Κυριακή 28 Φεβ 2021 5:25      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τελικά ποιος είναι φιλόζωος;

Έχω σκύλο. Γάτες, 2 καναρίνια, κότες, χρυσόψαρα και έναν παπαγάλο. Τα φροντίζω όλα σε καθημερινή βάση, συμβουλευόμενος όποτε χρειαστεί τον κτηνίατρό μας. Τα αγαπάω και με στενοχωρεί πραγματικά όταν τα χάνω. Ως εκ τούτου, απεχθάνονται τις φόλες και θεωρώ χειρότερο από «ζώο» όποιον καταφεύγει σε αυτές. 

Την τελευταία εβδομάδα, στον περιφραγμένο χώρο που διατηρώ δίπλα στη μόνιμη κατοικία μου στον Κορινό, δέχθηκε δύο φορές επιδρομή από αγέλη επτά «αδέσποτων» σκυλιών. Φυσικά με εισαγωγικά το αδέσποτο, μιας και 3 εξ αυτών είχαν κολάρο, ενώ όλο το κοπάδι δέχεται τις περιποιήσεις και τη φροντίδα «φιλόζωων» που φροντίζουν για τη σίτισή του, τις περισσότερες φορές στο πεζοδρόμιο μπροστά στο σπίτι μου.

Δεν δείχνουν βέβαια, ούτε εκείνοι που αγαπάνε τα σκυλάκια, ούτε ο Δήμος, ούτε κάποια άλλη υπηρεσία, την ίδια ευαισθησία για την στείρωση ή την στέγαση του κοπαδιού σε κάποιον οργανωμένο χώρο, αλλά προφανώς δεν είμαστε η οικογένειά μου και εγώ αρκετά «φιλόζωοι» για να αντιληφθούμε τους λόγους. 

Ο απολογισμός της επιδρομής ήταν έντεκα κοτόπουλα. Σε δύο δόσεις, οκτώ την πρώτη φορά (20/3) και τρία τη δεύτερη (23/3).

Όταν μάλιστα ειδοποιηθήκαμε από γείτονες και προσπαθήσαμε να σώσουμε ότι ήταν δυνατόν, τα σκυλιά επιτέθηκαν και σε μας. Δεν τρέχει τίποτα, δεν ήταν η πρώτη φορά. Προ διμήνου μέλος της οικογένειας έπεσε από το ποδήλατο μετά από επίθεση της ίδιας αγέλης με αποτέλεσμα βαρύ διάστρεμμα και πατερίτσες.

Δύο εβδομάδες μετά το επόμενο «θύμα» ο δεκάχρονος εγγονός μου, ευτυχώς μόνο με γρατζουνιές, αλλά με ανυπολόγιστο ψυχολογικό κόστος, φοβία και βίαιη αλλαγή των καθημερινών του συνηθειών. Αναρωτιέμαι που θα μπορούσα να απευθυνθώ για να αξιώσω οποιαδήποτε αποζημίωση ή τουλάχιστον να διεκδικήσω κάποια επιπλέον προστασία από ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. 

Είναι φανερό πια πως δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από κανένα φορά ή ιδιώτη, αιρετό ή μη, για την αντιμετώπιση ενός επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία φαινομένου που χρονίζει. Είμαστε απροστάτευτοι και φοβάμαι πως μόνον όταν θα έχουμε  πραγματικά θύματα και σοβαρούς τραυματισμούς οι «υπεύθυνοι» θα εμφανιστούν (την ίδια στιγμή που θα εξαφανιστούν οι

.. στα εύκολα «φιλόζωοι»). Για τους λόγους αυτούς η παρούσα είναι τόσο μια επίκληση στην κοινή λογική όσο και μια προειδοποίηση σε όσους έχουν ευθύνες, όσο και αν δείχνουν απρόθυμοι να τις αναλάβουν. Γιατί θα πρέπει να το κάνουν πριν να είναι πραγματικά αργά. 

*Τα στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας μου είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. 

 

Επιστολή φιλόζωος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top