Δευτέρα 10 Αυγ 2020 19:00      

ΒΗΜΑ...τίζοντας: Επίκαιρη όσο ποτέ η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης

Επίκαιρη όσο ποτέ ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης χθες Κυριακή 17/6/2018 στο  πλαίσιο των  100 χρόνων  από την ίδρυσή του,  με ομιλητή τον Θανάση Καραθανάση, καθηγητή ιστορίας του ΑΠΘ και πρόεδρο του   Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Η ομιλία του καθηγητή ήταν μια αναφορά στις επαναστατικές κινήσεις στη Μακεδονία από το 1878 μέχρι  τους Βαλκανικούς Πολέμους. 
Μίλησε για την σημαντική και πρωταγωνιστή παρουσία του Γεωργάκη Ολυμπίου, του Γιάννη Φαρμάκη,  του Δουμπιώτη, του Καραβάγγου, του Εμμανουήλ Παπά, του επισκόπου Νικολάου Λούση και άλλων. 

Αναλύοντας τους αγώνες των Μακεδόνων για την ελευθερία μας  από το 1821   στην περιοχή του Ολύμπου και των Πιερίων, συχνά αναφέρθηκε στον παράγοντα Δύση, και το ρόλο που έπαιξε στις επιτυχείς και αποτυχημένες απόπειρες των αγωνιστών, κάνοντας μια δραματική έκκληση αφύπνισης  προς όλους μας για τους κινδύνους που πιθανά θα αντιμετωπίσουμε μετά τα σημερινά γεγονότα στις Πρέσπες, λέγοντας πως  αυτά που ανέφερε αποτελούν παράδειγμα για νέους αγώνες. 

Αν και έχουν περάσει αιώνες από τη Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, οι χάρτες της Μεγάλης Βουλγαρίας είναι αναρτημένοι μέχρι και σήμερα στα δημόσια κτίρια της Βουλγαρίας,  αλλά και σε εκκλησιαστικούς της χώρους, και ας αναρωτηθούμε γιατί απέτυχε η επανάσταση του 1878.  Και τότε η αδυναμία και ολιγωρία του ελληνικού κράτους αγνόησε τη θέληση του λαού, όπως και σήμερα και ολοκλήρωσε λέγοντας: Άγνωστη θα είναι η τύχη της Μακεδονίας μας στο μέλλον.  

Τι έγιναν οι απόγονοι του Γεωργάκη Ολυμπίου και πως το ελληνικό κράτος αντιμετώπισε τους απογόνους του εθνικού ήρωα, αναρωτήθηκε ο Σωτήρης Γκουνας, για να πάρει την απάντηση από το Γιώργο Ράπτη, ότι η χήρα και τα τρία παιδιά του , δεν δικαιώθηκαν ούτε την ψωραλέα σύνταξη των αγωνιστών του 1821, και πέθαναν πάμπτωχοι μετά από πολλές περιπέτειες  κάπου στη Χαλκίδα. Ο Σύλλογος  Λιβαδιωτών είναι σε αναζήτηση τυχόν απογόνων του.

Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης Εκάβη Εκδήλωση Μακεδονία Σκοπιανό Ονομασία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top