Τετάρτη 27 Μάιος 2020 18:35      

ΒΗΜΑ...τίζοντας: Ο σεβασμός του δημόσιου χώρου στη χώρα μας είναι ακόμα ζητούμενο...

Ο σεβασμός του δημόσιου χώρου στη χώρα μας είναι ακόμα ζητούμενο. Δεν θα προβούμε σε συγκρίσεις συνηθισμένες, του επιπέδου πολιτισμού με άλλες χώρες. Και ούτε υπάρχουν οι καλοί και οι σωστοί μόνο στις χώρες με τις οποίες θέλουμε να συγκριθούμε. Το πρόβλημα αφορά τη δική μας κοινωνία και οφείλουμε να το λύσουμε.

Τον πρώτο λόγο και πάλι έχουν οι δημοτικές αρχές. Πρέπει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η αποκομιδή να γίνεται συχνότερα και οι χώροι συγκέντρωσης των απορριμμάτων ορισμένοι και ευρύχωροι κατά το δυνατόν. Από κει και πέρα η απόρριψη απορριμμάτων ανεξέλεγκτα πρέπει να τιμωρείται. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί κουλτούρα σεβασμού του δημόσιου χώρου.

Επειδή όμως το κακό έχει βαθιές ρίζες, μεγάλο βάρος πέφτει στους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μικρά παιδιά πρέπει να διδαχτούν αυτό το σεβασμό. Με όλα τα μέσα αποτροπής. Δεν είναι καλλιτεχνική έκφραση το μουτζούρωμα των θρανίων, αλλά ασχήμια που δεν πρέπει να συγχωρείται.

Ως ταξιδιώτες θαυμάζουμε την ομορφιά στις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Ως πολίτες περιφρονούμε το ωραίο όταν γυρίζουμε στην πατρίδα.

Δείγμα τα κακόγουστα γκράφιτι, οι σωροί των σκουπιδιών στην άκρη του δρόμου.

Και επειδή στη χώρα μας όλο αυτό θεωρείται ελευθερία καιρός είναι να απομυθοποιήσουμε αυτή την παρανόηση και να σκεφτούμε πόσο υποτιμούμε την ομορφιά γύρω μας. Να σκεφτούμε πριν χτίσουμε στον αιγιαλό, πριν κάψουμε το δάσος, πριν φράξουμε τα ποτάμια, να γίνουν όλα τσιμέντο για να ζωγραφίζουμε πάνω με σπρέϊ…

Και επιτέλους να μαζευτούν μέσα στο κατακαλόκαιρο τα σκουπίδια στη Νότια Πιερία, που τραυματίζουν βάναυσα την αισθητική μας, το τοπίο και σε τελική ανάλυση και την οικονομία του τόπου…

Ο Δήμαρχος έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, είμαστε στα ίδια..

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top