Σάββατο 24 Οκτ 2020 5:52      

Θανάσης Λιακόπουλος για Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας: Εγκατάλειψη, βανδαλισμοί και ερωτηματικά.

Θανάσης Λιακόπουλος: Το 2019 η νέα μας δημοτική διοίκηση θα το ανοίξει και πάλι

Το Πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας, το στολίδι του Δήμου Κατερίνης, έχει εγκαταλειφθεί πλήρως. Τα κτίρια έχουν γίνει ερείπια μετά τους βανδαλισμούς και οι υποδομές φαίνεται να έχουν διαλυθεί. Ο χώρος που αποτελεί ένα από τα ακίνητα μεγάλης οικονομικής και κυρίως συναισθηματικής αξίας για τους δημότες δεν θυμίζει σε τίποτε αυτό που όλοι ζήσαμε πριν λίγα χρόνια. Ο Θανάσης Λιακόπουλος, η ομάδα των υποψηφίων δημοτικών του συμβούλων, καθώς και δεκάδες δημότισσες και δημότες επισκέφθηκαν τον χώρο το Σάββατο, εξεπλάγησαν από την καταστροφή και συμφώνησαν ότι ο χώρος αυτός πρέπει να διασωθεί. «Το 2019 θα τον ανοίξουμε και πάλι, ως νέα δημοτική αρχή, με συγκεκριμένα βήματα και δράσεις» ξεκαθάρισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης.

Από όαση αναψυχής... πλήρης καταστροφή

Το Σάββατο 27.10 δεκάδες δημότισσες και δημότες πέρασαν τον Σβορώνο και το πολυτελές «Κτήμα Δρούγκα» και συνέχισαν με τα αυτοκίνητα και τα ποδήλατά τους προς τον χώρο που έχει χαράξει ανεξίτηλα τη μνήμη όλων μας, το Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας. Στο κάλεσμα του Θανάση Λιακόπουλου ανταποκρίθηκαν δεκάδες πολίτες, αρκετοί από αυτούς κάτοικοι της Νεοκαισάρειας, όλοι τους περίεργοι για το τι θα συναντήσουν.

Αυτό που αντίκρυσαν υπερέβη και την πιο προχωρημένη αρνητική σκέψη: Πλήρης, ολοκληρωτική εγκατάλειψη, διαλυμένα κτίρια που έχουν υποστεί βανδαλισμό,  λάστιχα και σκουπίδια στο ποταμάκι, η περίφραξη έχει γίνει καυσόξυλα, εικόνα καταστροφής. «Σαν να έχουν περάσει 15 χρόνια από την ημέρα που έκλεισε» σχολίασε ο πολιτικός μηχανικός Ηρακλής Καρπούζας.

Γρήγορα το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στην πρώτη προσπάθεια καταγραφής της κατάστασης, αλλά και την επισήμανση σημείων με παγίδες, που μπορούν να δημιουργήσουν κινδύνους σε επισκέπτες (τρύπες καλυμμένες με φύλλα και σκουπίδια κλπ).

Θανάσης Λιακόπουλος: «Δεν ανεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Τα βήματα για να ανοίξει και πάλι το Πλατανόδασος στο κοινό»

Το κακό έχει ήδη γίνει. Σήμερα σημασία έχει το πώς αυτό θα διορθωθεί και το Πλατανόδασος θα μπει και πάλι στη ζωή των δημοτών και των τουριστών του Δήμου μας. Επί αυτού ο Θανάσης Λιακόπουλος έχει συγκεκριμένο σχέδιο:

«Μετά από καταγγελίες δημοτών, αποφασίσαμε να έρθουμε στο Πλατανόδασος Νεοκαισάρειας για να καταλάβουμε σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα. Η ολοκληρωτική καταστροφή μας προσβάλλει, όμως εμείς κοιτάμε μπροστά και έχουμε σχέδιο για να λύσουμε το πρόβλημα και να το ανοίξουμε και πάλι. Προτείνουμε τα εξής βήματα:

·        Πρώτος καθαρισμός του χώρου από ομάδα εθελοντών

·        Φύλαξη του χώρου από τον Δήμο

·        Επίλυση των νομικών και πολεοδομικών ζητημάτων που υπάρχουν σε εκκρεμότητα και για άγνωστο λόγο δεν έχουν λυθεί ως τώρα, αφού πρώτα λάβουμε λεπτομερή ενημέρωση

·        Παράλληλα μας ενδιαφέρει η δημοπράτηση του χώρου για να γίνει μία διαφορετική επένδυση, που θα συνδέσει τον χώρο και πάλι με τους δημότες και τα σχολεία, αλλά θα κατασκευάσει ξενοδοχειακή μονάδα σε χώρο που επιτρέπεται, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μόνιμες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

·        Αν δεν βρούμε τον επενδυτή, θα προχωρήσουμε μόνοι μας με την ένταξη του χώρου σε ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα (πχ γιατί δεν μπήκε ως πρόταση στο Πράσινο Ταμείο;) για να γίνουν οι αναγκαίες επενδύσεις

·        Καθαρισμός, αποψίλωση του δάσους, περίφραξη

·        (Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα γιατί σήμερα ο χώρος είναι επικίνδυνος για πυρκαγιά, που θα θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές)

·        Ριζική αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων

·        Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων

·        Λειτουργία δομών περιβαλλοντικών επιμορφωτικών προγραμμάτων

·        «Υιοθέτηση» του χώρου από περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

·        Λειτουργία στίβου εναλλακτικών δραστηριοτήτων (τοξοβολία, ποδηλασία, αθλοπαιδιές, αναρρίχηση)

·        Το «Νέο Πλατανόδασος» που θα δημιουργήσουμε θα αποτελέσει το νέο «πνεύμονα» ζωής των παιδιών μας και της πόλης μας. Ο σεβασμός στο περιβάλλον και στον πολίτη συνιστούν την πυξίδα των παρεμβάσεων μας.

·        Όλα αυτά θα τα καταθέσω ως πρόταση και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, για να μη χάσουμε άλλον χρόνο. Αν όμως η σημερινή δημοτική αρχή επιλέξει να συνεχίσει την παθητική της στάση στο συγκεκριμένο ζήτημα, η νέα δημοτική αρχή μας μετά τις εκλογές του 2019 θα προχωρήσει ταχύτατα στο έργο».

(Εδώ το βίντεο με τη δήλωσή του: https://www.facebook.com/Liakopoulos.Thanasis/posts/487681148385747?__tn__=K-R)

Ηρακλής Καρπούζας: «Να δούμε τα έγγραφα, τα συμβόλαια και ό,τι έχει υπογραφεί»

Ο πολιτικός μηχανικός Ηρακλής Καρπούζας ήταν ένας από τους δημότες που έδωσαν το παρών το Σάββατο. Σφόδρα ενοχλημένος από την εικόνα εγκατάλειψης και απαξίωσης του χώρου, γρήγορα εντόπισε δεκάδες σημεία που χρήζουν παρέμβασης και δημιουργούν κινδύνους.

«Αντικρίσαμε μια εικόνα πλήρους εγκατάλειψης και απαξίωσης του χώρου που μας προκαλεί θλίψη. Το Πλατανόδασος, πέρα από πνεύμονας πρασίνου και εστία ψυχαγωγίας των πολιτών, αποτελεί και περιουσιακό στοιχείο του Δήμου και των δημοτών του και είναι ανεπίτρεπτο να παρουσιάζει έπειτα από 3 μόλις χρόνια αυτή την κατάσταση.

Ως ενεργός πολίτης πρότεινα στον Θανάση να ζητήσει όλα τα έγγραφα, μισθωτήρια συμβόλαια, πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής του χώρου, καθώς επίσης και τα πολεοδομικά σχέδια νομιμότητας των κατασκευών και το Τοπογραφικό Διάγραμμα που τα συνοδεύει και ορίζει την εκμισθωθείσα έκταση για να έχουμε στα χέρια μας όλα τα δεδομένα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εν έτει 2018 και με την οικονομική κρίση να μαστίζει και την τοπική κοινωνία, πρέπει αν μη τι άλλο να μην απαξιώνουμε από μόνοι μας την δημοτική μας περιουσία, αλλά να την εκμεταλλευόμαστε προς όφελος του πολίτη και να τη συντηρούμε ή ακόμα καλύτερα να της προσδίδουμε υπεραξία.

Είναι απαραίτητο από σήμερα κιόλας να αναληφθούν δράσεις που θα εξασφαλίζουν την ακεραιότητα του χώρου, θα απομακρύνουν τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και σε συνεργασία με την πυροσβεστική να γίνει καθαρισμός του χώρου, ώστε να μη βιώσουμε μια καταστροφική πυρκαγιά.

Αφού λοιπόν γίνουν τα αυτονόητα όπως αρμόζει σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, είναι σημαντικό να εξευρεθούν λύσεις και να αναζητηθεί ο πλέον προσοδοφόρος για το Δήμο τρόπος που και θα ενισχύσει τα ταμεία του, αλλά το κυριότερο θα χαρίσει στους πολίτες του αυτό που έχουν απολέσει. Τη δυνατότητα σε όλους και ιδιαίτερα σε εμάς που έχουμε οικογένειες με μικρά παιδιά να χαρούμε τις ομορφιές του τόπου μας. Η περιουσία του Δήμου, είναι περιουσία όλων μας και πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο πως διαχειρίζεται η όποια αρχή τα χρήματα που καταβάλλει ο πολίτης».

Βέρα Μπαλτατζή: «Πρώτο μας βήμα η οργάνωση εθελοντικής δράσης καθαρισμού του χώρου»

Η εθελόντρια Βέρα Μπαλτατζή, υπεύθυνη του τομέα εθελοντισμού του συνδυασμού μας, ήταν ξεκάθαρη: «Μετά την πρώτη εικόνα της απογοήτευσης, πρέπει να περάσουμε στα έργα. Θα προτείνουμε την οργάνωση μίας εθελοντικής δράσης καθαρισμού του χώρου, προσκαλώντας όλες τις εθελοντικές ομάδες και συλλόγους του τόπου μας. Δεν μας ενδιαφέρει το ποιος θα είναι ο επικεφαλής, μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, να προστατεύσουμε ένα στολίδι του Δήμου μας».

Ο δημοτικός συνδυασμός του Θανάση Λιακόπουλου προτάσσει την επαναλειτουργία του Πλατανόδασους Νεοκαισάρειας και θα επανέλθει στο θέμα πολύ σύντομα. Έχουμε τη βούληση, ξέρουμε τι θέλουμε να δημιουργήσουμε και θα προχωρήσουμε στην κατεύθυνση αυτή. Γιατί ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!

Θανάσης Λιακόπουλος

Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης

thanasis.liakopoulos@yahoo.com

Θανάσης Λιακόπουλος Εκλογές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top