθιστούν την επίλυση του θέματος άκρως επείγουσα διότι αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για το οικοσύστημα της περιοχής. Αναφέρθηκε επίσης στην οδική παραλιακή σύνδεση της Ολυμπιακής Ακτής με το Βαρικό Λιτοχώρου, αλλά και στον θρησκευτικό τουρισμό.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών

«Η Πιερία δεν είναι ένα προάστιο της Θεσσαλονίκης, αλλά μια αυτόφωτη Περιφερειακή Ενότητα με σπάνια δυναμική» δήλωσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου και εξήγησε πως προτεραιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) είναι να "ξεκλειδώσει" την καινοτομία και την ισόρροπη ανάπτυξη στο σύνολο της Βόρειας Ελλάδας. "Με τις υπηρεσίες μας δρούμε καταλυτικά στη διαμόρφωση στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης, λειτουργώντας ως "συμπαραστάτης" στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και όχι ως ουδέτερος παρατηρητής που κρατά αποστάσεις... ασφαλείας", τόνισε. "Ως εκ τούτου", πρόσθεσε, "βρίσκομαι μαζί σας για να στηρίξω κάθε απόφαση που θα αναδείξει το φυσικό, πολιτιστικό, οικονομικό και επιχειρηματικό απόθεμα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας". Και συνέχισε: "Για εμένα, Μακεδονία δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη. Είναι κάθε πόλη και κάθε χωριό των περιφερειακών ενοτήτων. Πρέπει να δώσουμε ξανά ζωή στον τόπο μας μέσα από μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις οι οποίες θα θωρακίζουν την κοινωνική συνοχή, θα διασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε νομού και θα αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό θα είμαι αρωγός κάθε ανάλογης προσπάθειας. Ας ενώσουμε δυνάμεις προκειμένου να αναδείξουμε τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ελληνική περιφέρεια στην οικονομική ανάταση της χώρας. Πιστεύουμε στη δύναμη των ανθρώπων και των συνεργασιών. Πιστεύουμε στη Μακεδονία και τη Θράκη. Ήρθε η ώρα να αναζωογονήσουμε τις δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας".

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι οι δράσεις θα ξεκινήσουν συντονισμένα και θα ολοκληρωθούν συντονισμένα, καθώς συμπίπτουν χρονικά με τις αλλαγές στο τιμόνι της κυβέρνησης και των ΟΤΑ. Αναφέρθηκε στα έργα που γίνονται σε όλη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στη υγεία τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την παιδεία. Εμείς ως περιφέρεια αντιλαμβανόμαστε την κεντρική Μακεδονία ως ένα ενιαίο σύνολο γιατί μπορούμε να περάσουμε ένα αφήγημα στο εξωτερικό ότι η κεντρική Μακεδονία μπορεί να υποστηρίξει τουρισμό όλο το χρόνο» είπε ο κ. Τζιτζικώστας μιλώντας για τον τουρισμό, αφού κάθε νομός έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και όλοι μαζί αποτελούν έναν προορισμό 365 μέρες το χρόνο.

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Η αντιπεριφερειάρχης Σ. Μαυρίδου από την πλευρά της αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια. Όπως είπε στις 13-3 2-18 είχε ήδη δοθεί υπόμνημα για την αναπτυξιακή πολιτική με όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στην σύσκεψη αυτή. Ανάλογα υπομνήματα είχαν δοθεί και στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα στα οποία αναφέρονται ο Όλυμπος, τα μεγάλα έργα αναπτυξιακά έργα, που αφορούν τον τουρισμό και τις υποδομές. Η κα Μαυρίδου αναφέρθηκε επίσης και στον οργανισμό τουρισμού τον οποίο η ίδια προώθησε ώστε να ιδρυθεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να συμμετέχουν οικονομικά και οι υπόλοιποι φορείς που περιλαμβάνονται στο καταστατικό. Όπως είπε, η αντιπεριφέρεια μπορεί να διαθέσει το ποσό των 60 χιλιάδων ευρώ, όμως θα πρέπει να συνεισφέρουν και οι υπόλοιποι φορείς.

Οι βουλευτές

Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ζητούμενο πλέον, μετά την αποκατάσταση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα, αποτελεί η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τη δυναμική ενθάρρυνση υλοποίησης επενδύσεων στην Πιερία. «Η νέα κυβέρνηση με τα ως τώρα ψηφισμένα νομοσχέδιά της αλλά και άλλα που έπονται, διασφαλίζει τις προϋποθέσεις ισόρροπης ανάπτυξης όλων των παραγωγικών τομέων της περιοχής. Μετά την καταγραφή των προβλημάτων και των αναπτυξιακών προτάσεων για την Πιερία, απαιτείται η συνεργασία των φορέων του τόπου για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των μεγάλων αναπτυξιακών έργων (είτε υποδομών, είτε αναπτυξιακών). Τότε μόνο θα υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι που όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε και να αλλάξουμε την πορεία του τόπου μας», σημείωσε.

«Η σημερινή κυβέρνηση εκλέχθηκε προτάσσοντας το θέμα της οικονομίας και θα σταθεί αρωγός και συνεργάτης στην επιχειρηματική δράση. Η κυβέρνηση θα αγωνιστεί να επιλύσει προβλήματα και να αντιμετωπίσει δυσλειτουργίες που προκαλούν ανάσχεση της αναπτυξιακής πορείας, γιατί αυτό το «στοίχημα» πρέπει να κερδηθεί. Αφορά το μέλλον της Πιερίας και της Ελλάδας γενικότερα, το μέλλον των παιδιών μας που θέλουμε να μείνουν στον τόπο τους και να ζήσουν σε αυτόν με ευημερία», υπογράμμισε η βουλευτής Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου.

Ο βουλευτής Σάββας Χιονίδης μεταξύ άλλων πρότεινε τη δημιουργία μιας πρότυπης έξυπνης πόλης νέας τεχνολογίας στην περιοχή Ξηροκάμπι στο δήμο Δίου Ολύμπου, η οποία θα μπορέσει να αποτελέσει τεράστιο αναπτυξιακό μοχλό και πόλο έλξης για πολλούς επενδυτές.

«Η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με αποτελεσματική και ισχυρή κοινωνική πολιτική, να είναι βιώσιμη και δίκαιη. Να στοχεύει στη μείωση των ανισοτήτων, τη δημιουργία καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και τη δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου», επεσήμανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μπέττυ Σκούφα.

Οι φορείς

Από την πλευρά τους οι φορείς στο σύνολο τους αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο τους. Τα περισσότερα θέματα είχαν να κάνουν με τον τουρισμό, όπως η καθαρότητα των νερών και των ακτών, έργα υποδομής όπως οι παραλιακοί δρόμοι, ένταξη στο ΕΣΠΑ των ταξί για να μπορούν να κάνουν ανανέωση του στόλους του, συνεργασία με φορείς του Ελατοχωρίου ως προς την προβολή του χωριού.

 

Επιμελητήριο Πιερίας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top