Τετάρτη 18 Οκτ 2017 8:55      

Το top 5 των φαρμάκων που χορηγούνται πιο συχνά στους Έλληνες

Στοιχεία για τη «φαρμακοληψία» στην Ελλάδα περιλαμβάνονται σε εθνική μελέτη για τη διατροφή και την υγεία του Έλληνα που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.000 ενηλίκων στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΡΙΑ του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στην πρώτη πεντάδα των πιο συχνά συνταγογραφούμενων βρίσκονται τα φάρμακα για την υπέρταση, τη χοληστερίνη, το θυρεοειδή, αντιθρομβωτικά και φάρμακα για τον διαβήτη.

Ειδικότερα, ένας στους 4 Έλληνες λαμβάνει φάρμακα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ένας στους πέντε για να μειώσει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, περισσότεροι από ένας στους 10 (12,3%) για τη θεραπεία του θυρεοειδούς, αντιθρομβωτικά λαμβάνει το 12,3% και φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη το 8,5%. Σε υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η κατανάλωση των αντικαταθλιπτικών με περίπου το 5% των Ελλήνων να δηλώνει ότι λαμβάνει σχετικό φάρμακο. Αντίστοιχο ποσοστό Ελλήνων καταναλώνει αγχολυτικά.

Σύμφωνα με την έρευνα: το 41,7% των Ελλήνων φέρει ενδείξεις υπέρτασης, το 13% έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και το 11,4% των ενηλίκων πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ η χρόνια κατάθλιψη είναι ένα πρόβλημα που αφορά περισσότερο τις γυναίκες (11,4%) και λιγότερο τους άνδρες (3,1%).

Συνολικά τρεις στους πέντε ενήλικες (59,6%) δήλωσαν ότι πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα, ενώ η αναλογία αυξάνει στους εννέα στους δέκα στις ηλικίες άνω των 65 ετών (90,3%).
Για τους πιο νέους τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στις γυναίκες χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης (73,7%).

Πηγή: www.onmed.gr

Φάρμακα Υδρία ΚΕΕΛΠΝΟ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top