Κυριακή 9 Αυγ 2020 14:28      

Τόμσεν: Θα πάρει πολλά χρόνια ακόμη για να βγει η Ελλάδα από την κρίση

Την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Παράλληλα ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν πολύ υψηλότερο απ' ότι ανέμενε το ΔΝΤ. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου ο Πολ Τόμσεν παραδέχθηκε ότι θα πάρει ακόμη πολλά χρόνια να βγει η Ελλάδα από την κρίση. 

Είχε προηγηθεί η ερώτηση ως εξής: «Κύριε Τόμσεν, με κάθε σεβασμό, κάθε μέρα ακούμε τα ίδια. Αριθμοί, αριθμοί, αριθμοί και διαφωνίες ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του δράματος. Στις 9 Μαϊου θα «γιορτάσετε» μαζί με την ελληνική κυβέρνηση και τους άλλους δανειστές επτά χρόνια μνημονίων και προγραμμάτων. Είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνήστε πως επτά χρόνια είναι πάρα πολλά. Οι Έλληνες θέλουν να ακούσουν κάτι άλλο. Μπορείτε να μας πείτε, σήμερα, για πόσα χρόνια ακόμη θα συνεχίζεται αυτή η τραγωδία; Επίσης, σας έχω ρωτήσει πολλές φορές: Ποιός είναι υπεύθυνος; Οι δανειστές; Η ελληνική κυβέρνηση; »
 

«Θα πάρει χρόνια…»

Ο  κ.Τόμσεν απάντησε: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές».  Πρόσθεσε: «Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», αφήνοντας να εννοηθεί ότι απέχει πολύ ακόμη η ώρα εξόδου της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

Τα δάνεια από ΔΝΤ

Αναφερόμενος στο κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα με κεφάλαια του ESM, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία κίνηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει καλύτερη πορεία για το ελληνικό χρέος και αυτό να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Τόνισε ακόμη ότι το βασικό θέμα το οποίο τίθεται αυτή τη στιγμή προς συζήτηση είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 

Πολ Τόμσεν Συνέντευξη τύπου Πρωτογενές πλεόνασμα ΕΛΣΤΑΤ ΔΝΤ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top