Παρασκευή 15 Ιαν 2021 19:46      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τροπολογία στη Βουλή για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Τροπολογία που επιχειρεί να επιλύσει εμπλοκές στην διαδικασία του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού της ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ κατέθεσε το υπουργείο Ενέργειας στην Βουλή και στο νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την προωθούμενη ρύθμιση «επανακαθορίζεται η νέα σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου της Δημόσιας Εταιρείας Συμμετοχών ΑΔΜΗΕ και συγκεκριμένα ορίζεται ότι στην εν λόγω εταιρεία μεταβιβάζεται το σύνολο των μετοχών επί της Εταιρείας Συμμετοχών που κατέχουν τοπ Ελληνικό Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ ως μέτοχοι της ΔΕΗ.

Ορίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της αποτίμησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ είτε άπαξ είτε διαδοχικά έως του ποσού της ως άνω αποτίμησης με την καταβολή μετρητών ή με την εισφορά σε είδος ή τον συνδυασμό και των δύο.

Η προαναφερόμενη εισφορά σε είδος μπορεί να πραγματοποιηθεί με εκχώρηση απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και φορολογικών απαιτήσεων, γεγενημένων ή μελλοντικών, έναντι της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ για τις οποίες έχει ήδη οριστεί, κατά τα ισχύοντα, ως νόμιμος εκδοχέας η ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. Σε περίπτωση εκχώρησης φορολογικών απαιτήσεων, το ύψος αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το φόρο εισοδήματος που θα αντιστοιχούσε σε κάθε μια από τις εταιρείες αυτές.

Εισάγεται η υποχρέωση της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ για επιστροφή του προϊόντος της είσπραξης των ως άνω φορολογικών απαιτήσεων στο Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπτωση ενδεχόμενης χρηματοδότησης που θα λάβει από αυτό για την εξόφληση του τιμήματος απόκτησης μετοχών της ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

Προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αρχικής τιμής για την εισαγωγή της μετοχής της Εταιρείας Συμμετοχών στην οργανωμένη αφορά κινητών αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών».

ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ Βουλή Τροπολογία Υπουργείο Ενέργειας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top