Παρασκευή 20 Σεπ 2019 0:14      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ταξιδεύοντας στον κόσμο της γεύσης

Bρισκόμαστε ήδη στην εβδομάδα της Τυρινής , ( ημερολογιακά είναι η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου , σύμφωνα και με τις παραδόσεις μας ) , και βεβαίως είμαστε λίγο πρίν την  ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ .
          Φυσικά , θα προηγηθεί το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς , ( που ουσιαστικά σηματοδοτεί και το τέλος της ) , το οποίο Σαββατοκύριακο ΑΠΑΙΤΕΙ να ξεδώσουμε με την ψυχή μας , να πιούμε , ( εννοείται ΜΕ ΜΕΤΡΟ ) , να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε , (εννοείται ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ ) , και φυσικά να ετοιμασθούμε για την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ , που για τους περισσότερους σημαίνει την  ΑΡΧΗ  της Σαρακοστής , της  νηστείας , και κατ επέκταση της περισυλλογής για το Πάσχα . Γενικότερα βέβαια η Σαρακοστή , παραπέμπει όχι μόνον σε νηστεία , αλλά και σε ανάγκη εξαγνισμού ψυχών και σωμάτων , σε κάθαρση και αυτοσυγκράτηση .
           Συμπτωματικά όμως , είναι και εκείνη η περίοδος του χρόνου , που τα πλέον θρεπτικά τρόφιμα είναι στην εποχή τους . Ισως γιαυτό και  το τραπέζι της ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ είναι απο τα πλέον  '' πλούσια '' , λόγω της ποικιλίας που έχει .
           ΤΕΡΑΣΤΙΑ  λοιπόν η ποικιλία για το συγκεκριμένο γιορτινό τραπέζι ! Βλέπουμε να συνυπάρχουν ΑΡΜΟΝΙΚΟΤΑΤΑ  στεριανές και θαλασσινές γεύσεις , προ'ι'όντα που συμπτωματικά (; !) αυτήν την εποχή είναι έτοιμα για κατανάλωση . Τα χόρτα , που πλέον είναι άφθονα , οι ελιές και τα τουρσιά , που αφού '' δουλεύτηκαν '' στο ξύδι και στην άλμη , είναι έτοιμα για σερβίρισμα . Για να μήν αναφερθώ  στα γλυκίσματα που μας '' ανεβάζουν '' καθ όλη την διάρκεια της νηστείας , τα οποία φτιάχνονται ΧΩΡΙΣ αυγά και γάλα . ( Η ΕΠΙΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΚΑΙ Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ , ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ! ) .
             Το τραπέζι της ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ θα μπορούσαμε να πούμε οτι το χαρακτηρίζει μια ....ομαδικότητα . Συγκεντρώνει γύρω του φίλους  και συγγενείς , και φυσικά όλοι ( θα ) εκφέρουν την άποψή τους , ( όλοι γίνονται ΕΠΑ'Ι'ΟΝΤΕΣ  αυτήν την ημέρα ) , στο εάν π.χ. η ταραμοσαλάτα ήταν καλά δουλεμένη , εάν θάθελε περισσότερο λεμόνι , εάν τα καρύδια στην μελιτζανοσαλάτα ήταν πολύ χοντροκομμένα , κλπ, κλπ .
               Το σπίτι γεμίζει με γνώριμες μυρωδιές , από φρεσκοστυμμένο λεμόνι , απο κρεμμυδάκι φρέσκο , απο όσπρια που σιγοβράζουν . Βέβαια , το τραπέζι της ΚΑΘΑΡΑΣ  ΔΕΥΤΕΡΑΣ το χαρακτηρίζει και μιά ......αναρχία , αφού θυμίζει κάτι σάν έξοδο για πίκ νίκ (!) θα λέγαμε , γιατί πολύ απλά συμμετέχουν ΟΛΟΙ , προσφέρουν ΟΛΟΙ , και όπως είπαμε , έχουν άποψη ΟΛΟΙ για ΟΛΑ !
              Κυρίαρχη θέση αυτήν την ημέρα στο τραπέζι , εκτός της λαγάνας έχει και ο ΤΑΡΑΜΑΣ . Μιλάμε για τα μικροσκοπικά αυγά του μπακαλιάρου , του κυπρίνου , ή του κέφαλου . Πουλιέται ο ταραμάς σε δύο μορφές : λευκός , και ροζέ κοραλλί . Ο λευκός ταραμάς είναι ο ΠΛΕΟΝ ποιοτικός απο τους δύο . Ο ρόζ , και κατ' επέκταση ο κόκκινος , περιέχει χρωστικές ουσίες και συστατικά σόγιας . Και οι δυό έχουν πλούσια υφή , και αλμυρή γεύση . Η ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ γίνεται με μπαγιάτικο ψωμί , με πατάτα , με αμύγδαλα , με ρέβα ,  θα ακούσουμε κάποιες παραδοσιακές νοικοκυρές να την εμπλουτίζουν με κρεμμυδάκι φρέσκο , με σκόρδο , με πρασουλίδα , ακόμη και σόδα ''επιιστρατεύουν '' , για να γίνει αφράτη . Σε διάφορες περιοχές της χώρας μας  ο ταραμάς αποτελεί '' βάση '' για νηστίσιμες λιχουδιές . Ενδεικτικά ,  έχουμε στο Πήλιο και στο Αιγαίο τους ΡΙΓΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ , στην Χίο τίς ΜΑΛΑΘΡΟΠΙΤΕΣ ., στην Νάουσα το ΣΚΟΡΔΟΧΑΒΙΑΡΟ , και εδω σε μάς έχουμε τους ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ .
               Και βέβαια , ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ  ΧΩΡΙΣ ΧΑΛΒΑ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ !!!
Μιλάμε φίλοι μου για ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΦΙΜΟ , πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά , σίδηρο , ασβέστιο , φώσφορο , κάλιο , σελήνιο , μαγνήσιο , ψευδάργυρο , βιταμίνη Ε , και με γεύσεις ικανές να ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό καταναλωτή .
............................................................................................................................................................................................                   Σε μιά εποχή φίλοι μου που ΟΛΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ , τα έθιμά μας , οι παραδόσεις μας , οι θεσμοί , αντέχουν ακόμη μέσα στον χρόνο . ( Γιά την φιλία μόνο δεν θα ΄παιρνα όρκο πλέον....! ) . Το ευχάριστο βέβαια είναι οτι συνεχίζουν να αναβιώνουν κάθε φορά , με κέφι , και με αγάπη .
                       Ανεξάρτητα σε ποια περιοχή της χώρας μας θα βρεθεί κανείς αυτήν την ημέρα , την ΚΑΘΑΘΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ , ανεξάρτητα του ότι οι τοπικές παραδόσεις ίσως να είναι διαφορετικές , το ευχάριστο είναι οτι θα ξυπνήσουν και φέτος οι μνήμες του παρελθόντος , οι παραδόσεις μας θα τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια , η οικογενειακή ατμόσφαιρα και η αγάπη θα πάρουν θέση γύρω από το γιορτινό τραπέζι με τα νηστίσιμα ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ) μεζεδάκια .

                                                                          ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ  να έχετε .
                                                        ΚΑΛΗ  ( και προπάντων ΓΕΥΣΤΙΚΗ ! ) ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ  .

Καθαρά Δευτέρα ελληνική γεύση Γιορτή ταξιδεύοντας. κούλουμα Σαββατοκύριακο της Αποκριάς λαγάνα Ελιές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top