ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ !
Η ΑΠΟΛΥΤΗ Ελληνική γεύση !!
Η γιορτή του ΑΠΟΛΥΤΟΥ delicatessen !!!
Bρισκόμαστε ήδη στην εβδομάδα της Τυρινής , ( ημερολογιακά είναι η τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου , σύμφωνα και με τις παραδόσεις μας ) , και βεβαίως είμαστε λίγο πρίν την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ .
Φυσικά , θα προηγηθεί το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς , ( που ουσιαστικά σηματοδοτεί και το τέλος της ) , το οποίο Σαββατοκύριακο ΑΠΑΙΤΕΙ να ξεδώσουμε με την ψυχή μας , να πιούμε , ( εννοείται ΜΕ ΜΕΤΡΟ ) , να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε , (εννοείται ΧΩΡΙΣ ΜΕΤΡΟ ) , και φυσικά να ετοιμασθούμε για την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ , που για τους περισσότερους σημαίνει την ΑΡΧΗ της Σαρακοστής , της νηστείας , και κατ επέκταση της περισυλλογής για το Πάσχα . Γενικότερα βέβαια η Σαρακοστή , παραπέμπει όχι μόνον σε νηστεία , αλλά και σε ανάγκη εξαγνισμού ψυχών και σωμάτων , σε κάθαρση και αυτοσυγκράτηση .
Συμπτωματικά όμως , είναι και εκείνη η περίοδος του χρόνου , που τα πλέον θρεπτικά τρόφιμα είναι στην εποχή τους . Ισως γιαυτό και το τραπέζι της ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ είναι απο τα πλέον ” πλούσια ” , λόγω της ποικιλίας που έχει .
ΤΕΡΑΣΤΙΑ λοιπόν η ποικιλία για το συγκεκριμένο γιορτινό τραπέζι ! Βλέπουμε να συνυπάρχουν ΑΡΜΟΝΙΚΟΤΑΤΑ στεριανές και θαλασσινές γεύσεις , προ'ι'όντα που συμπτωματικά (; !) αυτήν την εποχή είναι έτοιμα για κατανάλωση . Τα χόρτα , που πλέον είναι άφθονα , οι ελιές και τα τουρσιά , που αφού ” δουλεύτηκαν ” στο ξύδι και στην άλμη , είναι έτοιμα για σερβίρισμα . Για να μήν αναφερθώ στα γλυκίσματα που μας ” ανεβάζουν ” καθ όλη την διάρκεια της νηστείας , τα οποία φτιάχνονται ΧΩΡΙΣ αυγά και γάλα . ( Η ΕΠΙΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ , ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ! ) .
Το τραπέζι της ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ θα μπορούσαμε να πούμε οτι το χαρακτηρίζει μια ….ομαδικότητα . Συγκεντρώνει γύρω του φίλους και συγγενείς , και φυσικά όλοι ( θα ) εκφέρουν την άποψή τους , ( όλοι γίνονται ΕΠΑ'Ι'ΟΝΤΕΣ αυτήν την ημέρα ) , στο εάν π.χ. η ταραμοσαλάτα ήταν καλά δουλεμένη , εάν θάθελε περισσότερο λεμόνι , εάν τα καρύδια στην μελιτζανοσαλάτα ήταν πολύ χοντροκομμένα , κλπ, κλπ .
Το σπίτι γεμίζει με γνώριμες μυρωδιές , από φρεσκοστυμμένο λεμόνι , απο κρεμμυδάκι φρέσκο , απο όσπρια που σιγοβράζουν . Βέβαια , το τραπέζι της ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ το χαρακτηρίζει και μιά ……αναρχία , αφού θυμίζει κάτι σάν έξοδο για πίκ νίκ (!) θα λέγαμε , γιατί πολύ απλά συμμετέχουν ΟΛΟΙ , προσφέρουν ΟΛΟΙ , και όπως είπαμε , έχουν άποψη ΟΛΟΙ για ΟΛΑ !
Κυρίαρχη θέση αυτήν την ημέρα στο τραπέζι , εκτός της λαγάνας έχει και ο ΤΑΡΑΜΑΣ . Μιλάμε για τα μικροσκοπικά αυγά του μπακαλιάρου , του κυπρίνου , ή του κέφαλου . Πουλιέται ο ταραμάς σε δύο μορφές : λευκός , και ροζέ κοραλλί . Ο λευκός ταραμάς είναι ο ΠΛΕΟΝ ποιοτικός απο τους δύο . Ο ρόζ , και κατ' επέκταση ο κόκκινος , περιέχει χρωστικές ουσίες και συστατικά σόγιας . Και οι δυό έχουν πλούσια υφή , και αλμυρή γεύση . Η ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ γίνεται με μπαγιάτικο ψωμί , με πατάτα , με αμύγδαλα , με ρέβα , θα ακούσουμε κάποιες παραδοσιακές νοικοκυρές να την εμπλουτίζουν με κρεμμυδάκι φρέσκο , με σκόρδο , με πρασουλίδα , ακόμη και σόδα ”επιιστρατεύουν ” , για να γίνει αφράτη . Σε διάφορες περιοχές της χώρας μας ο ταραμάς αποτελεί ” βάση ” για νηστίσιμες λιχουδιές . Ενδεικτικά , έχουμε στο Πήλιο και στο Αιγαίο τους ΡΙΓΑΝΟΚΕΦΤΕΔΕΣ , στην Χίο τίς ΜΑΛΑΘΡΟΠΙΤΕΣ ., στην Νάουσα το ΣΚΟΡΔΟΧΑΒΙΑΡΟ , και εδω σε μάς έχουμε τους ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ .
Και βέβαια , ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΧΑΛΒΑ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ !!!
Μιλάμε φίλοι μου για ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΦΙΜΟ , πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά , σίδηρο , ασβέστιο , φώσφορο , κάλιο , σελήνιο , μαγνήσιο , ψευδάργυρο , βιταμίνη Ε , και με γεύσεις ικανές να ικανοποιήσουν και τον πλέον απαιτητικό καταναλωτή .
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. Σε μιά εποχή φίλοι μου που ΟΛΑ ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ , τα έθιμά μας , οι παραδόσεις μας , οι θεσμοί , αντέχουν ακόμη μέσα στον χρόνο . ( Γιά την φιλία μόνο δεν θα ΄παιρνα όρκο πλέον….! ) . Το ευχάριστο βέβαια είναι οτι συνεχίζουν να αναβιώνουν κάθε φορά , με κέφι , και με αγάπη .
Ανεξάρτητα σε ποια περιοχή της χώρας μας θα βρεθεί κανείς αυτήν την ημέρα , την ΚΑΘΑΘΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ , ανεξάρτητα του ότι οι τοπικές παραδόσεις ίσως να είναι διαφορετικές , το ευχάριστο είναι οτι θα ξυπνήσουν και φέτος οι μνήμες του παρελθόντος , οι παραδόσεις μας θα τηρηθούν με θρησκευτική ευλάβεια , η οικογενειακή ατμόσφαιρα και η αγάπη θα πάρουν θέση γύρω από το γιορτινό τραπέζι με τα νηστίσιμα ( ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ) μεζεδάκια .
ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ να έχετε .
ΚΑΛΗ ( και προπάντων ΓΕΥΣΤΙΚΗ ! ) ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ .