Τρίτη 14 Ιουλ 2020 14:29      

Θετικός απολογισμός παρά τις δυσκολίες για το 44ο Φεστιβάλ Ολύμπου

Θετικό ήταν το πρόσημο για το 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, το οποίο, παρά τις δυσκολίες που οφείλονταν σε εξωγενείς παράγοντες, κατάφερε να σταθεί όρθιο, να  θέτει ακόμη υψηλότερους στόχους προκειμένου να ανοίξει περισσότερο τους ορίζοντές του.

Στη συνέντευξη τύπου, που έδωσαν το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Νοεμβρίου ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου, έγινε ο απολογισμός των πεπραγμένων τη χρονιάς που πέρασε, καθώς και ενημέρωση για τον σχεδιασμό του 2016, χρονιά που το Φεστιβάλ θα συμπληρώσει 45 συναπτά έτη παρουσίας και προσφοράς στον πολιτισμό. Παρόντες στη συνέντευξη εκ μέρους του ΟΡΦΕΟ ο πρόεδρος Γρηγόρης Παπαχρήστος, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Ζαφείρω Κουσιοπούλου, Χάιδω Παπαχατζή και Περικλής Χατζηγιάννης, καθώς και το μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής Μελίνα Παπαδοπούλου.

Ικανοποιητική η προσέλευση

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαχρήστος, το 2015 ήταν μια δύσκολη χρονιά, αλλά το γενικό αποτέλεσμα ήταν θετικό, τόσο σε επίπεδο συμμετοχής του κόσμου όσο και σε επίπεδο εισπρακτικό. «Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον αιφνιδιασμό λόγω του δημοψηφίσματος και των capital controls και αναπροσαρμόσαμε το πρόγραμμα με αποτέλεσμα η ανταπόκριση του κόσμου να είναι ικανοποιητική» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνολικά από 32 εκδηλώσεις, που ήταν αρχικά προγραμματισμένες, πραγματοποιήθηκαν οι 26.

Τιμώμενη χώρα ήταν το Μαρόκο, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα να υπάρξει προσέγγιση με έναν ξεχωριστό πολιτισμό όσον αφορά τη μουσική, τα εικαστικά, κ.α. Ξεχωριστή ήταν η εκδήλωση με την ομιλία του μαροκινού αρχαιολόγου, ο οποίος ανέπτυξε τους αρχαίους δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και το Μαρόκο. «Ήταν μια θετική συνεργασία. Ήρθε στην Πιερία ο πρέσβης του Μαρόκο και ανοίγουν πλέον και άλλοι δρόμοι συνεργασίες σε οικονομικό, τουριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο. Γι’ αυτό το σκοπό θα έρθει ο πρόξενος του Μαρόκο προκειμένου να επισκεφθεί συγκεκριμένες μονάδες του νομού» σημείωσε ο κ. Παπαχρήστος.

Όσον αφορά στο οικονομικό επίπεδο, το Φεστιβάλ κατάφερε να ανταπεξέλθει λίαν ικανοποιητικά στις ανάγκες του, δίχως να καταγραφεί παθητικό στα οικονομικά. «Αντιμετωπίσαμε όλα τα έξοδα από τις εισπράξεις» τόνισε ο πρόεδρος. Έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στις αρχαιολογικές ομιλίες, όπως αυτή που έγινε στην αρχαία Πύδνα, όπου, όπως υπογράμμισε, έχουν βρεθεί εξαιρετικής σημασίας ευρήματα.

Τιμώμενη χώρα η Ρουμανία

Στο 45ο Φεστιβάλ Ολύμπου τιμώμενη χώρα θα είναι η Ρουμανία, κάτι το οποίο είχε ζητηθεί και από τους φορείς της Πιερίας, αφού υπάρχει εδώ και χρόνια πολυεπίπεδη συνεργασία με τη βαλκανική χώρα. Σύντομα θα βρεθεί στο νομό αντιπροσωπεία ώστε να καθοριστούν οι τομείς συνεργασίας, οι εκδηλώσεις κ.ο.κ. «Στόχος μας είναι το 2016 το Φεστιβάλ Ολύμπου να ανοίξει ακόμη περισσότερο τους ορίζοντές του και να πάψει να είναι ένα επαρχιακό φεστιβάλ και να γίνει το φεστιβάλ της Κ. Μακεδονίας και γιατί όχι και ολόκληρης της Μακεδονίας.

Θέλουμε συνεργασία και με άλλα φεστιβάλ, ενώ είμαστε το μόνο φεστιβάλ που έχει υιοθετήσει το θεσμό της τιμώμενης χώρας. Φέτος μάλιστα θα υπάρξει πρόσκληση προς τις χώρες που έχουν ήδη τιμηθεί προκειμένου να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας, ακόμη και να εντάξουν εκδηλώσεις τους στο πρόγραμμα και να αναπτύξουμε συνεργασίες σε άλλα επίπεδα. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα να δώσουμε στο Φεστιβάλ μια νέα διάσταση» επισήμανε ο κ. Παπαχρήστος.

Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ώστε το Φεστιβάλ Ολύμπου να ενταχθεί σε προγράμματα μαζί με άλλα φεστιβάλ και άλλους αρχαιολογικούς χώρους του νομού. Έχουν επίσης ανακοινωθεί προγράμματα, τα οποία έχουν εντοπιστεί από τη διοίκηση του ΟΡΦΕΟ και υπάρχει συζήτηση με την Περιφέρεια, την Πιερική Αναπτυξιακή, το «Διάζωμα» ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που δίνουν.

Ευχαριστίες

Ο κ. Παπαχρήστος ευχαρίστησε όλους τους ανθρώπους, τους φορείς και τις επιχειρήσεις που στήριξαν φέτος το Φεστιβάλ. Αρχικά τους τρεις δήμους της Πιερίας και πρώτα απ’ όλους το δήμο Κατερίνης, ο οποίος συνέβαλε με μια γενναία χρηματοδότηση στο φετινό πρόγραμμα, το δήμο Δίου-Ολυμπου, που είναι και ο οικοδεσπότης των περισσότερων εκδηλώσεων, αλλά και το δήμο Πύδνας-Κολινδρού, με τον οποίο προσδοκάται η μελλοντική συνεργασία να είναι στενότερη. Ευχαρίστησε επίσης την Αντιπεριφέρεια, το Επιμελητήριο, τους ιδιώτες-χορηγούς και τα μέσα ενημέρωσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε προς τους εθελοντές του Φεστιβάλ, που κάνουν σημαντική δουλειά και δίνουν κάθε χρόνο το παρών με μεγάλη προθυμία. Τέλος, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στο Δ.Σ., οι οποίοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και που πολλές φορές συμβάλλουν αφιλοκερδώς ακόμη και «βάζοντας το χέρι στην τσέπη».

Ακολουθείστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook
 

Aπολογισμός
Scroll to Top