Με τον Δημήτη Πλιάφα
Απο τα πλέον γευστικά και αρωματικά φρούτα , με τις περισσότερες ίσως ωφέλιμες ιδιότητες και θρεπτικές ουσίες , είναι τα ΜΗΛΑ .
Με αντικαρκινική δράση , είναι πλούσια σε βιταμίνες , ( με κυρίαρχη την βιταμίνη C ) , πλούσια σε φυτικές ίνες , αντιοξειδωτικά , με μέταλλα και ιχνοστοιχεία που μειώνουν την πίεση και προστατεύουν απο την οστεοπόρωση και απο την νόσο Αλτσχάιμερ , βοηθούν σημαντικά στην ρύθμιση του σακχάρου , καθώς επίσης και στην τόνωση του μυ’ι’κού και νευρικού μας συστήματος .
Πάρα πολλές οι ποικιλίες μήλων που υπάρχουν σήμερα , με διαφορετικά σχήματα , χρώματα , μεγέθη .
ΝΤΕΛΊΣΙΟΥΣ , ΡΕΝΈΔΕΣ , ΓΚΌΛΝΤΕΝ , ΣΤΆΡΚΙΝ , ΓΚΑΛΆ , ΣΜΊΘ ( τα πράσινα ) , είναι μόνον κάποιες απο αυτές τις ποικιλίες . Αλλες δύο οι οποίες είναι ΠΟΠ , είναι τα ΝΤΕΛΊΣΙΟΥΣ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ , (πρόκειται για μήλα πολύ αρωματικά , σκληρά , με γλυκιά γεύση και μέγεθος μέτριο ) , και τα ΦΙΡΊΚΙΑ ( μικρά σε μέγεθος ) , που καλλιεργούνται στο Πήλιο .
Η χρήση των μήλων στην κουζίνα είναι πολύ μεγάλη . Πάρα πολλές οι συνταγές που υπάρχουν για τάρτες , κέικ , μηλόπιτες . Πρίν δούμε μία απο αυτές , ( ίσως την πιό απλή ) , ας θυμηθούμε κάποιες μικρές λεπτομέρειες :
— Οταν καθαρίζουμε μήλα , τα ραντίζουμε με χυμό φρέσκου λεμονιού , για να μήν μαυρίζουν .
— Εάν πρόκειται να μαγειρέψουμε τα μήλα , τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια ‘ έτσι δεν θα διαλυθούν . Για την μαγειρική προτιμούμε τα μήλα ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ , ή τα ΞΙΝΟΜΗΛΑ , ενώ στα γλυκά χρησιμοποιούμε ΓΚΟΛΝΤΕΝ , ΓΚΑΛΆ , ή ΡΕΝΕΔΕΣ .
— Οταν διαλέγουμε μήλα , προσέχουμε να είναι σκληρά , με φλούδα γερή , και τα διατηρούμε σε μέρος δροσερό , ή στο ψυγείο .
— Εάν θέλουμε μήλα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες , προτιμάμε τα κόκκινα .
— Μπορούμε να συνοδεύσουμε μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας με μήλα . Αφού τα κόψουμε σε ροδέλες χοντρές , τα τοποθετούμε σε ένα ταψάκι εναλλάξ με το κρέας ή τα μπιφτέκια , και ψήνουμε για 40 λεπτά στούς 200 βαθμούς . Εάν έχουμε συκώτι , ( ψητό ή τηγανητό ) , το συνοδεύουμε με τσίπς μήλου , ( πολύ λεπτές φετούλες δηλ. ) , τα οποία τσίπς ψήνουμε στόν φούρνο σε θερμοκρασία πολύ χαμηλή .
Για να φτιάξουμε μια απλή μηλόπιτα , στρώνουμε σε ένα ταψάκι ζύμη σφολιάτας την οποία προηγουμένως έχουμε ψήσει μέχρι να ροδίσει . Απλώνουμε πάνω στην σφολιάτα πουρέ μήλου , που έχουμε φτιάξει πολτοποιώντας στο μπλέντερ 3 μήλα ( που προηγουμένως έχουμε βράσει ) , 2 κουταλάκια ζάχαρη , χυμό λεμονιού , λίγο νερό , και κανέλα .
Πάνω απο τον πουρέ μήλου τοποθετούμε λεπτές φέτες μήλου , πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη και κανέλα , και αφού ρίξουμε και κομματάκια βούτυρο ψήνουμε στους 170 βαθμούς σε φούρνο προθερμασμένο , μέχρι η επιφάνεια του γλυκού να ροδίσει .
Μιά άλλη ( γλυκιά και πολύ γευστική ) πρόταση , είναι να ψήσουμε μήλα για μιάμιση περίπου ώρα σε ένα ταψάκι με λίγο νερό γεμισμένα με ρούμι , ή με κονιάκ , ή με γρεναδίνη , ζάχαρη , κανέλα , βούτυρο και καρυδόψιχα .
Με τον Δημήτη Πλιάφα
pdselect@gmail.com
www.pliafas.gr