Κυριακή 25 Οκτ 2020 3:50      

Τι κρύβει ο «ξαφνικός έρωτας» με τις ΗΠΑ – Η αμερικανική διείσδυση και τα νέα όπλα

O ξαφνικός έρωτας της Αριστεράς με τις Ηνωμένες Πολιτείες ξάφνιασε πολλούς. Η αποθεωτική υποδοχή της αμερικανικής επιχειρηματικής αποστολής στη ΔΕΘ ασφαλώς κι έπρεπε να γίνει αφού η Ελλάδα αναζητά επενδυτές από το εξωτερικό.

Όμως, η αποθέωση που επιφύλαξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους Αμερικανούς, φτάνονταν να μιλά μέχρι και για κοινούς αγώνες, ήταν ασφαλώς έκπληξη για όσους γνωρίζουν το χώρο της Αριστεράς.

Το «ευχαριστώ» που είχε πει μετά την κρίση των Ιμίων ο Κώστας Σημίτης καλύφθηκε μεγαλοπρεπώς από την… κυβίστηση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος από διαδηλωτής κατά της επίσκεψης Κλίντον στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πραγματιστή, φίλο της αμερικανικής πολιτικής.

Όλα αυτά μπορούν να χαρακτηριστούν και real politic, αν δεν υπήρχε πίσω από αυτά ένα μεγάλο εξοπλιστικό πακέτο που τα επόμενα χρόνια θα ξεδιπλωθεί και που φυσικά έχει ως πρώτο θέμα την αναβάθμιση των F-16, με προϋπολογισμό τουλάχιστον 1,6 δις ευρώ.

Αλλά η αμερικανική επέκταση στην Ελλάδα συνδέεται όχι τόσο με εμπορικές συναλλαγές ή μεγάλα επενδυτικά project αλλά με το ευρύτερο γεωπολιτικό – πολεμικό σκηνικό στη Μεσόγειο.

Νέες βάσεις
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal σε άρθρο της, σε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα βρίσκεται το αμερικανικό Πεντάγωνο, με στόχο την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και της παρουσίας των ΗΠΑ σε ελληνικά εδάφη, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους, οι ΗΠΑ έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ελλάδα σηματοδοτώντας μια πιθανή κίνηση στην ανατολική Μεσόγειο εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία.

«Υπάρχουν τόσο γεωπολιτικοί όσο και γεωγραφικοί παράγοντες που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική περιοχή για τον αμερικανικό στρατό», ανέφεραν. «Από πολιτικής απόψεως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας βρίσκονται σε εξαιρετικό σημείο και τα δύο κράτη ανησυχούν για τον εταίρο του ΝΑΤΟ, την Τουρκία. Το άρθρο αναφέρει ότι οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα είναι ιδανικές «για ετήσια εκπαίδευση πτήσεων και φιλοξενεί τόσο ελληνικές βάσεις όσο και αυτές του ΝΑΤΟ».

«Ίσως το πιο σημαντικό για τις ΗΠΑ είναι πως, τόσο η τρέχουσα ελληνική κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση είναι δεκτικοί, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν τις τελευταίες ημέρες. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι βλέπουν μια ευκαιρία για αυξημένη χρήση των ελληνικών εγκαταστάσεων και για τη εγκατάσταση περισσότερων στρατευμάτων σε προσωρινή βάση».

Επίσης τονίζεται ότι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επεκτείνουν τη χρήση των ελληνικών βάσεων καθώς ήδη από την άνοιξη αυτή άρχισαν να λειτουργούν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper, από τη βάσης της Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Και ελικόπτερα
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι εκπρόσωποι των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται στις ΗΠΑ προκειμένου να επιλέξουν τα ελικόπτερα Kiowa για την Αεροπορία.

Όπως αναφέρει το hellas journal , ανώτερο στέλεχος της Αεροπορίας Στρατού ως επικεφαλής ελληνικού κλιμακίου, μαζί με ιπταμένους και τεχνικό προσωπικό βρίσκεται στις Ηνωμένες πολιτείες και ανάμεσα από εκατοντάδες ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης Kiowa, εκκινούν τις διαδικασίες του τελικού ελέγχου και επιλογής εκείνον που θα προαχθούν για να στελεχώσουν με τη δυναμική τους τα νέα «readiness» στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Πληροφορίες από την Αεροπορία Στρατού εκείνο που σημειώνουν ως το πιο θετικό σενάριο είναι τα Kiowa το πολύ έως τον Μάρτιο του 2019, να είναι βαμμένα με τα Ελληνικά χρώματα ώστε να τηρηθούν οι χρόνοι επιλογής και παράδοσης στην χώρα μας. Τα OH-58D Kiowa Warrior που έχει αγοράσει η Ελλάδα είναι 70 στον αριθμό, 36 πλήρως επιχειρησιακά και εξοπλισμένα σαν μικροί «αστακοί», 24 θα λειτουργήσουν ως back up των πρώτων και 10 θα είναι εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Η αναβάθμιση των F – 16
Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Απριλίου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υπέγραψε την απόφαση κατακύρωσης της αναβάθμισης μαχητικών F-16C/D Fighting Falcon της ΠΑ στην έκδοση F-16V, κατόπιν προηγούμενης απόφασης του ΚΥΣΕΑ, με την οποία είχε εγκριθεί η ενεργοποίηση και υλοποίηση του υποπρογράμματος «Αναβάθμιση Μαχητικών Α/Φ F-16 της ΠΑ» και με την εμπλοκή του αρχικού κατασκευαστή των αεροσκαφών, Lockheed Martin.

Ειδικότερα, με την απόφαση αυτή αποφασίσθηκε η χρηματοδότηση του προγράμματος, διάρκειας 11 ετών και ύψους 1.232.351.577 ευρώ ($1.528.115.956), πλέον κρατήσεων 6% από πιστώσεις του υπό κατάρτιση Μακροπρόθεσμου Προγράμματος Προμήθειας Αμυντικού Υλικού και των αντίστοιχων Τριετών Κυλιόμενων Προγραμμάτων. Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ προβλέπει την καταβολή 180 εκατ. ευρώ τα έτη 2018, 2019 και 2020, 200 εκατ. το 2021, 220 εκατ. το 2022 και 272,3 εκατ. κατά τα έτη 2023-2028 και η αποδοχή του από την αμερικανική πλευρά αποτελεί προϋπόθεση για την εκτέλεση πληρωμών της σχετικής Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής (LOA), για την υπογραφή της οποίας εξουσιοδοτήθηκε σχετικά ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών. Στο συνολικό κόστος συμπεριλαμβάνεται η παροχή εφοδιαστικής υποστήριξης μέσω σύμβασης Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS). Στόχος του προγράμματος, που θα υλοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, είναι η παράδοση των τεσσάρων πρώτων αεροσκαφών (δύο μονοθέσιων και δύο διθέσιων) στις αρχές του 2021.

ΗΠΑ Εξωτερική πολιτική

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top