Τετάρτη 19 Ιουν 2019 18:34      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΒΗΜΑ...τίζοντας: Αδερφοποίηση Ποντίων Και Βλάχων...

Το Σάββατο, 19 Ιανουαρίου,  στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση, που χρειάστηκαν 200 χρόνια να συνειδητοποιηθεί η ανιδιοτελής και θυσιαστική φιλία μεταξύ δύο πρωταγωνιστών της Εθνεγερσίας του 1821, του Αλέξανδρου Υψηλάντη, Πόντιου στην καταγωγή, υπασπιστή του τσάρου της Ρωσίας Αλέξανδρου του Α’ και του Γεωργάκη Ολύμπιου, Βλαχόφωνου Έλληνα, από το Λιβάδι Ολύμπου, διορισμένου αρχιστράτηγου των Ελληνικών Δυνάμεων στις Παραδουνάβιες περιοχές, απ’ όπου ξεκίνησε  ο μεγάλος ξεσηκωμός για την ένδοξη  επανάσταση του ’21.

Στο Βελλίδειο, λοιπόν, με την κοπή κοινής πίτας της Πανελλήνιας Ενώσεις Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Ποντιακών Συλλόγων θα γίνει αδελφοποίηση μεταξύ όλων των σωματείων και θα συμμετάσχουν πάνω από 2000 χορευτές, με παραδοσιακές στολές Ποντίων και Βλάχων και αντίστοιχη παραδοσιακή  μουσική, για να τιμηθεί η ισχυρή φιλία μεταξύ των δύο γενναίων ανδρών, όπως υποδειγματικά την αναφέρουν μεγάλοι  Ρώσοι στρατηγοί και συγγραφείς ( Μπαλισάκωφ, Σμολένσκυ, Ι. Πετρώφ κ.λ.π.), πολλοί Ρουμάνοι και Σέρβοι συγγραφείς και πλειάδα Ελλήνων στρατιωτικών, πολιτικών και πνευματικών ανδρών με αναφορές που δυστυχώς, δεν αναφέρονται προκλητικά στα σχολικά εγχειρίδια. 
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τους σύγχρονους συγγραφείς της εθνεγερσίας ( Σπύρος Μελάς, Φιλήμων, Φωτεινός, Γούδας) και μεταγενέστερων (Παπαρηγόπουλος, Βακαλόπουλος, Κωστόπουλος, Δεσποτόπουλος, Βέλκος, Διατσίδης, Σαϊδές, Λαζάρου, Προκόβας κ.λ.π.) που περιστασιακά καλύπτουν τη λαμπρή αυτή φιλία. 

Συγκινητικότατη είναι η στιγμή του αποχαιρετισμού στα σύνορα της Αυστροουγγαρίας, όπου ο Γ. Ολύμπιος φυγάδευσε και  έσωσε τον Υψηλάντη προς τη Βιέννη, όπως αυτή περιγράφεται από συγγραφείς της εποχής, καθώς και το εμπνευσμένο ποίημα που έγραψε στη φυλακή ο Υψηλάντης, όταν πληροφορήθηκε ότι ο επιστήθιος φίλος και σωτήρας του ανατινάχτηκε στη μονή του Σέκου για να μην πέσει ζωντανός στα χέρια των αιμοχαρών Τούρκων. 

Ο γράφων σεμνύνεται ότι μετά από μακροχρόνια έρευνα πάνω στο θέμα της σχέσης Αλ. Υψηλάντη – Γ. Ολυμπίου αποτύπωσε σημαντικές ιστορικές πληροφορίες, άγνωστες σε πολλούς, που μόλις χθες απορούσαν και έβλεπαν τελείως παράξενη έως παράλογη την διαφημιζόμενη από τις τηλεοράσεις προγραμματισμένη εκδήλωση του Σαββάτου στο Βελλίδειο για αδελφοποίηση Ποντίων και Βλάχων. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου Λιβαδιωτών Κατερίνης ( 1918-2018) ο Σύλλογος μας στην Κατερίνη ήδη έχει προβεί στην αδελφοποίηση του με όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των Ποντίων στην πόλη μας σε ειδική τελετή με αναμνηστικούς παπύρους ακριβώς λόγω της θυσιαστικής σχέσης Υψηλάντη – Γ. Ολυμπίου. 

Μάλιστα πρότεινε να στηθούν δίπλα στο οβάλ του αγάλματος της Ελευθερίας στην κεντρική πλατεία της πόλης, δεξιά και αριστερά οι δύο προτομές του Αλ. Υψηλάντη και Γεωργάκη Ολυμπίου σε μια μνημειακή σύνθεση, άκρως τιμητική για τους «Ηρακλείς» της Ελευθερίας των Ελλήνων, όπως την οραματίστηκαν το 1821 και έδωσαν το αίμα τους για να την απολαμβάνουμε εμείς σήμερα ανέξοδα.

εκδηλώσεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top