Τρίτη 20 Αυγ 2019 13:41      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ταξιδεύοντας στον κόσμο της γεύσης με τον Δημήτρη Πλιάφα

Αυτήν την  εποχή , τα λάχανα που υπάρχουν στην αγορά , είναι εξαιρετικά για να φτιάξει κανείς λαχανοντολμάδες . 
Ενα φαγητό που όταν το σκεφτόμαστε , στο μυαλό μας θα έρθει η εκδοχή του με μείγμα χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος . 
Ενα φαγητό που σίγουρα θυμίζει στον καθένα μας το φαγητό της μητέρας του , και αναμφισβήτητα ξυπνά μέσα μας όμορφες μνήμες με αρώματα και γεύσεις απο την παιδική μας ηλικία . 
         Βέβαια , υπάρχουν πολλοί  και διαφορετικοί τρόποι που μπορεί κανείς να παραλλάξει αυτήν την αρχική συνταγή , είτε αφαιρώντας ΤΕΛΕΙΩΣ το κρέας , είτε αντικαθιστώντας το με λουκάνικο , ψάρι , θαλασσινά , ΠΑΝΤΑ όμως με την συνοδεία της βελούδινης γεύσης του αυγολέμονου . 
          Γίνετε λοιπόν κατανοητό , οτι τελικά το λάχανο μπορεί να είναι σπουδαιότερο απο όσο το θέλει η έκφραση '' ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΑ ! ''  , ( μιά έκφραση που υπονοεί πόσο ταπεινά , πόσο ασήμαντα , πόσο .... αδιάφορα είναι τα λάχανα ) , αρκεί να αναλογιστεί κανείς ΠΟΣΟΙ είναι εκείνοι που κυριολεκτικά ομνύουν στους λαχανοντολμάδες , ( μεταξύ αυτών και ο Γιώργος μου με τον Γιάννη μου ) , ΠΟΣΟΙ είναι εκείνοι που το θεωρούν το ΑΠΟΛΥΤΟ SOUL FOOD (!) της εποχής . ( και δεν αναφέρομαι μόνο στους vegetarians ). 
           Καθώς πλησιάζουμε προς την σαρακοστή , ενα φαγητό λοιπόν που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε στην νηστεία , είναι λαχανοντολμάδες νηστίσιμους , ( o όρος ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ προορίζεται μόνον για τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο ) , και που κάθε χρόνο φτιάχνουμε και εμείς στο μαγαζί μας για το τριήμερο της Κ.ΔΕΥΤΕΡΑΣ . ( όπως φυσικά και ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ  ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ  με αμπελόφυλλο ) . 
          ΥΛΙΚΆ που θα χρειασθούμε :  ένα (1) λάχανο μέτριο , 250 ml ελαιόλαδο , ένα (1) κρεμμύδι τριμμένο και πέντε (5) κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα , ρύζι καρολίνα 300γρ. , μα'ι'ντανό και άνιθο ψιλοκομμένα , χυμό απο δύο (2) λεμόνια , αλάτι , πιπέρι , και τέλος δύο (2) κουταλιές της σούπας κόρν φλάουρ . 
          ΕΚΤΕΛΕΣΗ :  Καταρχήν αφαιρούμε με ένα μαχαίρι το κοτσάνι του λάχανου , χαράζοντας το κυκλικά στο σημείο στο οποίο βρίσκετε . Κατόπιν  τοποθετούμε το λάχανο σε μιά κατσαρόλα με νερό , και το ζεματάμε τόσο ώστε να μαλακώσουν τα φύλλα και να αποκολλώνται εύκολα . Στην συνέχεια απλώνουμε τα φύλλα σε ένα σουρωτήρι μέχρι να στεγνώσουν . 
         Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο , και μετά ρίχνουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαραθούν ,  ύστερα το ρύζι , συνεχίζοντας έτσι το σοτάρισμα για 3 λεπτά . Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απο την φωτιά , ρίχνουμε τον άνιθο , το μα'ι'ντανό , το αλάτι , το πιπέρι , και ανακατεύουμε . Παίρνουμε στην συνέχεια τα φύλλα του λάχανου ένα -- ένα ,  κόβουμε το σημείο απο όπου ξεκινάει το κοτσάνι , και απλώνουμε λίγη γέμιση στο υπόλοιπο φύλλο . Κατόπιν γυρίζουμε τα πλάγια του φύλλου πρός την μέση , και διπλώνουμε το υπόλοιπο φύλλο σε σφιχτό ρολό . 
          Απλώνουμε και καλύπτουμε ( εσωτερικά )την βάση της κατσαρόλας με τα πιό χοντρά απο τα φύλλα του λάχανου ( αυτά που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τύλιγμα ) , και στρώνουμε τους λαχανοντολμάδες . Ρίχνουμε αλατοπίπερο , δύο (2) ποτήρια νερό , το υπόλοιπο ελαιόλαδο , και προκειμένου να μήν διαλυθούν οι λαχανοντολμάδες κατα την διάρκεια του βρασμού , τοποθετούμε πάνω τους ένα πιάτο . Η φωτιά καθόλη την διάρκεια του βρασμού θα πρέπει να είναι σιγανή μέχρι το ρύζι να μαλακώσει , και επίσης θα πρέπει να υπάρχει επαρκής ζωμός στην κατσαρόλα μέχρι το τέλος . 
            Μόλις διαπιστώσουμε οτι οι λαχανοντολμάδες μας είναι έτοιμοι , αφαιρούμε το πιάτο , τους περιχύνουμε με τον χυμό των λεμονιών , και προσθέτουμε το κόρν φλάουρ , το οποίο προηγουμένως έχουμε διαλύσει σε λίγο νεράκι . Αφου ανακινήσουμε (κυκλικά) την κατσαρόλα , αφήνουμε για λίγα λεπτά να πάρουν ακόμη μία βράση μέχρι η σάλτσα να δέσει , και κατεβάζουμε το σκεύος απο την φωτιά . 
           Μπορούμε εάν θέλουμε να προσθέσουμε στο ρύζι είτε λίγα κάστανα προβρασμένα και πολύ ψιλοκομμένα , είτε καρότα ή μανιτάρια . Ό,τι όμως και αν επιλέξουμε , ( μανιτάρια , ή καρότα , ή κάστανα ) , θα πρέπει προηγουμένως να τα έχουμε τσιγαρίσει μαζί με το κρεμμύδι , και ( το κυριότερο ) να τα έχουμε  ψιλοκόψει , για να μήν υπάρξει περίπτωση να  ανοίξουν οι λαχανοντολμάδες μας είτε κατα την διάρκεια του βρασμού τους , είτε καθώς τους σερβίρουμε , απο το βάρος της γέμισης . 
            Τέλος , σε κάποιες περιοχές της χώρας μας , αντικαθιστούν το ρύζι με τραχανά , ή με κουσκούς . 

                                                                                                                                                                                                   pdselect@gmail.com
                                                                                                                                                                                                      www.pliafas.gr

Δημήτρης Πλιάφας γεύση

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top