Τρίτη 18 Φεβ 2020 4:56      

Τί πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο του παχέος εντέρου?

Πώς προκαλείται ο καρκίνος στο παχύ έντερο?

Το παχύ έντερο αποτελεί σημαντικότατο μέρος του πεπτικού μας συστήματος. Όταν κάποια στιγμή τα κύτταρα του βλεννογόνου για διαφορετικούς λόγους αρχίζουν και πολλαπλασιάζονται (γονίδια, περιβαλλοντικοί παράγοντες, εξωτερικά νοσογόνα) δημιουργούνται πολύποδες, οι οποίοι σε βάθος χρόνων και αν επέλθουν και άλλες γονιδιακές βλάβες μπορεί να εξαλλαγούν και να δημιουργήσουν καρκίνο.

 

Ποιοί παράγοντες ενοχοποιούνται στις μέρες μας?

Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η κληρονομικότητα (όπως σε κάποια σύνδρομα) και το γονιδιακό «φορτίο» καθενός μας. Το κάπνισμα και η κατάχρηση οινοπνεύματος, η μεγάλη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών,  κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών  καθώς και διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες. Επίσης η παχυσαρκία και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, όπως Ελκώδης κολίτιδα και Νόσος Crohn.

 

Εγώ έχω εκκολπωματίτιδα παχεός εντέρου. Να ανησυχώ?

Η εκκολπωματίτιδα είναι μια συνήθης χρόνια φλεγμονή του παχέος και συχνότερα του σιγμοειδούς, η οποία αποτελεί  συνέπεια της εκκολπωμάτωσης (δηλαδή της απλής ύπαρξης εκκολπωμάτων) και συναντάται πλέον συχνά στην ώριμη ηλικία. Προκαλεί πόνο ιδίως σε οξύ στάδιο στην αριστερή κάτω κοιλία, αλλά δεν συνδέεται με κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση, τον υπέρηχο, την αξονική τομογραφία και την κολονοσκόπηση.  Η θεραπεία της είναι αρχικά με ειδική αντιβιοτική θεραπεία και αναλγητικά και σε υποτροπές ή επιπλοκές μόνο η χειρουργική επέμβαση. Στις μέρες μας πραγματοποιείται με λαπαροσκοπική επέμβαση σε οργανωμένες κλινικές από έμπειρους χειρουργούς.

 

Ποιά είναι τα σημεία κινδύνου που θα μας κάνουν να υποψιαστούμε τον καρκίνο του παχέος?

Το χάσιμο βάρους σε μικρό χρονικό διάστημα , η σιδηροπενική αναιμία, ο χαμηλός αιματοκρίτης, μια συνεχιζόμενη κακουχία και αδυναμία. Η αποβολή αίματος μαζί με τα κόπρανα, συνήθως σκούρου χρώματος, θα μας οδηγήσει στην κολονοσκόπηση σε κάποιον γαστρεντερολόγο. Απώλεια αίματος βέβαια έχουμε συχνοτερα και σε καλοήθεις παθήσεις όπως εκκολπωμάτωση, αγγειοδυσπλασίες, ραγάδες δακτυλίου και αιμορροίδες. Σε αυτές τις τελευταίες περιπτώσεις θα πρέπει να συμβουλευόμαστε άμεσα εναν ειδικό χειρουργο για μια πρωκτολογική εξέταση.

 

Τί εξετάσεις να κάνω για την πρόληψη?

Μια γενική αίματος, ένας υπέρηχος κοιλίας και μια κολονοσκόπηση είναι απαραίτητες μετα τα 50, σίγουρα νωρίτερα αν υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια.

Επί ενδείξεων ή συμπτωμάτων τότε απαραίτητη είναι και μια βιοψία μέσω πολυπεκτομής όπως και μία αξονική τομογραφία.

 

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τη δημιουργία καρκίνου παχέος εντέρου?

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε οτι ο καρκίνος του παχέος εντέρου προλαμβάνεται και οτι μόνο με την έγκαιρη διάγνωση και σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση είναι δυνατόν να θεραπευτεί πλήρως. Μειωμένο κίνδυνο στατιστικά έχουν αυτοί που καταναλώνουν τακτικά φυτικές ίνες και ω3 λιπαρά. Προστατευτική δράση φαίνεται να έχουν το ασβέστιο, η βιταμίνη D, η ασπιρίνη και το φυλλικό οξύ φυσικά σε λελογισμένη χρήση και επί ενδείξεων.

 

Ποιά είναι η θεραπεία στις μέρες μας?

Ακρογωνιαίο λίθο αποτελεί η σωστή και έγκαιρη χειρουργική επέμβαση από ειδικούς χειρουργούς-ογκολόγους σε σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες κλινικές. Επικουρικές και πολύ σημαντικές θεραπείες είναι η ενδεχόμενη χημειοθεραπεία που διευκολύνεται συνήθως μέσω ενός ειδικού καθετήρα Port, ιδίως σε μεταστατική νοσο, η ακτινοθεραπεία, συνήθως σε καρκίνο ορθού και η ανοσοθεραπεία. Μπορεί να προηγούνται ή να έπονται του χειρουργείου και αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης και τον κίνδυνο υποτροπής.

                                                                                        

Περικλής Αν. Δημάσης MD

Γενικός Χειρουργός/ Μαστολόγος

Χειρουργική Κοιλίας, Μαστού, Ενδοκρινών αδένων

Λαπαροσκοπική Χειρουργική/Ογκολογία/Πρωκτολογία

υγεία Περικλής Δημάσης Καρκίνος του Παχέως Εντέρου

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top