Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου
Γράφει η Ελένη Σιδηροπουλου
Τα τσορέκια των Φώτων εξού και η ονομασία τα έκαναν οι γυναίκες στον Πόντο την παραμονή των Φώτων αλμυρά ή γλυκά με αυτά κερνούσαν τον Πάπα με τα παιδιά που είχαν πιάσει το σταυρό την ημέρα των Θεοφανείων όπου γυρνούσαν να ραντίζουν τα σπίτια !!
Τα τσορέκια τα εδιναν επίσης κα στα κάλαντα των Φώτων !!!….
ΥΛΙΚΑ:
- 800 γρ αλεύρι
- 40 γρ φρέσκια μαγιά
- 1 κ.γλ. ζάχαρη
- 1 κ.γλ. αλάτι
- 3 αυγά (αν θέλουμε νηστίσιμα αντικαθιστούμε τα αυγά με βούτυρο λιωμένο μισό φλ.τσαγ.)
- 1 φλ. χλιαρό νερό
- 3 κ.σ. ξύδι
- Για την γέμιση την αλμυρή :
- 350 γρ φέτα τριμμένη
- 250 βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
- Για την γέμιση την γλυκιά:
- Κανέλα ,ζάχαρη.σταφιδες η καρυδιά (προαιρετικά)
- 1 αυγό για το άλειμμα
- Ή ζάχαρη με λίγο νερό εάν τα κάνουμε νηστίσιμα
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το χλιαρό νερό και λιώνουμε την μαγια , το αλάτι το ξύδι τη ζάχαρη ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να απορροφήσει όλα τα υγρά και να γίνει ομοιόμορφη μαλακή να μην κολλάει στα χέρια το αφήνουμε σκεπασμένο για να φουσκώσει θέλει ένα 2ωρο περίπου σε ζεστό μέρος
- Αλευρώνουμε μια επίπεδη επιφάνεια και κόβουμε μπάλες μέγεθος ενός πορτοκαλιού μεχρι να τελειώσει το ζυμάρι μας ..
- Ανοίγουμε αφότου αλευρώνουμε την επιφάνεια του με τον πλάστη όχι πολύ ψιλό φύλλο σε στρογγυλό ραντίζουμε σε όλο την επιφάνεια βούτυρο λιωμένο και το τυρί όπου έχουμε ετοιμάσει … η την γλυκά γέμιση
- Τυλίγουμε να γινει μια βέργα και μετά τυλίγουμε να γινει σαν σαλιγκάρι..
- Έχουμε ατομικά ταψάκια λαδωμένα και τοποθετούμε το τσορέκι μας Αφήνουμε να ξεκουραστεί 30’με 45′ αλείφουμε με αυγό !!
- Αν θέλουμε νηστίσιμα με ζαχαρόνερο!!!
- Φουρνίζουμε στους 160 ° μετά το μισάωρο και ανάλογα την κουζίνα σας να φέρει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα σβήνουμε
- Τα βγάζουμε από τα ταψάκια σκεπάζουμε με καθαρές πετσέτες να μείνουν μαλακά …
Καλή επιτυχία..
Καλή φώτιση να έχουμε!!!
Πάντα με υγεία ♥️