Τετάρτη 24 Απρ 2019 6:57      

ΒΗΜΑ...τίζοντας: Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία για το Μακεδονικό αγώνα από το Νίκο Ναχόπουλο

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα  ομιλία για το Μακεδονικό αγώνα έκανε την περασμένη Δευτέρα στην Αστική Σχολή ο Νίκος Ναχόπουλος, Δρ. Τοπικής Ιστορίας. 

Οι περιγραφές του ζωντανές και επίκαιρες  φώτισαν στιγμές του Μακεδονικού Αγώνα και στάθηκαν σε ονόματα που και σήμερα ακούμε. Λέει σε ένα απόσπασμα της ομιλίας του:

«Μετά από τα γεγονότα αυτά το ελληνικό κράτος  άρχισε να συνειδητοποιεί ότι κάτι  σοβαρό συμβαίνει στη Μακεδονία. Μέχρι τότε η αθηναϊκή μεγαλοαστική τάξη, αντιμετώπιζε «αφ’ υψηλού» το μακεδονικό ζήτημα. Ο Κωνσταντίνος Μαζαράκης, μακεδονομάχος, γράφει: «Εν Ελλάδι πάντες ύπνωττον. Εφαντάζοντο ότι ουδένα κίνδυνον διέτρεχεν η χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.»

Λίγο μετά την επανάσταση του Ίλιντεν ιδρύθηκε στην Αθήνα, το «Μακεδονικό Κομιτάτο», με πρώτο πρόεδρο τον διευθυντή της εφημερίδας «Εμπρός» Δημήτριο Καλαποθάκη. Στις 15 Αυγούστου 1903, οργανώθηκε στην Αθήνα ένα ογκώδες συλλαλητήριο ως διαμαρτυρία για τα όσα συμβαίνουν στη Μακεδονία. 

Από εδώ και πέρα τα γεγονότα άρχισαν να εξελίσσονται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Στο Προξενείο της Θεσσαλονίκης τοποθετείτε πρόξενος ο Λάμπρος Κορομηλάς και οργανώνει δίκτυο πληροφοριών σε όλη τη Μακεδονία, ενώ στο Μοναστήρι τοποθετήθηκε υποπρόξενος ο Ιων Δραγούμης, γιός του Στέφανου Δραγούμη που κατάγονταν από το Βογατσικό της Καστοριάς. 

Ένας από τους αξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, που έδρασε στη Μακεδονία και έγινε με τον πρόωρο θάνατό του σύμβολο του αγώνα, ήταν ο Παύλος Μελάς.»

Ολόκληρη η ομιλία του Ν. Ναχόπουλου σε  άλλη σελίδα.  

 

Μακεδονικό Ιστοριά Βημα...τίζοντας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top