Παρασκευή 21 Φεβ 2020 20:15      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι είναι η πατρίδα μας;

Πριν με πιάσει η φούρια του προεκλογικού αγώνα και όσο ακόμα είχα λίγο χρόνο, σκεφτόμουν ορισμένα πράγματα για το πώς διαμορφώθηκαν οι πολιτικές συνθήκες. Σκεφτόμουν για παράδειγμα ότι ορισμένα κανάλια έκαναν εξαιρετική δουλειά αυτά τα χρόνια: συστηματικά αποδομούσαν το έργο της κυβέρνησης, πρόβαλλαν το έλασσον αντί του μείζονος, έκαναν προσωπικές επιθέσεις (λέγεται και «δολοφονία χαρακτήρων»), εργαλειοποίησαν τον πόνο των συμπολιτών μας (εννοώ τις καταχρηστικές αναφορές στην ιερή μνήμη των θυμάτων στο Μάτι).

Ωστόσο καλό είναι να μη μας διαφύγουν ουσιαστικές λεπτομέρειες: τα τελευταία χρόνια πέρα από τις στρατευμένες αντικυβερνητικές εκπομπές που προβάλλονταν, συγκεκριμένα είδη εκπομπών σάρωσαν στην τηλεθέαση.

Θα αναφερθώ πρώτα από όλα στα περίφημα ριάλιτυ σόου-παιχνίδια επιβίωσης. Πολλοί συμπολίτες μας καθηλώθηκαν μπροστά από τις οθόνες τους παρακολουθώντας αυτές τις εκπομπές. Αξίζει να σκεφτούμε λίγο το μήνυμά τους: ξεκινάμε από μια ομάδα εναντίον άλλης ομάδας και στο τέλος καταλήγουμε στον κανιβαλισμό: άτομο εναντίον ατόμου και όλα επιτρέπονται για το έπαθλο. Για ένα διάστημα μάλιστα μία από αυτές προβαλλόταν ως ΕΛΛΑΔΑ εναντίον ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Εντελώς αυθαίρετα δηλαδή ένα κανάλι απευθυνόταν στο πατριωτικό αίσθημα του κόσμου, θαρρείς και δεν επρόκειτο για μια τηλεοπτική εκπομπή που στόχο έχει τις καλοπληρωμένες διαφημίσεις και τα κέρδη αλλά για μια επίσημη διακρατική διοργάνωση, όπου οι δυο εθνικές ομάδες έρχονται αντιμέτωπες. 

Ένα άλλο είδος εκπομπής που σημείωσε μεγάλη επιτυχία είχε να κάνει με τη σχέση μεταξύ των δύο φύλων. Το μήνυμα προς τους νέους ανθρώπους σαφές: και ο έρωτας και το φλερτ και το συναίσθημα είναι απλώς τα μέσα για να πας μπροστά στη ζωή εσύ ως άτομο. Η ένταξη σε ομάδες ή το να είσαι ζευγάρι με κάποιον/α είναι απλώς τα προστάδια για την απόλυτη ατομική επιτυχία. Επιτυχία μπορεί να έχει όποιος εκμεταλλεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, ευτυχία έχει; 

Πολύς κόσμος επίσης παρακολουθούσε εκπομπές ταλέντων στο τραγούδι: το ταλέντο, η αγάπη για το τραγούδι γίνονταν ένα μείγμα με τον ναρκισσισμό, τη φιλαυτία και την αυτοπροβολή. Το μήνυμα που περνούσε; Καλή είναι η τέχνη, αρκεί να κάνεις λεφτά. 

Σκεφτόμενος όλα αυτά τα σύνδεσα με τις δηλώσεις του κ. Βορίδη στην εκπομπή Άλλη Διάσταση (4-6-2019). Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι ιδεολογικοί πυλώνες της Νέας Δημοκρατίας είναι το άτομο, η ατομικιστική ελευθερία, όπως διευκρίνισε, και το έθνος. Αν όμως, φίλε αναγνώστη, τα προεκτείνεις, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει ένα παράδοξο· αυτά τα δύο δεν τέμνονται: ένας άνθρωπος που μαθαίνει από το περιβάλλον του (και εθίζεται από τηλεοπτικές εκπομπές) να είναι βαθιά ατομοκεντρικός (να φροντίζει μόνο τον εαυτό του και τα δικαιώματά του δηλαδή), δεν μπορεί να έχει χρόνο και διάθεση για οποιαδήποτε κοινή, συλλογική υπόθεση. Τούτη την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και ζητούμενο είναι να περάσουμε από το εγώ στο εμείς. Ο τρόπος ζωής, η κουλτούρα μας, η πίστη του λαού μας, οι τέχνες μας είναι βαθιά κοινοτικές: από την Εκκλησία του Δήμου ως τις εκκλησιές στο επίκεντρο βρίσκεται ο λαός. Άλλωστε ο κ. Βορίδης είναι άριστος νομικός: γνωρίζει ότι το ζήτημα έχει λυθεί από τα πρώτα κιόλας ελληνικά Συντάγματα και ότι η εξουσία πηγάζει από τον Λαό. Όσοι μοιράζονται την ίδια παιδεία με το σύνολο του πληθυσμού, ζουν σε αυτό τον τόπο και τον αγαπούν, είναι ο λαός και το έθνος αυτού του τόπου. Πρόκειται για έννοιες αδιαχώριστες και άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Η υπερπροβολή του ατόμου είναι μια στρέβλωση αυτής της υγιούς σχέσης και βλάπτει την αγάπη για τα κοινά και την πατρίδα. 

Αυτή η πατρίδα λοιπόν μας θέλει όλους, μας έχει ανάγκη όλους και δεν περισσεύει κανένας. Αντιθέτως στόχος είναι να επιστρέψουν όλες οι υγιείς δημιουργικές δυνάμεις στην πατρίδα. Αυτή είναι η πατρίδα μας: οι άνθρωποί της με τα καλά τους και τα κακά τους, με τους καημούς, τους πόθους και τις ελπίδες τους. Με αλληλεγγύη, με μεράκι και φιλότιμο, με γνήσιο ενδιαφέρον για τον άλλο και κατανόηση για το πρόβλημά του θα προοδεύσουμε και θα προκόψουμε. 

Ζαρώτης Διονύσης,
υποψήφιος βουλευτής Πιερίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑ Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top