Σάββατο 27 Φεβ 2021 14:38      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τριάντα χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της Σχολής Γονέων Κατερίνης

Τριάντα χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε η Σχολή Γονέων Κατερίνης.

Στα χρόνια αυτά  παρουσίασε όλη σχεδόν τη διανόηση της Ελλάδας, πάνω σε  ένα ευρύ φάσμα που άρχιζε από τη θεολογική φιλοσοφική σκέψης  και έφτανε στα τρίσβαθα της επιστήμης. 

Θα ήταν δύσκολο να αναφέρουμε όλους αυτούς που κατέθεσαν την επιστημονική τους γνώση, για τη λειτουργία αυτού του  άτυπου ανοικτού Πανεπιστημίου στην Κατερίνη.
Ιδρύθηκε το 1989 από τον δικηγόρο και Επιμελητή Ανηλίκων κ. Δ. Δημηνά και έκτοτε λειτουργεί αδιάκοπα με τη μορφή Ανοικτού Πανεπιστημίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο κάθε έτους.

Πρώτος πρόεδρος υπήρξε ο      Θεόδωρος ΣΤΑΜΑΤΗΣ   από το   15-4-1989   έως   17-1-1996, Δεύτερος Πρόεδρος  ο  Δημήτριος ΔΗΜΗΝΑΣ  από            17-1-1996  έως   18-2-2000

Τρίτος Πρόεδρος   ο Στέλιος ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ    από  18-2-2000  έως    2-6-2005 (ημερομηνία θανάτου του) και Τέταρτος Πρόεδρος   ο Κωνσταντίνος ΚΟΡΟΜΠΙΛΗΣ  2-6-2005    έως   σήμερα.

Τα πολλαπλά ερεθίσματα που είχε ο ιδρυτής της σχολής Δημήτριος Δημηνάς  ως Επιμελητής Ανηλίκων τον οδήγησαν στην σκέψη ότι πολλές φορές το οικογενειακό  περιβάλλον είναι αυτό που δημιουργεί τις συνθήκες για την παραβατικότητα των ανηλίκων και  επομένως η εκπαίδευση των γονέων είναι εκ των ων ουκ άνευ. Άρχισε με τον  τότε Εισαγγελέα Θεόδωρο Σταμάτη ως πρόεδρο, τη δύσκολη πορεία της δημιουργίας της σχολής γονέων και  την προσέλκυση επιστημόνων ως εισηγητών στα εβδομαδιαία μαθήματα. 

Η αίθουσα συνεδριάσεων του Πνευματικού Κέντρου Κατερίνης αποδείχθηκε πολλές φορές μικρή για να χωρέσει το ακροατήριο που κάθε φορά γινόταν και πιο μεγάλο, ανάλογα βέβαια και με τον εισηγητή και το ενδιαφέρον του θέματος. 

Δεν ήταν όμως μόνο εισηγητές αλλά και οι πνευματικοί άνθρωποι της Πιερίας, που κατέθεταν τις απόψεις τους, θέτοντας ερωτήματα και διευρύνοντας τη συζήτηση. 

Στις δύσκολες στιγμές για τη συνέχεια της λειτουργίας της σχολής, βρέθηκαν άνθρωποι που βοήθησαν οικονομικά και κράτησαν ζωντανό αυτό το κύτταρο της γνώσης που σε πείσμα των καιρών, και των πολλαπλών ερεθισμάτων της εποχής δεν παύει να έχει φανατικούς  υπηρέτες και θιασώτες. 

Σήμερα μετά από 30 χρόνια καθιέρωσης και καταξίωσης και με τη δυναμική  διοίκηση του σημερινού προέδρου Κωνσταντίνου Κορομπήλη, η Σχολή Γονέων  αντιμετωπίζει λιγότερα προβλήματα και έχει εξασφαλισμένες τις χορηγίες, με ακούραστους συμπαραστάτες το διοικητικό συμβούλιο.

Η θεματική ενότητα της 30ετούς επετείου ήταν αφιερωμένη στους Εφήβους. Τους εφήβους που είναι το αύριο της κοινωνίας μας. Αν και η έννοια της εφηβείας, όπως ισχυρίζονται οι ανθρωπολόγοι είναι προϊόν του δυτικού πολιτισμού, καθώς οι τελετές ενηλικίωσης των πρωτόγονων άρχιζαν από την ηλικία των 11 ετών, όπου ο άνθρωπος είχε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, οι σημερινοί έφηβοι ζουν στον προθάλαμο της προετοιμασίας, αποκομίζοντας γνώσεις και εφόδια για τη ζωή που τους περιμένει. 

Οι διδασκαλίες στο ευρύ αυτό θέμα ήταν πάντα στις προτεραιότητες της Σχολής Γονέων, και οι εισηγήσεις του χθεσινού συνεδρίου υπήρξαν ενδιαφέρουσες και διαφωτιστικές πάνω στην  αναζήτηση της ταυτότητας του εφήβου και του ρόλου του στην οικογένεια και την κοινωνία. 

Θα σταθούμε ειδικά στην επισήμανση του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στο χαιρετισμό του για το διήμερο συνέδριο ότι «σήμερα χρειάζεται   ιδιαίτερη προστασία της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας. Είναι μια κατάσταση της νεωτερικότητος η οποία σήμερα απειλείται υπό της λεγόμενης «οπτικής επαναστάσεως» και της κυριαρχίας των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας». 

Θα κλείσουμε με μια ευχή. Να έχει μακροημέρευση η Σχολή Γονέων Κατερίνης και να είναι πάντα χρήσιμη στους  ανθρώπους της πόλης μας.

Ο.Β.

Σχολή Γονέων Κατερίνης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top