Σάββατο 26 Σεπ 2020 18:06      

ΤΑ ΦΩΤΙΑ 2020 ΑΠΟ 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ- 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΩΤΙΟ

«Βυζαντινή μουσική και μελωδίες αγγέλων»

ΣΤΙΣ ΦΕΤΕΙΝΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων «Φώτια 2020», πραγματοποιήθηκε χθες από τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνα Γεώργιο και τα μέλη της καλλιτεχνικής επιτροπής Αρχιμανδρίτη Παύλο Ντούρο, Ροδή Ελευθεριάδου – Μελετλίδου, Αθηνά Τσιγκαροπούλου και Μαρίκα Φωτοπούλου.

Ο μητροπολίτης

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, από φέτος τα «Φώτια» αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική με τον διορισμό των μελών της καλλιτεχνικής επιτροπής προκειμένου να συντονίζεται και να προγραμματίζεται έγκαιρα η διεξαγωγή των εκδηλώσεων με αποτέλεσμα να υπάρχει και καλύτερη ενημέρωση του κοινού.

Βιωματικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά

Όπως επεσήμανε η κα Ελευθεριάδου Μελετλίδου εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής, τα βιωματικά εργαστήρια δημιουργικής γραφής που θα γίνουν τα πρώτα τρια Σάββατα του Φεβρουαρίου, απευθύνονται σε παιδιά του δημοτικού, και είναι ανοιχτά προς όλα τα παιδιά. «Σκοπός είναι τα παιδιά να έλθουν σ επαφή με κάποια κείμενα εκκλησιαστικά, με βίους αγίων τόσο τοπικούς όσο και μη, να καλλιεργήσουν τον γραπτό και προφορικό λόγο μέσα από την παραγωγή κειμένων και όλο αυτό θα έχει τη χρήση της τεχνολογίας».

Σύμφωνα με την κα Τσιγκαροπούλου εκπαιδευτικός – Δρ. βυζαντινής αρχαιολογίας, μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής, στόχος των εργαστηρίων αυτών είναι να εξασκήσουν και τη φαντασία τους καθώς θα κληθούν να αναπαραγάγουν κείμενα με διάφορες πτυχές του γραπτού λόγου όπως παραμύθι ή με διάφορες τεχνικές, όπως η τέχνη του κολάζ, ή ζωγραφικής, να μπορέσουν τα παιδιά να αναπαράξουν τα κείμενα με όποια μορφή θέλουν. Επιπλέον επειδή ο τίτλος των εκδηλώσεων έχει να κάνει με τη βυζαντινή μουσική η οποία δεν αφορά μόνο την εκκλησιαστική αλλά και την κοσμική, αποφασίστηκε να υπάρχει μια προβολή σε δυο οθόνες, όπου το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να έλθει σε επαφή με την κοσμική μουσική του Βυζαντίου και τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνταν.

«Γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα» με μαθητές της δευτεροβάθμιας

Από την πλευρά της η κα Φωτόπουλου αναφέρθηκε στα εργαστήρια που θα γίνουν Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου και Τρίτη 4 του μηνός για παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με τίτλο « γνωριμία με τα παραδοσιακά όργανα». Τα παιδιά θα έλθουν σε επαφή με μουσικά όργανα που θα παρουσιαστούν από επαγγελματίες μουσικούς, καθηγητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Μητροπόλεως και παράλληλα θα γίνει μια μικρή συναυλία με χαρακτηριστικά παραδοσιακά τραγούδια, ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν την παραδοσιακή μουσική.

Ο αρχιμανδρίτης Παύλος Ντούρος

«Στόχος είναι να τα επεκτείνουμε να τα εμπλουτίσουμε και απευθυνόμαστε στην νεολαία που είναι το βασικό φάσμα του κοινού στο οποίο απευθύνονται τα Φώτια» , επεσήμανε ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Ντούρος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουν θερμή ανταπόκριση από το κοινό της πόλης.

ΦΩΤΙΑ 2020

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top